piatok, 10 máj 2024 13:12

Komentujeme futbalovú históriu ObFZ Rožňava – 13. časť – sezóna 2009/2010 * Na regionálnych trávnikoch účinkovali len tri kluby Doporučený

Napísal(a) Š. Tomášik
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)
FK Gemerská Hôrka FK Gemerská Hôrka

V trinástej časti seriálu, ktorý pripravil Ing. Štefan Tomášik, sa dočítame o účinkovaní futbalových klubov z okresu Rožňava v sezóne 2009/2010. Vo 4. lige pôsobili SP MFK Rožňava a FK Štítnik K. T., v 5. lige FK Gemerská Hôrka. Komentár uvádza informácie aj o 1. a 2. triede.

Komentár

Pred sezónou sa veľké zmeny v mužstvách Rožňavy a Štítnika K. T. neudiali. Do kádra Štítnika K. T. pribudli dorastenci Z. Greško, D. Kakalejčík, Urban a Pavlík. Najvýraznejšími zmenami v kádri Rožňavy boli návrat Stehla a príchod Kamenského. V prvých kolách chýbalo Štítniku K. T. až sedem hráčov zo základnej zostavy. 

Rožňava ťažila z domáceho prostredia, keď ani raz neprehrala. Raz remizovala s Veľkými Revištiami 3:3. Najvyššiu výhru zaznamenala doma so Strážskym 6:0. Dvakrát sa jej podarilo bodovať vonku, a to vyhrať vo Veľkom Folkmare a remizovať v Čani. Po jesennej časti bola na 6. priečke so ziskom 24 bodov. 

V jarnej časti došlo aj k zmene na trénerskom poste. V odvetnej časti získala iba deväť bodov. Mala ťažšie vyžrebovanie, keď doma privítala silnejších súperov. Prehrala s Turňou n/B., Krompachmi a Veľkým Folkmarom. Remizovala s Moldavou n/B. a v derby so Štítnikom K. T. Vonku bodovala raz, keď remizovala vo Veľkých Revištiach. Celkovo sa tak umiestnila na jedenástom mieste so ziskom 33 bodov.

Štítnik K. T. ťažil predovšetkým z domáceho prostredia, keď nestratil ani bod. Jediný bod zo súperových ihrísk získal za remízu v Strážskom. Za zmienenie stojí vysoká prehra v Moldave n/B. 1:5. Po jesennej časti tak zimoval na 9. mieste so  ziskom 22 bodov.  Na jar sa mu darilo doma podobne ako v jesennej časti, body stratil iba po prehre s Moldavou n/B. 2:3. Oproti jesennej časti sa zlepšil na súperových ihriskách. Remizoval v Rožňave, Rudňanoch, Veľkom Folkmare a Veľkých Revištiach. Podarilo sa mu vyhrať v Buzici. Celkove sa umiestnil na šiestej priečke so ziskom 44 bodov. Nepodarilo sa mu však obhájiť druhé miesto z predošlej sezóny.

Z okresu Rožňava pôsobila  v 5. lige – JZ len Gemerská Hôrka. Počas jesene vrátane predohrávky prvého jarného kola podávala striedavé výkony, pohybovala sa od štvrtého do ôsmeho miesta a zaznamenala šesť nerozhodných výsledkov. Tým si vytvorila dobrú východiskovú pozíciu pre jarnú časť, keď získala 18 bodov. Na jar podávala slabšie výkony, prepadla sa až na predposledné miesto. Zavážilo aj aj ťažšie vyžrebovanie, keď na hrala až tri zápasy po sebe na súperovom ihrisku.

Body stratila aj na svojom ihrisku. Hoci jej jar nevyšla, zo súťaže sa odhlásilo béčko Lokomotívy Košice, do úvahy tak pripadalo ešte jedno isté miesto v boji o záchranu. To pripadlo nováčikovi z Kluknavy, ktorý zostúpil.

Bola  prijatá nezvyčajná štruktúra 1. triedy súťaže s 15 účastníkmi (Betliar odmietol postup, nováčik z Honiec, Krh. Podhradie vypadlo z 5. ligy –  JZ).

Po vypadnutí z 5. ligy – JZ si dalo Krásnohorské Podhradie jednoznačný cieľ – postup do súťaže, z ktorej vypadlo. Konkurentmi mu boli Lipovník, ktorý posilnil svoj káder a mužstvo Dobšinej, ktoré naznačilo svoje možnosti už v minulej sezóne. Dobšiná mužstvo budovala dlhodobejšie, stavala na vlastných odchovancoch. 

V jarnej časti sa zúžil okruh možných kandidátov na postup na dvojicu Lipovník – Krh. Podhradie. Ako sa ukázalo jarnú časť mali oba celky dobrú, rozhodla väčšia zohratosť kádra Podhradia, keďže mužstvo Lipovníka sa v úvodných kolách zohrávalo.

Prínosom do 1. triedy bol nováčik z Honiec, ktorý obsadil pekné štvrté miesto. Slabšiu jesennú časť mala Gemerská Poloma, ale vďaka zlepšenej jarnej časti sa  umiestnila hneď za Honcami. Po jesennej časti boli do bojov o zostup namočené tri mužstvá: Vlachovo, Dedinky a Plešivec. Vlachovo s Plešivcom v jarnej časti svoje výkony zlepšili, do bojov o záchranu tak pribudol aj Brzotín. Osem bodov na záchranu v žiadnej súťaži nestačí, a tak skončili posledné Dedinky.

Po jesennej  časti sa  v 2. triede vytvorila na čele tabuľky dvojica mužstiev, ktoré by sa mohli vrátiť do 1. triedy – Nižná Slaná a Kružná. Po účinkovaní v 1.  triede sa do súťaže vrátila Pača. Jarnú časť mala podstatne lepšiu Kružná, kým Nižná Slaná sa na jar hlavne strelecky nevedela presadiť. Prehrala síce iba dvakrát, avšak remizovala až päťkrát a preto si postup do 1. triedy vybojovala Kružná. Nižnú Slanú dokonca predstihlo aj Rožňavské Bystré, ktoré malo výbornú jar, v zálohe sa posilnilo napríklad aj o Jána Gonosa.

Pača si na jeseň zvykala na súťaž, na jar sa však zlepšila a takmer prebehla aj Nižnú Slanú. Drnava sa oproti minulej sezóne zhoršila, podobne ako Rakovnica. Hrhovou sezóna ako-tak vyšla, keď sa oproti minulej sezóne zlepšil. Čoltovu tentokrát sezóna nevyšla, keď bolo najslabšie a zaslúžene mu patrilo posledné miesto. Jeho rival z Bohúňova si káder posilnil a už neplatil nováčikovskú daň, pohyboval sa v hornej polovici tabuľky, napokon skončil piaty, s čím bol iste spokojný. Podobne aj Slavošovce patrili medzi lepšie mužstvá súťaže.

 

Niektoré prestupy a hosťovania

 

Jozef Rencsok – Brzotín – Rožňava 

Radoslav Kuzma – Rožňava – Honce

Matúš Mészner – Krh. Podhradie – Rožňava

Lukáš Drobňák – Rožňava – Kružná

Martin Pollák – Rožňava – G. Hôrka

Jozef Korfanta – Rožňava – G. Hôrka

Ján Urban – Rožňava – Rož. Bystré

Peter Konček – Rožňava – Kružná

Zoltán Breuer – Rožňava – Kružná

Vladislav Konček – Rožňava – Kružná

Jaroslav Kamenský – Trenčín – Rožňava

Ondrej Vysoký – Rožňava – Rudná

Viktor Kováč – Plešivec – G. Hôrka

Milan Barna – Štítnik K. T. – G. Hôrka

Marek Marchevský  – Štítnik K. T. – G. Hôrka

Štefan Dostál – Krh. Podhradie – G. Hôrka

Roman Gočaltovský – G. Hôrka – Bohúňovo

Pavol Breuer  –  Dobšiná – G. Hôrka

Marek Deméň – Rudná – G. Hôrka

Ondrej Šomšák – Pača – Krh. Podhradie

Csaba Kiss  – Drnava – Krh. Podhradie

Zdenko Greško – G. Poloma – Štítnik K. T. / 1 mesiac / 

Vladislav Vávra – Betliar – Lipovník

Pavol Lukáč – Rudná – Betliar

Ján Dorkin – Rudná – Betliar

Vladimír Kováč – Sokoľany – Betliar

Juraj Kelíšek – Malá Ida – Betliar

Zoran Zdechovan – Štítnik K. T. – Betliar

 

futbal roznavskebystre 1a

TJ Baník Rožňavské Bystré

 

futbalsokol paca 1

FK Sokol Pača

 

Pripravil Ing. Štefan Tomášik

 

Čítať 195 krát Naposledy zmenené piatok, 10 máj 2024 19:32

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!