streda, 18 máj 2016 21:13

Stavanie májov je jedným z najstarších tradícií, ktorý sa až doteraz udržiava na Gemeri

Napísal(a) MG-OD
Ohodnotiť túto položku
(2 hlasov)

Stavanie májov je jedným za najstarších tradičných sviatkov, ktorý sa až doteraz udržiava na celom Gemeri. Počas svojej existencie prešiel všelijakými zmenami i spôsobmi stavania májov. Mohli by sme o ňom tiež povedať, že sa vyznačoval najmä osobnými vzťahmi medzi mládencom a dievčinou symbolizovanými práve mladými stromčekmi, ktoré predstavovali jednoduchosť, skromnosť a krásu. Keďže sa tradícia viazala k mesiacu máj, aj táto tradícia dostala názov Stavanie májov.

Máj v tomto prípade predstavuje strom najčastejšie mladú briezku, ktorá sa na Turíce v sobotu večer stavala pod okná mladej dievčiny. Kým v minulosti sa uspokojovali s nižšími stromčekmi, postupne ako sa modernizovali domy a dvíhali vyššie aj strechy domov, moderné bolo postaviť brezu tak vysoko, aby jej spodné vetvy neboli nižšie jako je spodný okraj strechy. Samozrejme, dievča bolo pyšné, ak sa pri dome našli postvené viaceré briezky. Neskoršie sa začalo vymeniť brezy za lipu. To už bol akoby vyšší level od mládenca pre svoju dievčinu a znamenal vážny vzťah medzi nimi. Tam, kde bola takáto citová väzba, rodičia dievčaťa na druhý deň - v nedeľu - ešte pred začiakom bohoslužieb obdarovali mládenca darčekom. Obyčajne to bolo pierko, ktoré spestrilo buď jeho klobúk, alebo vestu. Nechýbali však medzi darmi ani vreckovky s novou košeľou. Tak to nejako bolo aj v Rožňavskom Bystrom, ale aj inde v okolí. 
V duchu týchto tradícií sa postupuje aj dnes a atmosféru stavania májov dokresľujú folklórne skupiny, ktoré dnes existujú vo viacerých obciach, či mestách. Náš fotoreportér pán Peter Poboček zachytil takúto atmosféru stavania májov v Revúcej i v jej miestnej časti Revúčke, ktoré sa uskutočnili po minulé dni. Celý tento akt bol sprevádzaný rôznymi spevmi a tancami, ktorý sa v Revúcej po dažďovej prehánke preniesol do Mestského domu kultúry. V ňom na javisku postupne vystúpil Spevokol Úsvit, FSk Revúška, FS Lykovec a hudobná spevácka skupina Húžva. Ako sme sa dozvedeli z on line Revúckych listov jednotlivé hudobné vstupy boli pospájané dialogickými scénkami ochotníckeho Divadla Rev na čele s Kristínou Wožniakovou. Stavanie mája v Revúčke bolo v sobotu bohatšie o vyzdobený konský povoz, na ktorom sa viezli účastníci tvoriaci program. Stavanie mája predstavil DFS Lykovček a doplnil spevokol Luna a FSk Revúška. Pokochajte sa teraz nad obrázkam tak z Revúcej, ako aj Revúčky.

(MG-OD)

 

Čítať 3288 krát Naposledy zmenené streda, 29 jún 2016 19:25

Media

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!