piatok, 30 jún 2023 10:34

Spevácky súbor Modré fialky z Rudnej rozdával radosť, priateľstvo, zábavu a dobrú náladu Doporučený

Napísal(a) MG od
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)
Na obrázku zľava sú: Gitka Makovníková, Milka Strmeňová, Evka Sappanoš,Katka Dobošová, Evka Oravcová, Helenka Dobošová, Štefan Szabo, Marika Kohuláková. Na fotografii chýba ďalšia členka súboru Lidka Burkovská. Na obrázku zľava sú: Gitka Makovníková, Milka Strmeňová, Evka Sappanoš,Katka Dobošová, Evka Oravcová, Helenka Dobošová, Štefan Szabo, Marika Kohuláková. Na fotografii chýba ďalšia členka súboru Lidka Burkovská. Fotografia: archív M. Kohulákovej.

Región horného Gemera je známy bohatstvom folklóru, zvykov i ďalších ľudových prejavov a činností. Jedným z kolektívov, ktorý čerpal z takejto studnice predovšetkým zo svojho prostredia, bol počtom členov nie veľký aj spevácky súbor Modre fialky z obce Rudná. Na sociálnej sieti som sa v týchto dňoch dozvedel, že ešte koncom roku 2022 po niekoľkých úspešných rokoch prestal napĺňať svoju činnosť a prakticky zanikol. Pri založení súboru stála pani Mária Kohuláková, ktorá 39 rokov predtým pracovala ako učiteľka materskej školy v obci. Okrem spevu sa tiež venuje maľovaniu obrazov, čo využíva aj na vyrábanie rôznych darčekov. Keďže podobných súborov v našom regióne nie je dostatok, poprosil som Máriu Kohulákovú o zodpovedanie niekoľkých otázok.

Pani Kohuláková, mohli by ste aj našim čitateľom priblížiť a pripomenúť kedy a za akých okolností súbor Modré fialky v Rudnej vznikol?

rudna mf 01

  • Súbor Modré fialky vznikol pod mojím vedením na báze dobrovoľnosti, ale bez väčších skúseností, ktorý tvorili členovia Jednoty dôchodcov na Slovensku z Rudnej, koncom novembra 2014.

Kto sa o to najviac pričinil?

  • Nápomocná mi bola členka súboru Jolana Renčoková a Mária Szárazová, ktoré nás neočakávane a navždy opustili. Taktiež K. Petro, náš harmonikár, ktorý zo zdravotných dôvodov svoje účinkovanie ukončil. Nemôžem v tomto smere vynechať ani môjho manžela Karola, ktorý mi bol vo všetkom veľmi nápomocný.

Koľko členov a akého sociálneho či vekového zloženia, predovšetkým svojimi hlasmi, sa v tomto súbore prezentovalo a kto mu najviac pozornosti venoval?

  • Začali sme s jedenástimi členmi, ktorých vekové zloženie bolo od 66 do 82 rokov. Z nich bolo 9 žien a 2 muži. Jeden muž od nás však odišiel a založil si vlastnú kapelu. Najviac pozornosti som súboru venovala ja.

rudna mf 04

 

Vedel som o súbore tiež aj to, že mal svoje oblečenie, podľa ktorého bol identický pri vystupovaní vo svojom okolí. Ako ste sa k tomu dopracovali?

  • Kroj bol spoločný nápad všetkých členov súboru, chceli sme sa podobať fialkám.

Pre jeho členov to muselo byť veľmi povzbudzujúce. Keďže súbor naspieval slovenské i maďarské piesne, kde všade ste s ním boli vystupovať, kde vás všade poznali, či pozvali? Iste máte aj zaujímavé zážitky z ciest, ktoré ste podnikli so súborom aj mimo obce i regiónu. Na čo si najviac spomínate?

rudna mf 03

 

  • Uskutočnili sme vystúpenia na výročných schôdzach ZO JDS v našej obci, na dňoch obce, na rôznych akciách dôchodcov nášho okolia, ktoré tvorili tzv. R3 (Rudná, Rakovnica, Rožňavské Bystré), miestnych odbočiek Matice slovenskej, v Michalovciach na folklórnej akadémii a na Mestskom úrade v Rožňave. Najviac vystúpení sme uskutočnili v Dome sociálnych služieb – Subsídium v Rožňave. Najkrajší zážitok pre mňa bol na vystúpení v Tescu, kde sa k nám pripojili deti z Maďarska a spoločne sme spievali vianočné piesne – koledy. Počas pandémie sme nahrali program do obecného rozhlasu v Rudnej z príležitosti Úcty k starším a na Vianoce.

rudna mf 05

 

Ako dnes, po krátkom čase od ukončenia činnosti súboru môžete hodnotiť jeho prínos a prečo ste sa rozhodli so súborom končiť?

  • Prínosom bola radosť, priateľstvo, zábava a dobrá nálada, ktorú sme jeho prostredníctvom rozdávali. Treba ešte podotknúť, že okrem spevu sme nacvičovali rôzne scénky, recitovali básne, nacvičila som niekoľko spoločenských tancov, napr: Zumbu, Kantry, sviečkový tanec, tanec s ružou a iné. Podarilo sa nám nacvičiť aj krásny estrádny program. Činnosť súboru sme ukončili pre pokročilý vek jeho členov a zo zdravotných dôvodov dňa 4.11.2022. Boli to krásne roky hlavne tie 4 posledné, keď nás podchytila a podporila starostka našej obce pani Mgr. Henika Horváthová. Patrí jej veľké ďakujem.

Fotografie: archív M. Kohuláková 

 

Rozhovor pre Maj Gemer pripravil  

Ondrej Doboš

 

Čítať 552 krát Naposledy zmenené nedeľa, 02 júl 2023 09:15

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!