streda, 28 február 2024 13:36

Komentujeme futbalovú históriu ObFZ Rožňava – 7. časť – sezóna 2003/2004 – jarná kríza v dvoch kluboch 1. triedy a odstúpenie Betliara zo 4. ligy Doporučený

Napísal(a) Š. Tomášik
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)
FK Družstevník Vyšná Slaná FK Družstevník Vyšná Slaná Zdroj: archív klubu

V siedmej časti seriálu, ktorý pripravil Ing. Štefan Tomášik sa dočítame o účinkovaní futbalových klubov z okresu Rožňava v sezóne 2003/2004. V 4. lige  pôsobili Tatran Betliar a SP MFK Rožňava, v 5. lige FK Štítnik K. T.  a FK Krásnohorské Podhradie. Komentár uvádza informácie aj o 1., 2. a 3. triede. 

Komentár

Svoju piatu štvrtoligovú sezónu začal Tatran Betliar bez väčších posíl – prišli len Truhan a R. Zdechovan. Po siedmom kole však došlo k výmene hráčov medzi Betliarom a Rožňavou: do Rožňavy išiel R. Greško a do Betliara A. Elek a J. Erdöfalvi. Po jesennej časti zimoval na predposlednej priečke s najnižším počtom víťazstiev – dve. Zvíťazil nad Kr. Chlmcom a Sečovcami. Doma získal ďalšie body s Rudňanmi a Moldavou n/B. Vonku bodoval iba raz, a to v Palíne 1:1. Po skončení jesennej časti sezóny došlo k odhláseniu klubu zo súťaže. Hlavným dôvodom boli financie aj neochota niektorých hráčov ďalej hrávať štvrtú ligu. Pred sezónou ju chcel ponúknuť Krh. Podhradiu, vtedy sa však rozhodlo, že budú hrať.

V Rožňave k veľkým zmenám v kádri nedošlo. Po pôsobení v Štítniku sa vrátil Almáši. Novými hráčmi boli Breuer, Kontra, Drobňák, Beshir a Mázik. V jesennej časti sa Rožňave podarilo vyhrať až deväťkrát, čím sa vyhla boju o záchranu. Umiestnila sa na 6. mieste. Doma prehrala až štyrikrát – s Lastomírom, Krompachami, Slivníkom a Rudňanmi. Kompenzovala to výhrami v Moldave n/B., Geči a Betliari. Na jar došlo k oslabeniu kádra, keď niektorí hráči išli na hosťovanie do Krh. Podhradia. Hoci v jarnej časti vyhrala iba štyrikrát, celkovo sa umiestnila na 8. priečke, teda klesla iba o dve miesta. Doma prehrala iba s Barcou a vonku nebodovala. Po dvoch neúspešných sezónach nasledovala úspešná sezóna, hoci veľkú časť kádra tvorili domáci odchovanci.

futbal m mravec trenerDo V. ligy – JZ po vypadnutí Jablonova n/T. pribudlo FK Krásnohorské Podhradie. Teda okres Rožňava reprezentovali FK Krh. Podhradie a FK Štítnik K. T. (v roku 2003 došlo k fúzii s Kunovou Teplicou). Na jeseň získal Štítnik K. T.  20 bodov, na jar o tri menej, aj to mu však vynieslo lepšie umiestnenie ako po jesennej časti. Krásnohorské Podhradie malo podobnú jeseň ako Nižná Slaná, keď získalo 14 bodov. Tabuľka však bola vyrovnanejšia. Trénera Zoltána Breuera po siedmom kole vystriedal staronový kormidelník Milan Mravec (na obr. vpravo). Na jar sa mužstvo posilnilo (napr. prišli Almáši, Elek, Rencsok, Mázik) a bolo druhým najlepším mužstvom v jarnej časti. Celkove to však znamenalo ôsme miesto, čo pre nováčika v piatej lige nie je zlá vizitka.

V 1. triede bol favoritom na postup FK Plešivec, ktorý sa o to snažil už viac sezón. Po jeseni bol však prvý Družstevník Gemerská Poloma. Ako sa ukázalo, schádzať sa na zápasy nestačilo a jesenný líder sa prepadával v tabuľke počas jari čoraz nižšie. Z dôvodu absencie hráčov na tréningoch dokonca tréner Ferenc pred jarou odstúpil. Naviac mužstvo možno poznačila inzultácia Karola Chomiaka v domácom zápase s Lipovníkom – od toho zápasu mužstvo nebodovalo. Nestačilo ani doplnenie kádra pred jarou o Forgáča a Szojáka. FK Plešivec si teda vybojoval zaslúžene postup do vyššej súťaže. Určitá kríza nastala aj v FK Baník Nižná Slaná, keď na jar získal len šesť bodov. Možno sa prejavilo oslabenie ofenzívy o R. Liptáka a dlhoročného záložníka G. Valentka, ktorí odišli do FC Dobšiná.

futbal ivan lorinc 1

Na obr. vľavo je mladý futbalista Ivan Lorincz. Zdroj: Š. T. 

Nováčikom bol TJ FO Vlachovo, ďalším novým mužstvom bol expiatoligista FK Slovtranszgas Jablonov n/T.  Zo súťaže nezostupoval nikto, lebo po jeseni sa odhlásil FK Kovo Kunova Teplica. Po odhlásení Tatrana Betliar zo IV. ligy káder Vlachova na jar rozšírili Hajdúk a Jakab, Nižnú Slanú posilnili Kasper a Ľ. Arvay. 

V 2. triede sa hralo o postup, keď do vyššej súťaže mali postúpiť až tri družstvá. Do súťaže pribudol z 1. triedy Kovstav a z 3. triedy staronový účastník z Drnavy. Napokon si postup vybojovali FK Papiereň Slavošovce, FK Gemerská Hôrka a FK Krh. Dlhá Lúka, ktorá o tretie postupové miesto súperila s Honcami, Kovstavom a Drnavou. V tabuľke jari bola na druhom mieste, a tak týchto súperov predstihla v konečnej tabuľke o jeden bod.

V 3. triede bol prvý FK Kečovo, potvrdil formu z jari 2003, naopak posledný bol Družstevník Ochtiná. FK Kobeliarovo si pohoršilo umiestnenie z jesene.

 

 

Významné prestupy a hosťovania 

 

Jeseň

R. Lipták – Dobšiná – N. Slaná

A. Elek – Rožňava – Betliar

J. Erdöfalvi – Rožňava – Betliar

R. Greško – Betliar – Rožňava

M. Truhan – Kovstav – Betliar

M. Kubus – Tisovec – Štítnik K. T. 

B. Ambrózy – Rožňava – Krh. Podhradie

M. Varga – Betliar – Dedinky

 

Jar

G. Valentko – N. Slaná – Dobšiná

M. Szoják – Rožňava – G. Poloma

Š. Forgáč – Dobšiná – G. Poloma

M. Hajdúk – Betliar – Vlachovo

R. Jakab – Betliar – Vlachovo

Ľ. Arvay – Betliar – N. Slaná

Ľ. Kasper – Betliar –  N. Slaná

M. Almáši – Rožňava – Krh. Podhradie

M. Mázik – Rožňava – Krh. Podhradie

J. Rencsok – Rožňava – Krh. Podhradie

J. Dorkin – Betliar – Štítnik K. T.

Ján Gonos – Betliar – Štítnik K. T.

Jaro Gonos – Betliar – Štítnik K. T.

J. Čižmár – Sp. Nová Ves – Štítnik K. T.

 

Zaujímavosti

Tentokrát si dopisovali v Gemerskom denníku FK Družstevník G. Poloma (Vo Vyšnej Slanej nevyhrá ani Real Madrid) a FK Družstevník Vyšná Slaná.

 

Gól Ľubomíra Hatvaníka z jesene 2003

Gemerská Poloma privítala Dlhú Ves. V zápase padol zaujímavý gól z kopačky Ľubomíra Hatvaníka. Ten strelou z prvej prekonal brankára Dlhej Vsi. Nebolo by na tom nič čudné, keby gól nepadol takmer z polovice ihriska. Lopta preletela ponad brankára, nebola veľmi prudká. Jeden domáci divák túto situáciu zhodnotil nasledovne: „Flegmaticky zakončil. “

 

Minúta ticha v Dobšinej pre funkcionárov ObFZ Rožňava

Zápas Dobšiná – Gemerská Poloma 4:0 (ukončené v 12. min. pre nedostatočný počet hráčov hostí)

 

V Dobšinej sa stretnutie začalo minútou ticha pre funkcionárov ObFZ za to, ako to vyzerá v okresnom futbale. Celé stretnutie sa potom nieslo v mierne komediálnom duchu. Do brány sa postavil Strelka a brankár T. Lipták šiel do útoku. Domáci strelili hosťom štyri góly, v 12. min. sa zranil hosťujúci Gunár. Počet hosťujúcich hráčov klesol pod sedem, a tým pádom sa zápas skončil.

 

Čítať 265 krát Naposledy zmenené streda, 28 február 2024 20:32

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!