štvrtok, 13 júl 2023 18:22

Nové príbehy z Gemera: Lekáreň "Zlatý jeleň" v Rožňave. Doporučený

Napísal(a) Š. Burčo
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

V severnej časti námestia v Rožňave stála krásna barokovo-klasicistická budova, ktorú do tejto podoby dal postaviť architekt János Mayer, ten istý, ktorý sa postaral i o vzhľad biskupského paláca vedľa. Budova dostala meno "Aranyszarvas" a poznal ju každý ako výbornú lekáreň. Istého času tu pracovali manželia Izák s peknou, mladou ženou Ester a z tohto obdobia je i moja príhoda.
Jedného popoludnia vošiel do lekárne mladý dôstojník a pomalými krokmi s mierne roztiahnutými nohami sa prihovoril lekárnikovi Izákovi s problémom, ktorý ho trápil: "Prosím, pomôžte, poranil som sa na chúlostivom mieste a potrebujem liečivú mastičku, lebo zanedlho budem musieť opäť vysadnúť na koňa a..."

 

rv zlaty jelen 274664628 4870979392937768 96613634053451370 n"Ó... veľavážený, iste, istotne pomôžeme... lenže ja som už na odchode..., meškám... a musím byť už v synagóge..., iste chápete..., ale zverím váš problém do rúk mladej, ale skúsenej a kvalifikovanej magistre... mojej žene Ester!"

Izák zavolal Ester a vydal pokyn, aby dôstojníkovi vyhovela a urobila všetko pre to, aby bol opäť zdravý.

Večer sa Izák spýtal, ako pomohla mladíkovi.

"Muž môj, vyšetrila som ho a pripravila mastičku. Bude však musieť u nás pár dní pobudnúť, a tak som ho ubytovala v podkrovnej izbičke."

"Žena moja, hosť do domu – boh do domu... dobre si spravila, len nech sa uzdraví!"

Po pár dňoch vojak odišiel a už nik o ňom nepočul...

Rožňavské, veľmi presné, vežové hodiny odbíjali čas všetkým rovnako, a tak raz večer vraví Ester manželovi: "Muž môj! Pán vypočul naše prosby a požehnal nám bábätko..." Izák si položil dlane na hruď a riekol: "Pán je všemohúci, chvála mu..."

Prišiel čas a Ester porodila zdravého a pekného syna. Možno tiež budúceho vojaka, ktorý pre slávu, moc, bohatstvo a pýchu iných – bohatých pánov bude bojovať a umierať... Tak ako jeho tatko, ktorý leží kdesi v neznámom hrobe.

 

Štefan Burčo

 

Čítať 362 krát Naposledy zmenené piatok, 14 júl 2023 12:35

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!