piatok, 29 august 2014 00:54

Zo spomienkových osláv 70. výročia SNP a výstavky zbraní v Revúcej

Napísal(a) Mgr. Martina Urbanová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

ra snp 15aasnp-logoV auguste 2014 si Slováci pripomínajú 70 rokov od vypuknutia Slovenského národného povstania. Pri tejto príležitosti sa v stredu 27.8.2014 od 10:00 hod. na dopravnom ihrisku v Revúcej uskutočnila výstava zbraní a výzbroje z II. svetovej vojny, ktorú zorganizovalo Mestské kultúrne stredisko v Revúcej v spolupráci s Mestskými lesmi, s.r.o. a Múzeom na kolesách z Prešova. Okrem výstavy bol pre verejnosť pripravený zaujímavý program: streľba zo vzduchoviek, hod granátom, streľba z historických zbraní či streľba zo vzduchových pištolí Makarov, ČZ 75 a Umarex.
Popoludní o 15:00 hod. sa pri pamätníku na Námestí slobody v Revúcej konalo slávnostné zhromaždenie spojené s pietnym aktom kladenia vencov a kytíc k pamätníku, ktoré každoročne organizuje Základná organizácia Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov v Revúcej a Mesto Revúca. 
Na spomienkových oslavách 70. výročia vypuknutia Slovenského národného povstania, ktoré je bezpochyby najvýznamnejším vojenským vystúpením v našich dejinách, sa zúčastnila aj pani podpredsedníčka NR SR a krajská predsedníčka strany SMER-SD JUDr. Jana Laššáková, poslanec Banskobystrického samosprávneho kraja a starosta

obce Mokrá Lúka Ing. Július Laššan, poslanec Banskobystrického samosprávneho kraja MVDr. Ján Šeševička, poslankyňa BBSK a primátorka mesta Revúca MVDr. Eva Cireňová, predseda Oblastného výboru Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov v Rožňave Ing. Norbert Lackopredseda ZO SZPB v Revúcej JUDr. Ján Kochan, ako aj ďalší vzácni hostia, ktorí si prišli uctiť pamiatku 70. výročia SNP. Slávnosť sa začala básňou, po ktorej mal príhovor predseda ZO SZPB – JUDr. Ján Kochan a pani podpredsedníčka NR SR JUDr. Jana Laššáková. Vo svojich príhovoroch pripomenuli, že SNP bolo jedným z najväčších európskych antifašistických ozbrojených vystúpení národa počas 2. svetovej vojny, ktorá je so 60 miliónmi ľudských obetí dodnes najväčším a najrozsiahlejším ozbrojeným konfliktom v dejinách ľudstva. Počas šiestich rokov boli spôsobené nevyčísliteľné škody na majetku a kultúrnom dedičstve ľudstva. Po príhovoroch nasledovalo kladenie vencov na pamätný hrob. 

Spomienkové oslavy vzbudzujú oprávnenú hrdosť na zástoj našich predkov v protifašistickom zápase a jeho nepopierateľný morálny odkaz dnešku.

Text: Mgr. Martina Urbanová
Foto: Peter Poboček

picasa_albumid=6052759511561660913

 

Čítať 2854 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 11:08

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!