piatok, 10 máj 2024

Najhroznejší vojnový konflikt v dejinách ľudstva predstavovala II. svetová vojna, ktorú rozpútalo Nemecko. Jej začiatok je datovaný rokom 1939, keď Nemecko pod vedením diktátora Adolfa Hitlera napadlo Poľsko. O niekoľko dní na to napadli aj Sovietsky zväz. Vojna si  vyžiadala až 85 miliónov obetí. Počas nej boli zničené mestá, dediiny..., a ľudia zažili traumy, ktoré poznačili ich celý život. Do II. svetovej vojny sa, okrem Sovietskeho zväzu, postupne zapojili viaceré krajiny sveta a Spojenci bojovali spoločne proti nacistom a fašistom. Pripomeňme si, že koniec II. svetovej vojny je ohraničený podpísaním kapitulácie Nemecka dva razy. Prvý raz 7. mája 1945 v Remeši vo Francúzsku. Druhýkrát na žiadosť Sovietskeho zväzu, zvlášť Stalina, bol akt kapitulácie opakovaný 8. mája 1945 v Berlíne na predmestí Karlshorst. Odvtedy si na tento deň spomíname na celom svete ako na Deň víťazstva. Jeho význam si každoročne pripomínajú aj obyvatelia Gemera. Tak tomu bolo i tohto roku. Medzi inými mestami a dedinami i v okresných mestách Revúca, Rožňava a Rimavská Sobota.

Zverejnené v Odboj

V trinástej časti seriálu, ktorý pripravil Ing. Štefan Tomášik, sa dočítame o účinkovaní futbalových klubov z okresu Rožňava v sezóne 2009/2010. Vo 4. lige pôsobili SP MFK Rožňava a FK Štítnik K. T., v 5. lige FK Gemerská Hôrka. Komentár uvádza informácie aj o 1. a 2. triede.

Komentár

Pred sezónou sa veľké zmeny v mužstvách Rožňavy a Štítnika K. T. neudiali. Do kádra Štítnika K. T. pribudli dorastenci Z. Greško, D. Kakalejčík, Urban a Pavlík. Najvýraznejšími zmenami v kádri Rožňavy boli návrat Stehla a príchod Kamenského. V prvých kolách chýbalo Štítniku K. T. až sedem hráčov zo základnej zostavy. 

Rožňava ťažila z domáceho prostredia, keď ani raz neprehrala. Raz remizovala s Veľkými Revištiami 3:3. Najvyššiu výhru zaznamenala doma so Strážskym 6:0. Dvakrát sa jej podarilo bodovať vonku, a to vyhrať vo Veľkom Folkmare a remizovať v Čani. Po jesennej časti bola na 6. priečke so ziskom 24 bodov. 

Zverejnené v Futbal