utorok, 17 september 2013 19:24

Úspešné ťaženie Norika Muránskeho na filmových súťažiach aj za hranicami Slovenska

Napísal(a) mg+od
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Najčerstvejšia správa z kategórie amatérskychg filmov vzniknutých na území nášho Gemera pochádza z 15. septembra 2013. Domicil predstavuje mesto Rychnov nad Kněžnou v Čechách. Správa prezrádza, že sa tam v dňoch 13.- 15. septembra t. r. uskutočnil 55. ročník Rychnovskej osmičky, do ktorého sa prihlásilo 55 snímkov od autorov z troch štátov. Medzi nimi bol aj Peter Poboček z Revúcej, ktorý súťažil v kategórii dokumentárnych filmov so svojím úspešným dokumentom Norik Muránsky. A dnes už môžeme napísať, že súťažil veľmi úspešne, keď vo svojej kategórii touto snímkou získal 3. miesto, keď prvé dve neboli udelené. Aj tento údaj svedčí o úspešnej práci spomínaného amatéra pochádzajúceho z nášho krásneho kraja, ktorý sa vždy opiera o veľké možnosti prírody i jej účastníkov. Tak, ako Norik muránskeho typu reprezentuje šľachtiteľské výsledky pracovníkov zaoberajúcich sa chovom tohto druhu koní, aj on nemalým podielom ako autor rôznych filmov sa spoluzúčastňuje na ich šírení vo svete. HLAVNÁ CENA Rychnovskej osmičke patrí snímke CÍSAŘSKÉ HODY

S PRÁVEM, ktorej autorkou je Alena Krejčová.

Pripomeňme ešte, že Rychnovská osmička patrí medzi popredné prehliadky amatérskej filmovej tvorby v Čechách a potešiteľné je i to, že sa do nej stále viac prihlasujú aj mladí tvorcovia. Že si to vážia aj samotní organizátori vyplýva aj z toho, že tohtoročnú prehliadku uskutočnili v krásnych priestoroch Pelcovho divadla.

Peter Poboček úspešne obstál aj v ďalšej podobnej súťaži, ktorou bol 33. ročník Beskydského Ještěra vo Frýdku-Místku, konanej v tom istom čase ako predchádzajúca súťaž. Úroveň prihlásených filmov bola kvalitatívne vyrovnaná, s tým, že najviac obsadenou bola kategória dokumentov a reportáží. Snímky mali veľmi dobrú úroveň v technickom i umeleckom spracovaní. Náš reprezentant rovnako uspel aj v tejto súťaži, keď mu porota pridelila za súťažiaci film Norik Muránsky takisto tretie miesto. Hlavné ceny boli udelené takto: Cena Statutárního města Frýdku-Místku - A prostě žít, ktorého autorom je Zdeněk Zícha. Cena Beskydského Ještěra - Chodím a sním patrí Eduardovi Mocekovi a Cena poroty - Císařské hody s právem - Alene Krejčovej.

Čítať 2185 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:56

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!