utorok, 01 júl 2014 20:44

Na otázku, kedy bude sprístupnený hrad Krásna Hôrka, odpovedal Július Barczi

Napísal(a) Ondrej Doboš
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

kastiel vecer v2aNaše dve najznámejšie kultúrne pamiatky Kaštieľ Betliar a hrad Krásna Hôrka, ktoré na Gemeri máme, pútajú pozornosť nielen turistov, ale tiež naše informačné média. Radi zaznamenávame, že Slovenský rozhlas využil k tomu aj čas na vysielanie obedňajšieho Rádiožurnálu 1. júla 2014, v rámci ktorého priniesol krátky rozhovor. Keďže Múzeum Betliar, pod ktoré patrí aj hrad Krásna Hôrka, má od júna nové vedenie, rozhovor bol aktuálny. Po odchode riaditeľky Múzea v Betliari Evy Lazarovej poveril generálny riaditeľ SNM Viktor Jasan vedením inštitúcie Júliusa Barcziho a tak sa nielen poslucháči tohto média mohli dozvedieť o nových úlohách s týmto dvadsaťdeväťročným mladým historikom umenia. Rozhovor sme pozorne sledovali aj my a tak vám môžeme priniesť informáciu o ňom. 

Na otázku redaktora: Aká je situácia v tomto zariadení, zastupujúci riaditeľ takto odpovedal:

"Tých problémov je tu veľa. Vyhorel hrad, park kosili dve zásadné kalamity za sebou. 

Rozhovor pokračoval ďalšou otázkou: Čo bude nasledovať ďalej?  

Pán Barczi pohotovo reagoval: "Nasleduje ďalej obrovské množstvo práce, takže pokračujeme v podstate v rekonštrukcii hradu aj v tej fyzickej, ale samozrejme aj v tej

ideovej príprave. Bohužiaľ za tie dva roky po požiari hradu Krásna Hôrka sa veľmi nezaoberali kolegovia v SNM tým, ako bude 

hrad vyzerať po obnove. Na tomto sme  už začali dosť intenzívne pracovať. Pevne verím, že do konca tohto roka budeme mať presne a jasne definované ako bude hrad po obnove vyzerať." 

"Aký je aktuálny stav obnovy hradu?pokračovala otázka. 

"Aktuálny stav obnovy hradu je taký, že sa ukončila prvá etapa a to bola asanácia havarijného stavu a havarijné prestrešenie. Vybudovali sa korunné murivá a vybudoval sa rošt pre budúci krov na ploche všetkých objektov hradného komplexu. Táto etapa bola úspešne skolaudovaná. Ešte predtýmbolo stavenisko odovzdané novému zhotoviteľovi. 

Že aj nás zaujímala nasledujúca otázka, o tom niet pochýb: "Kedy by mohol byť hrad opäť sprístupnený?"

"Chceli by sme, aby to bolo čo najskôr. Presný rok ani dátum v tejto chvíli ešte neviem, pretože ešte nie sú ukončené práve tie záležitosti o ktorých som hovoril a to je teda ucelená koncepcia, resp. už konečné naše záväzné stanovisko k tomu ako bude hrad vyzerať." 

A na záver ešte jedna: "Čo sa chystá v Betliari, ktorý je prístupný?"

"Celkove SNM Múzeum Betliar stojí pred veľmi veľkými zmenami, jednak  zmenami v koncepcii vnútornej štruktúry a rovnako aj v koncepcii tej samotnej idei o čom toto múzeum vlastne je. Je to jedno fantastické miesto, kde sa zachovali zbierky - ako jediné miesto na Slovensku kde sa šľachtické zbierky zachovali v neporušenom stave. Máme tu jeden vzácny zbierkový fond - park, ktorý verím, bude už čoskoro krásny a pre nás muzejníkov je tu veľká výzva, aby sme s ním naložili tak, aby sme sa za to nemuseli hanbiť v zahraničí."

Zaznamenal: Ondrej Doboš

 

Čítať 4263 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:28

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!