štvrtok, 18 január 2024 10:33

Stredoveké a včasnonovoveké hrnčiarstvo v Gemeri-Malohonte a v Novohrade

Napísal(a) A. Botoš
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Gemersko-malohontské múzeum pripravilo pre svojich návštevníkov výstavu s názvom Stredoveké a včasnonovoveké hrnčiarstvo v Gemeri-Malohonte a v Novohrade. Hrnčiarstvo v dejinách ľudstva patrí medzi najstaršie remeslá. Z mäkkej hliny dokázal neolitický človek vyrobiť pomocou svojich rúk a ohňa pomerne odolné a všestranne použiteľné keramické nádoby, ktoré sprevádzajú človeka až do súčasnosti (v Karpatskej kotline už viac ako 8 000 rokov).

Na území Slovenska v stredoveku existovalo niekoľko okruhov keramiky, deliacich sa podľa farby črepu keramiky a zodpovedajúcich aj určitým územným okruhom. V župách Gemer-Malohont a Novohrad bola rozšírená tzv. biela keramika. Hrnčiarstvo na tomto území nadobudlo špecifický charakter vďaka surovinovým zdrojom – hlinám s obsahom kaolínu, ktoré patria medzi najväčšie ložiská kvalitnej ohňovzdornej hliny v celej Karpatskej kotline.

Na sprístupnenej výstave sú prezentované nálezy bielej stredovekej keramiky z obdobia od 11. – 12. storočia až do 18. storočia. Produkcia tejto keramiky však pretrvávala kontinuálne viac ako 700 rokov, až do 1. polovice 20. storočia.

Pre keramiku produkovanú v Gemeri-Malohonte a Novohrade je typické bohaté červenohnedé maľovanie (dekorovanie) zemitými hlinkami, ktoré sa objavuje od 2. pol. 14. storočia a udržuje sa až do zániku produkcie tejto keramiky.

Na výstave je prezentovaná široká škála hrnčiarskych výrobkov – hrnce, šálky, džbány, krčahy, ako aj špecifikum tohto druhu keramiky – hlinené fľaše. 

Návštevník sa na výstave môže oboznámiť s procesom výroby hrnčiarskych výrobkov v stredoveku, ktorý bude okrem sprievodných textov zhmotnený aj prostredníctvom repliky stredovekej hrnčiarskej dielne z vlastníctva hrnčiara Antona Drímaja z Beluja.

Na výstave sú prezentované zbierkové predmety zo zbierok nasledovných fondových inštitúcií: Gemersko-malohontské múzeum, Hradné múzeum vo Fiľakove a Novohradské múzeum a galéria.

 

PhDr. Alexander Botoš

 

Čítať 302 krát Naposledy zmenené piatok, 19 január 2024 17:00

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!