×

Výstrahy

JUser: :_load: Nemôžem načítať používateľa s ID: 46131
Traja futbaloví súperi neprišli na "majstráky" v Ťahanovciach, Krásnohorskej Dlhej Lúke a v Rakovnici

Futbalové súťaže na hornom Gemeri priniesli v tomto májovom týždni niekoľko prekvapení. Medzi ne patrí i jednoznačné a príjemné víťazstvo piatoligových futbalistov MFK Rožňava, ktorí vysoko porazili súpera z Vojčíc 10:0. V siedmej lige je to neodohratie až dvoch majstrovských stretnuti na ihriskách v Krásnohorskej Dlhej Lúke a v Rakovnici. Ostatné zápolenia v spomínanej súťaži nepriniesli prekvapenia. Môžeme iba konštatovať, že sa odohrali 4 stretnutia, z ktorých iba 1 patrí hosťom. V tomto kole registrujeme 23 gólov so skóre 15:8 pre domácich. Strelecky sa darilo M. Gáborovi z Dobšinej a Marcišovi z Betliara, ktorí vsietili súperom po troch góloch. V streleckej súťaži sa ujal vedenia Róbert Rochl z Rožňavského Bystrého, ktorý zaznamenal 27 gólov. Chválime stretnutia v Honciach a v Dobšinej, kde sa hralo bez kariet.,

Vysoké vyznamenania udelili aj trom dobrovoľným hasičom z revúckeho okresu

Dobrovoľná požiarna ochrana Slovenskej republiky (DPO SR) v súlade so Stanovami DPO SR vydal Štatút o udeľovaní vyznamenaní a čestných titulov DPO SR na ocenenie práce a obetavosti členov DPO SR, fyzických a právnických osôb. Odovzdávajú sa aj nové vyznamenania.

DPO SR v Bratislave pozvala dobrovoľných hasičov z krajov Bratislavský, Trnavský, Trenčiansky, Nitriansky a Banskobystrický na akt odovzdávania vyznamenaní dňa 16. 05. 2024 do Domu DPO SR v Bratislave – Rad svätého Floriána, Rad Čestného hasičstva, Medaila prezidenta DPO SR.

Rad svätého Floriána je výberové vyznamenanie, ktoré sa udeľuje k sviatku svätého Floriána a môže byť udelené okrem iného členom DPO SR, ktorí sa výrazne zaslúžili o rozvoj dobrovoľného hasičstva. Tento Rad navrhuje Prezídium DPO DR z vlastného podnetu alebo výbor Územnej organizácie  (ÚzO) DPO SR a schvaľuje ho Prezídium DPO SR.

Rodinné striebro Michala Svítka na výstave fotografií v Rožňave

Výstavu fotografií Michala Svítka, vedúceho redakcie TASR, pod názvom Rodinné striebro predstaví širokej verejnosti v priestoroch Gemerskej knižnice Pavla Dobšinského v Rožňave v spolupráci s Tlačovou agentúrou Slovenskej republiky (TASR) na vernisáži v pondelok 27.5.2024 o 17:00 hod.

Michal Svítok vyštudoval na Akadémii umení filmovú a dokumentárnu tvorbu. Pochádza z fotografickej rodiny. Pracuje ako fotograf v agentúre TASR a jeho fotografie z významných politických, spoločenských či športových udalostí preberajú slovenské aj zahraničné médiá. „Mňa zaujímala najmä fotografia, ale musel som sa venovať aj filmu. Oficiálne som teda filmový dokumentárny režisér,“ povedal autor výstavy Michal Svítka. „Venujem sa aj foteniu z lietadla. Výstava Rodinné striebro predstavuje výber leteckých záberov, ktoré boli vytvorené v rámci rozsiahleho projektu TASR o Slovensku v roku 2018.

Prešli chodníkom Márie Széchy a majora Kozlova

Pekné počasie 13. apríla 2024 využili niektorí členovia ZO SZPB arm. generála Ludvika Svobodu v Čiernom Potoku, okres Rimavská Sobota, na „poznávaciu vychádzku“ na najvyšší vrch v okolí VEĽKÝ BUČEŇ. Cestujúcim vlakom, autobusom, autom z Lučenca na Fiľakovo, alebo na Rimavskú Sobotu je známy tým, že nad vrcholcami stromov sa týči „strieborná“ kopula, ktorá neunikne žiadnemu oku. Niektorí tvrdia, že je to vodojem, iní, že je to vysielač, či telekomunikačný vykrývač mobilných sietí...

V skutočnosti je to letecké navigačné zariadenie, slúžiace aj na navigáciu lietadiel na letisko v Boľkovciach pri Lučenci. Za „hlbokej totality“ sa z tohto letiska lietalo na L-410 do Bratislavy – Prahy a dokonca až do Karlových Varov.

Po skončení pochodu bol pre účastníkov pripravený guláš  a pri pamätníku obetí maďarských fašistov v Čiernom Potoku položili účastníci kvety a poklonili sa týmto obetiam, ktorých mená sú na priečelí pamätníka. Evanjelický farár Marian Bodolló krátkou modlitbou dal požehnanie obetiam fašizmu aj vo všeobecnosti a prečítal svoj príspevok o evanjelickom profesorovi Dietrichovi Bonhoefferovi, ktorého Nemci popravili rovnako ako našich občanov vo Flossenbürgu.

Rontouka všetkými zmyslami pozýva milovníkov folklóru do Rimavskej Soboty

Dramaturgička slávností Klenovská rontouka a odborná pracovníčka pre folklór GMOS v Rimavskej Sobote pani Stanislava Zvarová aj prostredníctvom našej stránky pozýva milovníkov folklóru na podujatie Rontouka všetkými zmyslami, ktorým je propagačné podujatie 45. ročníka Gemersko-malohontských folklórnych slávností Klenovská rontouka. Aktivita sa bude konať v piatok 17. mája 2024 od 17:00 v Dome osvety v Rimavskej Sobote.

Organizátorom tejto aktivity sú Gemersko-malohontské osvetové stredisko – kultúrna inštitúcia Banskobystrického samosprávneho kraja, Obec Klenovec, Občianske združenie RODON Klenovec.

Program:

17:00

Turíčny sprievod mestom Rimavská Sobota

Strana 1 z 1687