pondelok, 22 apríl 2024 19:08

JARNÁ GRUNTOVAČKA S OBLASTNOU ORGANIZÁCIOU CESTOVNÉHO RUCHU GEMER – POMOC PRÍRODE A OKOLIU Doporučený

Napísal(a) B. Očkaik
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

Revúca, 22.04.2024. Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) Gemer uskutočnila Jarnú gruntovačku, počas ktorej poupratovali viaceré významné turistické lokality. Séria udalostí sa uskutočnila tretí aprílový týždeň v rámci príprav na letnú turistickú sezónu. 

“Jarná Gruntovačka je každoročná iniciatíva Rozvojovej agentúry Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK), ktorej cieľom je v spolupráci s organizáciami cestovného ruchu upratať znečistené, no navštevované lokality v regiónoch. V tomto roku sme sa rozhodli spraviť toho omnoho viac a nadviazať viacerými aktivitami.” informoval Ing. Jaroslav Hric, výkonný riaditeľ OOCR Gemer.

Týždeň predchádzajúci oslavám Dňa Zeme, ktorý tento rok pripadol na 22.4.2024, sa zamestnanci OOCR Gemer v súčinnosti s inými subjektami rozhodli podporiť turisticky významné lokality a pripraviť ich tak na letnú sezónu 2024.

Hneď v úvode týždňa sa v spolupráci s novou kultúrnou inštitúciou Litterra v Revúcej podarilo vysadiť alej 40 stromov jarabiny turingovej. Vznikla nová stromová alej, ktorá bude svojou zeleňou vítať návštevníkov Litterry. Alej bude atraktívna aj počas jesene vďaka výrazne červeno sfarbeným listom a okrasným plodom, ale aj na jar, v bielom šate kvetov jarabiny. Projekt bol realizovaný s finančnou podporou Zelené oázy od Nadácie Ekopolis.

Upratovanie na náučnom chodníku Hradová v Tisovci síce prekazilo počasie, ale aktivita bude realizovaná v najbližších týždňoch.

V stredu, 17.4.2024, už zamestnanci OOCR Gemer v spolupráci so Základnou a materskou školou Juraja Palkoviča a zamestnancami obcí Rimavská Baňa a Rimavské Zalužany vyčistili a zveľadili náučný chodník SNP - Bojisko v Rimavskej Bani, ktorý patrí k významným historickým lokalitám regiónu. Okrem iného prebehli aj terénne úpravy na bunkri nad obcou.

gruntovacka 1a 438099214 860586572752226 5808114644950511399 n 1

Štvrtok bol venovaný okoliu prameňa Gemerka, známeho minerálneho prameňa v Tornali, bohatého na horčík a vápnik. Na pomoc prišli študenti a zamestnanci Strednej odbornej školy v Tornali. Súčasťou udalosti bolo nielen upratovanie, ale aj sadenie nových stromov v areáli strednej odbornej školy. Organizátori z OOCR Gemer, zamestnanci Centra práce s mládežou Revúca - SPACE, zamestnanci a študenti SOŠ v Tornali sa spoločne postarali o to, aby bola aj táto časť regiónu čistejšia, krajšia a pripravená pre domácich obyvateľov, ale aj návštevníkov.

Počas upratovania vo všetkých lokalitách sa okrem iného vyzbieralo vyše 30 vriec odpadu. Táto jarná iniciatíva, známa ako Gruntovačka, opäť dokázala, že spojením síl miestnych organizácií, škôl a dobrovoľníkov môžeme pomôcť prírode a krajšiemu okoliu pre obyvateľov a návštevníkov.

 

Ing. Branislav Očkaik, M.Sc. 

 

 

Čítať 58 krát Naposledy zmenené utorok, 23 apríl 2024 09:35

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!