streda, 23 august 2023 12:20

Štefan Burčo: Rejdovskí husári – Balada pod čerešňami Doporučený

Napísal(a) Š. Burčo
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

Začiatkom 18. storočia postihol náš kraj hrozný mor a v niektorých dedinách umrela i polovica obyvateľstva. Bieda, hlad prinútili niektorých, že sa dali "na zboj"..., a to prišli riešiť husári! 

Došli až k hornému toku Slanej, kde je dodnes dedinka, ktorú nazývali Redová, Neuhaus, či Sajóréde a jej obyvatelia sa živili ako valasi, drevorubači, či výrobcovia košíkov.

Richtár rozdelil husárov po domoch, a to najmä do tých, kde chýbali chlapi. Protesty, hundranie, nadávanie čoskoro ustali a devy, vdovy, či vydaté ženičky začali hovoriť o tom, že husári sú veru chlapi, ktorí porobia to, porobia i ono...

Veru tak, i po rokoch, keď ľudia videli rúčeho, zdatného a silného chlapa, vraveli, že určite je z Rejdovej.

rejdovski husari 2 

B A L A D A  o láske pod čerešňami.

Pod Radzimom je malá dedinka BRDÁRKA, ktorá sa preslávila čerešňovými sadmi, údajne až s vyše 4 000 stromami! Udalosť, o ktorej píšem sa odohrala (ale aj nemusela) v 18. storočí, keď bol richtárom Bartolomej, ktorý dal spišskému majstrovi Wallachymu (1762) zhotoviť organ pre miestny kostol.

V tomto roku bola úroda čerešní taká veľká, že so zberom prišli pomáhať i ľudia z dolniakov. Richtárov syn Berco si hneď všimol nádherné, snedé dievča Ilonku a... ako to už cez letné vlahé večery býva... Berco oznámil rodičom, že sa bude ženiť a že na jeho rozhodnutí sa nič nedá meniť. Darmo mamka nariekala, prosila, hrozila, nadávala na Ilonku a podozrievala ju, že je to cigánočka, falošnica hľadajúca si dobrý život.

š burčo brdarka 1Svadba bola nádherná a v kostole znel nový organ, ale to bola asi posledná dobrá udalosť. Zanedlho richtár ochorel a náhle umrel. Potom prišla zima a kruté mrazy trvali aj cez jar, a tak väčšina kvetov čerešní pomrela. Prešiel rok od svadby. Mladí sa milovali, ale márne čakali "na bociana". Richtárka stále nachádzala na neveste nedostatky a neustále žalovala synovi na jej lenivosť, neporiadnosť, neschopnosť... Ilonka si tajne poplakala a nakoniec sa rozhodla navštíviť mastičkárku. Tá jej ukázala bylinky, ktoré musí osobne v noci na Jána natrhať, uvariť odvar a spolu s mužom vypiť.

Ilonka v Jánsku noc odišla pod Radzim, ale od tej doby ju však už nikto nevidel. Dedinčania ju márne hľadali. Našli len jej šatku na skale, ktorú prezývajú "Vdovčíkove kreslo". Smutný koniec lásky pod čerešňami? I taký je život! Skoro by som zabudol, že v tomže roku sa pokazil i slávny organ v kostole!

 

Napísal i nakreslil:

Štefan Burčo

Čítať 367 krát Naposledy zmenené streda, 23 august 2023 20:50

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!