štvrtok, 03 august 2023 11:10

Štefan Burčo: Povesť o tom, prečo čerti sťahovali hrad Doporučený

Napísal(a) Š. Burčo
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)
Výrez z obrazu Výrez z obrazu Štefan Burčo

V dňoch 4. – 6. augusta 2023 budú obyvatelia Krásnohorského Podhradia oslavovať 700. výročie prvej písomnej zmienky o obci. Nad obcou sa vypína hrad Krásna Hôrka. V príhode Vám porozprávam pravdivý príbeh o tom, ako tento hrad vznikol... a to je aj môj príspevok k oslavám:

"V Rožňavskej kotline sa k Slanej pripája potok Čremošná. Ak pôjdeme proti prúdu dostaneme sa do údolia s dedinkami Drnava, Lúčka, Kováčová, Bôrka. Je to rozhranie medzi rudohorím a krasovou oblasťou Gemera. Cesta bola v minulosti dôležitou spojnicou do Košickej kotliny, k významnému kláštoru v Jasove a ďalej do Mukačeva.

Prví osídlenci boli čerti, ktorým vyhovoval krasový vrch Drienok, z ktorého ovládali celý kraj a mali aj možnosť prechodu do podzemia. Ľudia nazvali tento vrch "Őrdőgvár" a vyhýbali sa mu. V dávnych časoch však aj do nášho kraja prišli Kelti, a tí veru znepríjemňovali život čertom. Často museli z hradu unikať do podzemia, čo bolo nepríjemné a zraňovalo im ich ich pýchu – chvost, ktorým sa predvádzali pred čerticami. Na spoločnom zasadnutí padlo rozhodnutie preniesť svoje sídlo, ktoré oni nazývali "Dwrnew" na iné miesto.

burco certi stahuju hrad EnhancedVyhliadli si pekný vrch, z ktorého bol tiež pekný výhľad a ktorý nazývali "Krásna Hôrka". Sídlo preniesli a tešili sa, že sa zbavili obťažovania Keltov.

Chyba! V roku 1241 tento kraj Belo IV. "daroval" Bubekovcom a tí si vršok zabrali pre svoj "košiar"... a tak čerti bohviekde odišli a až doteraz o tom nič nevieme. Veru tak!"

 

Text a kresba Štefan Burčo

 

Čítať 401 krát Naposledy zmenené štvrtok, 03 august 2023 13:25

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!