štvrtok, 25 apríl 2024 10:55

Komentujeme futbalovú históriu ObFZ Rožňava – 12. časť – sezóna 2008/2009 – Líder 1. triedy opäť odmietol postup Doporučený

Napísal(a) Š. Tomášik
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

V dvanástej časti seriálu, ktorý pripravil Ing. Štefan Tomášik sa dočítame o účinkovaní futbalových klubov z okresu Rožňava v sezóne 2008/2009. V 4. lige  pôsobili SP MFK Rožňava a FK Štítnik K. T., v 5. lige FK Krásnohorské Podhradie a FK Gemerská Hôrka. Komentár uvádza informácie aj o 1. a 2. triede.

Komentár

V Rožňave pred sezónou v kádri nedošlo k veľkým zmenám.  Po jesennej časti zimovala na 13. priečke so 17 bodmi s malým odstupom od súperov na nižších priečkach. Bodovala predovšetkým v domácom prostredí. Prehrala s Vyšným Opátskym a remizovala so Sečovcami a Žakarovcami. V ostatných domácich zápasoch bodovala naplno. Najvyššiu výhru zaznamenala doma s Kráľovským Chlmcom 4:0. Na výročnej schôdzi oznámil svoje odstúpenie prezident klubu Ľubomír Hlaváč. Z funkcie trénera odstúpil Alexander Milko. 

Postupne sa vykryštalizovalo nové vedenie. Športovým riaditeľom sa stal Dušan Pollák, ekonomiku si vzal na starosť Jaroslav Strelka st. Najväčším prekvapením bol príchod skúseného trénera Gejzu Farkaša na lavičku mužstva. Káder sa posilnil o viacerých hráčov. Prišli Melnyk, Dvorožňák, Szciranka, Madzik, Berežný a Šándor. Výsledky nenechali na seba dlho čakať. Doma remizovala dvakrát – s Veľkými Kapušanmi a Buzicou. Tieto bodové straty dokázala nahradiť, keď remizovala v Žakarovciach a vyhrala v Krompachoch. Výsledkom bolo šieste miesto v tabuľke jari a celkove deviate miesto.

Štítnik K. T.  pred sezónou posilnil káder o troch hráčov, odišiel Róbert Szobonya a neskôr aj Ondrej Skokan. Neskôr prišiel Marek Rodák. Väčšinu bodov získal na domácom ihrisku, podarilo sa mu zdolať všetkých súperov. Vonku však získal desať  bodov za výhry v Kráľovskom Chlmci, Rudňanoch a Veľkých Revištiach a remízu v Moldave n/B. Získal tak 34 bodov čím sa umiestnil na tretej priečke. V jarnej časti opäť ťažil z domáceho prostredia, tentokrát však všetky zápasy nevyhral, keď remizoval s Vyšným Opátskym. Na druhej strane sa mu podarilo uhrať dve bezgólové remízy v Čani a v Sečovciach.  V tabuľke jari bol na piatom mieste. Celkove sa umiestnil na výbornom druhom mieste. 

Okres Rožňava reprezentovala V 5. lige – JZ tá istá dvojica ako v minulej sezóne, keďže žiadne mužstvo sa hlavne z ekonomických dôvodov do tejto súťaže neprihlásilo. 

Na jeseň si Krásnohorské Podhradie a Gemerská Hôrka počínali dobre, v prípade Gemerskej Hôrky výborne, tabuľka však bola vyrovnaná. 

Krásnohorské Podhradie budovalo káder počas súťaže, keď kompletný bol až po siedmom kole. Noví hráči Barna, Šándor a P. Breuer nahradili odchádzajúcich Klinka, Dostála a Deméňa. Motivácia, nasadenie, tréningová dochádzka začali pokrivkávať. Káder oslabili aj ďalší hráči.

Gemerská Hôrka obmenila svoj káder, keď sa posilnila o štyroch nových hráčov (Dostál, Deméň, Szobonya, Barczi). Ďalším hráčom sa podarilo predĺžiť hosťovania – Betíkovi, Bodnárovi, Klinkovi a Ištókovi. Posilnila aj útok, ktorý bol jej slabinou v predošlom ročníku. V 10. a 12. kole bola dokonca lídrom.

Na jar si svoju pozíciu obhájila len Gemerská Hôrka, keď niektorých hráčov Krh. Podhradia prenasledovali zranenia. Zavážila aj slabšia účasť hráčov v jarnej príprave, či oslabený káder, keďže po minulej sezóne niektorí hráči odišli buď do materských klubov alebo aj do Gemerskej Hôrky (Dostál, Klinko, Deméň, Barna) a nezáujem niektorých hráčov o reprezentáciu klubu. Hoci zisk 32 bodov nebol najhorší, znamenalo to zostup do 1. triedy.

Jesenná časť 1. triedy sa vyznačovala vyrovnanosťou. Súťaž nemala jednoznačného favorita. V súťaži zotrvala Gemerská Poloma. Z 2. triedy sa po roku vrátila Dlhá Ves, ktorá bola prínosom len pre jesennú časť súťaže.

Záchranárske práce Brzotínu, Jablonovu n/T. a Dedinkám vyšli, a tak sa so súťažou musela rozlúčiť Pača. Na druhom konci tabuľky sa zo siedmich mužstiev so šancou na postup v jarnej časti vykryštalizovala len dvojica Betliar – Lipovník, ktorá bola úspešnejšia ako ich prenasledovatelia. V prospech Betliara rozhodla väčšia zohratosť hráčov či viac skúseností z vyšších súťaží. Podobne ako víťaz predošlého ročníka (Gemerská Poloma), Betliar taktiež odmietol postup do vyššej súťaže a ani iné mužstvo nechcelo ísť do vyššej súťaže.

Prekvapením bolo nečakané umiestnenie Krásnohorskej Dlhej Lúky na druhom mieste po jesennej časti, ktorá sa však umiestnila na predposlednom mieste v konečnej tabuľke.

Dobrú sezónu malo mužstvo Rudnej, ktoré predošlé sezóny hralo väčšinou o záchranu. V jeho základnej zostave dokonca pravidelne nastupovali starší hráči – Pavol Lukáč a Ján Dorkin.

Do 2. triedy sa po ročnom účinkovaní vrátil staronový účastník z Kružnej, keď v prvej triede veľa vody nenamútil. Nováčikom bol nový klub z Bohúňova, ktorý celú sezónu platil nováčikovskú daň a nezískal ani bod. Po jeseni sa na čele tabuľky usadili Honce, ktoré už na jar minulej sezóny spolu s Drnavou naznačili, že práve teraz s nimi bude potrebné rátať v boji o postup. O postup mala záujem aj Nižná Slaná, kde už v minulej sezóne došlo k zmene vedenia klubu a stabilizoval sa hráčsky káder. Teraz ho doplnila ešte viac, na lepšie ako druhé miesto po jeseni to nestačilo.

Na jar sa jej až tak nedarilo, hoci sa zlepšila v obrannej a útočnej činnosti, na výsledkoch sa to neprejavilo. Naopak dvojica Drnava a Honce mali úspešnejšiu jar, preto skončila až tretia.

V Rožňavskom Bystrom sa každým rokom káder vylepšoval, mužstvo sa pohybovalo každým rokom čoraz vyššie. V Slavošovciach došlo oproti minulej sezóne k výraznému zlepšeniu, s čím boli funkcionári zrejme spokojní. Kovstav sa výrazne prepadol oproti minulej sezóne, podobne aj Kružná, ktorá už nemiešala karty o postup ako pred dvoma sezónami. V Joviciach mohli byť tiež spokojní, keď tentokrát neboli najhorší, dokonca predbehli spomínané mužstvá a aj Hrhov, ktorého umiestnenie je prekvapením tejto sezóny.

 

Niektoré prestupy a hosťovania

 

Zsolt Ištók – Rožňava – G. Hôrka

Peter Sanisló – Rožňava – Rudná

Ondrej Sanisló – Rožňava – Rudná

Tomáš Domik – Rožňava – Rudná

Ladislav Dávid – Rožňava – Rudná

Michal Savčák – Trebišov – Rožňava

Matúš Szciranka – Poprad – Rožňava

Matej Berežný – Svidník – Rožňava

Marek Madzik – Kojatice – Rožňava

Volodymyr  Melnyk – Sp. Nová Ves – Rožňava 

Mikuláš Dvorožňák – Poprad – Rožňava

Róbert Gotthardt – Rožňava - Dobšiná

Jaroslav Kamenský – Trenčín – Rožňava

Roland Klinko – Rožňava – G. Hôrka

Peter  Slicho – Rožňava – Haniska

Filip Pollák – Štítnik K. T. – Rožňava

Radoslav Kuzma – Rožňava – Honce

Branislav Sokoli – Rožňava – Sokoľany

Peter Šándor – Rimavská Sobota – Rožňava

Štefan Dostál – Krh. Podhradie – G. Hôrka

Ondrej Šomšák – Pača  – Krh. Podhradie

Ladislav Štecák – Krh. Podhradie – Perín

Miroslav Mázik  – Krh. Podhradie – Drnava

Matúš Mészner  – Krh. Podhradie – Štítnik K. T.

Milan Barna – Štítnik K. T. – Krh. Podhradie

Michal Tóth – Krh. Podhradie – Pača

Milan Gallo – Štítnik K. T. – Krh. Podhradie 

Erich Vágner – Krh. Podhradie – Koš. Nová Ves

Peter Šándor – Rimavská Sobota – Krh. Podhradie

Matek Deméň  – Rudná  – G. Hôrka

Csaba Barczi  – Gemer – G. Hôrka

Róbert Szobonya – Gemer – G. Hôrka

Denis Zakhar – Drnava – Krh. Podhradie  

Peter Breuer – Rožňava – Krh. Podhradie

Martin Kollár – Nálepkovo – G. Poloma

Štefan Mišina – Vyšné Ružbachy – G. Poloma

Zdenko Greško – G. Poloma – Rudná

Rastislav Greško – G. Poloma – Štítnik K. T.

Ivan Krnáč – G. Poloma – N. Slaná

Marek Rodák – Lokomotíva Košice  – Štítnik K. T.

Marek Marchevský – Barca – Štítnik K. T.

Peter Konček – Stanza – Štítnik K. T.

Ondrej Skokan – Štítnik K. T. – Betliar 

Ján Dorkin – Štítnik K. T. – Rudná

Jaroslav Putera – Podbrezová – Štítnik K. T.

Marek Kuzma – Štítnik K. T. – Smižany

Imrich Dušinský – Čečejovce – N. Slaná

Jozef Pamula – Dedinky – Štrba

Ľuboš Pamula – Dedinky – Rudňany

Peter Palan – Poprad – Dedinky

Martin Fifik, Peter Juhász, Ladislav Miliczký, Gabriel Molnár, Zsolt Strama, Martin Gábor – všetci – Turňa n / B. – Jablonov n / T.

Štefan Bodnár – Rožňava – Jablonov n / T.

Štefan Bodnár – Rožňava – Plešivec

Peter Pačan – Spišské Vlachy – Plešivec

Szilárd Drenko – Štítnik K. T.  – Plešivec

Pavel Veverica – Jablonov n / T. – Svinica

Vladimír Zsóri – G. Hôrka – Dlhá Ves

Attila Bodnár, Ján Betík – obaja  Rimavská Sobota – G. Hôrka

Tibor Kardoš – Turňa n/B. – Lipovník

Pavol Čarnoký – Dedinky – G. Poloma

Viktor Kováč – Plešivec – G. Hôrka

 

Zaujímavosti

 

Kauza vylúčenia Tatran Betliar zo súťaže.

 

plesivec futbal 1 a

FK Plešivec, zdroj: Adrián Szaniszló

 

banikniznaslana 1

FK Baník Nižná Slaná

 

fksokolpaca 1 a

FK Sokol Pača

 

tjbanikroznavskebystre 1a

TJ Baník Rožňavské Bystré

futbal banikroznavskebystre 1

 TJ Baník Rožňavské Bystré

 

Pripravil: Štefan Tomášik

Čítať 150 krát Naposledy zmenené štvrtok, 25 apríl 2024 13:30

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!