utorok, 24 október 2023 09:34

Betliarski dôchodcovia žijú zaujímavým a pútavým životom Doporučený

Napísal(a) O. Ďurán
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Betliar  patrí  k najnavštevovanejším obciam v rámci Slovenska, vďaka národnej kultúrnej pamiatke, kaštieľu Andrášiovcov, okolo ktorého sa rozprestiera  park so vzácnymi druhmi stromov. Život v našej obci je veľmi aktívny a rôznorodý, na ktorom má podiel najmä pani starostka Ing. Helena Kúkelová. Zo spoločenských organizácii dosahujú pekné výsledky športový klub, hasičský zbor, počtom členov a aktivitou aj Základná organizácia Jednoty dôchodcov Slovenska. 

Spoločenská organizácia JDS vznikla na základe straty záujmu spoločnosti o túto vekovú kategóriu. Bolo potrebné z dôvodu spestrenia života, ale najmä odstránenia samoty seniorov ich združiť a vytvoriť podmienky, aby život organizácie bol zaujímavý a pútavý. Už 27 rokov sa stretávajú betliarski dôchodcovia. Prekonali sa začiatočné problémy, zbierali sa skúsenosti  a môžeme povedať, že za posledných 10 rokov organizácia nadobudla svoju tvár, stala sa atraktívnou, zaujímavou a je súčasťou života  obce.

bet hodnot schodza 36 1

Stoosemnásť člennú organizáciu riadi 7-členný výbor, na čele s jej  predsedom Ondrejom Ďuránom. Práca  členov výboru je veľmi dobrá. Dokážu svojou aktivitou pritiahnuť našich členov na jednotlivé podujatia, ktoré sú vždy konzultované a schválené hodnotiacou členskou schôdzou. Plán práce je stavaný na rôzne oblasti, a to kultúrne, vzdelávacie, športové.

bet uvitanie leta 1Medzi kultúrne podujatia patrí návšteva divadelných a filmových predstavení, účasť na rôznych slávnostiach v rámci okresu Rožňava a stretnutie s významnými osobnosťami (spisovatelia, maliari, historici a pod.)  Aktívni sme pri oslavách oslobodenia obce, ukončenia 2. svetovej vojny,  s úctou si pripomíname SNP. Spoznávame mestá s prehliadkou pamiatok (Košice, Prešov, Levoča, Banská Bystrica). Každoročne sa tešíme na mikulášsky a fašiangový večierok, organizujeme výstavu „šikovných rúk seniorov“. Pripravujeme kultúrny program na rôzne príležitosti, ako je privítanie nového roka, deň matiek, oslavy jubilantov a iné podujatia organizované OZ.

bet brigada seniorov 1

Na vzdelávacích aktivitách sa naši seniori zúčastňujú na rôznych prednáškach, ako je oblasť histórie, stretnutie s lekárom, či policajtom o bezpečnosti seniorov. Naši  členovia sa zúčastňujú aj prednášok o gramotnosti s počítačovou technikou.

bet novorocna turistika 1

V oblasti športu organizujeme turistické prechádzky v prekrásnej prírode v okolí Betliara. Raz ročne pripravujeme športové hry v šiestich disciplínach, najlepší nás reprezentujú na okresných a  športových hrách vo Svite. Zúčastňujeme sa na turistických akciách organizovaných obecným zastupiteľstvom a OO JDS v Rožňave.

bet strom priatelstva 15 1Nezastupiteľné miesto v našej činnosti majú akcie uvítanie a ukončenie leta, v prekrásnom prostredí nášho športového areálu.

Úspešne sa rozvíja družobná spolupráca so ZO JDS vo Svite. Naše priateľstvo sme spečatili zasadením stromu priateľstva v Betliari a vo  Svite. Stretnutia sú úprimné a priateľské. Veľmi dobrý vzťah si udržiavame s klubom dôchodcov z neďalekej obce Nižná Slaná.  

Podieľame sa na skrášľovaní našej obce. Máme pod patronátom tzv. "Malý park" v strede obce.  

Z prierezu našej činnosti je vidieť, že práca  výboru za výbornej spolupráce s obecným zastupiteľstvom a OO JDS v Rožňave má svoje ovocie. Poďakovaním za prácu výboru je aktívna účasť členov na pripravovaných podujatiach. 

 

Ondrej Ďurán,

predseda ZO JDS

 

Čítať 349 krát Naposledy zmenené utorok, 24 október 2023 22:20

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!