utorok, 06 február 2024 14:12

Valašský rok očami fotografa v Galérii Baníckeho múzea v Rožňave Doporučený

Napísal(a) K. Strojná
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

Fotograf a dokumentarista József Farkas v spolupráci s Baníckym múzeom v Rožňave, kultúrnym zariadením Košického samosprávneho kraja, Vás pozývajú na autorskú výstavu fotografií s názvom Valašský rok / Pásztoresztendő, ktorej vernisáž sa uskutoční 8. februára 2024 o 16.  hod. v Galérii Baníckeho múzea v Rožňave.

József Farkas je rodák z Lučenca. Rodinne a citovo je úzko napojený na región Gemera a Novohradu, kde vo svojej profesijnej kariére trávil množstvo času s dokumentovaním miestnych pastierov a hudobníkov. Dlhé roky pôsobil v Bratislave, od roku 2012 je koordinátorom Celokarpatskej talentovej súťaže ľudovej hudby a ľudového tanca Fölszállott a páva / Vyletel páv a od roku 2017 je aj vedúcim Siete Domu tradícií pre oblasti Slovenska v Budapešti. Svoj život zasvätil službe ľudovému umeniu.


2024 02 08 Plagát   Farkas József   Valašský rok„Už viac ako dve desaťročia zbiera piesne, hudbu a tance Maďarov Slovenska a národností Karpatskej kotliny a počas dokumentovania ho fascinuje zachytenie a zvečnenie výnimočnosti daného momentu, čo vystihuje aj charakter tejto autorskej výstavy. Obsahom výstavy sú čiernobiele a farebné fotografie – portréty pastierov a hudobníkov, okamihy z ich životov z Gemera a okolitých oblastí,” uviedla kurátorka výstavy Mgr. Gabriella Badin. Autorská výstava fotografií priblíži a zachytáva pominuteľné ľudské osudy a momenty zo zberateľských ciest autora.

Svojimi fotografiami už zaujal obecenstvo na niekoľkých autorských výstavách na Slovensku, v Maďarsku, v Rumunsku a v Českej republike. Svojím výnimočným dokumentaristickým étosom sa stal neoddeliteľnou súčasťou mapovania posledných momentov tradičného ľudového bytia.

Výstava potrvá do 4. apríla 2024.

 

Mgr. Katarína Strojná

 

Čítať 239 krát Naposledy zmenené utorok, 06 február 2024 17:14

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!