utorok, 07 máj 2024 13:04

Na Muránskej planine vzniklo jedinečné územie s označením “Park tmavej oblohy” Doporučený

Napísal(a) E. Žilková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Salaš Zbojská – V piatok 3. mája 2024 na Salaši Zbojská predstavitelia okresnej organizácie cestovného ruchu Gemer podpisom memoranda slávnostne oznámili vznik nového parku tmavej oblohy na Muránskej planine, ktorý bude slúžiť na ochranu nočnej oblohy a hviezdneho neba. Tento krok je dôležitým míľnikom k zachovaniu jedinečnej tmavej atmosféry pre pozorovanie hviezd na tomto území, ktorú chcú priblížiť nielen miestnym obyvateľom, ale predovšetkým návštevníkom zo Slovenska i celého sveta. Park tmavej oblohy vznikol pri príležitosti 30. výročia medzinárodného dňa Slnka.
Muránska planina je, okrem iného, známa aj vďaka jedinečnej tmavej oblohe, ktorá je ideálnym miestom pre pozorovania nočnej oblohy. Cieľom vyhlásenia parku tmavej oblohy je zachovať a chrániť toto tmavé územie pre súčasné aj budúce generácie. 
Národný park Muránska planina je miestom pre milovníkov astronómie a pozorovateľov hviezd, ale aj priestorom pre turistov, ktorí si budú môcť vychutnať jedinečnú atmosféru nočnej oblohy ďaleko od svetelného smogu mestských oblastí počas organizovaných podujatí s pracovníkmi z hvezdárne v Rimavskej Sobote.

zbojska MV Memorandum Park tmavej oblohy 240503 48 of 107


Vytvorenie parku tmavej oblohy bolo možné aj vďaka úzkej spolupráci medzi orgánmi miestnej samosprávy, ochranárskymi organizáciami a astronomickou spoločnosťou. Ich snaha a oddanosť ochrane nočnej oblohy prispeli k tomu, že dnes môžeme sláviť tento okamih a na Slovensku pribudlo štvrté miesto s týmto označením.

Veríme, že tento park prinesie nový rozmer pozorovania hviezd a zážitkov z nočnej oblohy pre všetkých návštevníkov.

“Vidieť hviezdnu oblohu nad Muránskou planinou je očarujúci zážitok. Mnohí si ani nevedia predstaviť tie tisíce hviezd, Mliečnu cestu, či padajúce Perzeidy, ktoré sa dajú v úplnej tme pozorovať. Je to zároveň skvelá príležitosť pre rozvoj cestovného ruchu. Milovníkov prírody a hviezd dokážeme prilákať nielen cez letnú sezónu, ale počas celého roka,” uviedol Jaroslav Hric, výkonný riaditeľ OOCR GEMER.


Ing. Estera Žilková

 

Čítať 63 krát Naposledy zmenené streda, 08 máj 2024 10:37

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!