utorok, 26 marec 2024 16:27

Výtvarníčka Jana Kušnierová v galérii so svojimi bývalými žiačkami Doporučený

Napísal(a) MG od
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Jubilejná pätnásta beseda, ktorú pripravilo Občianske združenie Gemerskí umelci sa uskutočnila 14. marca 2024 v Galérii Baníckeho múzea v Rožňave. Venovala sa výtvarnej tvorbe Jany Kušnierovej, ktorá na besede predstavila svoju celoživotnú tvorbu s názvom DOZRIEVANIE, ako aj prácu učiteľky ZUŠ v Rožňave. Prostredie galérie bolo vhodným miestom podujatia, v ktorom predovšetkým autorka vystavených prác mohla bližšie predstaviť svoje výtvarné diela. Prítomným divákom sa okrem vystavovateľky predstavili aj jej dve bývalé žiačky PhDr. Kristína Pakesová a Mgr. Janka Valková. Celé podujatie dotvárali spevom Jaroslav Boldiš a recitáciou básní Jozefa Garlika Valéria Mikolajová.
Pripomeňme si, že pani Kušnierová pochádza z Betliara, kde jej rodičia – učitelia podchytili jej výtvarné nadanie a prihlásili ju v Betliari do výtvarného krúžku k Magdaléne Csiskovej, sesternice významnej slovenskej kunshistoričky Dr. Alžbety Gūnterovej. Pod jej citlivým vedením deti najčastejšie maľovali prostredie Betliarskeho parku a práve to poznamenalo jej nasledujúci profesný život.


Počas besedy sa svojimi prácami predstavili spomínané dve žiačky pani Kušnierovej. Bola to práve ona, ktorá ich nadchla a nasmerovala k štúdiu umenia. Predstavili svoju významnú prácu venovanú ľuďom, ktorou nám prinášajú pohodu, uvoľnenie a odreagovanie sa od životných strastí.

Obe talentované žiačky jej poďakovali za pútavé hodiny výtvarnej výchovy v ZUŠ Rožňava pod jej vedením.

PhDr. Kristína Pakesová prítomným obdivovateľkám umenia, predovšetkým p. Kušnierovej, porozprávala o filozofii a svojej práci ako kurátorky Galérie Baníckeho múzea v Rožňave.

Mgr. Janka Valková predstavila predovšetkým techniky, ktoré ju vo výtvarnej tvorbe najviac oslovili. Zdôverila sa tiež ako výtvarníčka s jedinečným citom pre detail, ale zároveň aj ako arteterapeutka.

 Zdroj: Facebook

Spracoval Ondrej Doboš

 

 

Čítať 307 krát Naposledy zmenené utorok, 26 marec 2024 19:37

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!