×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/kultura/obrazy
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/kultura/obrazy
nedeľa, 21 február 2016 16:33

Fresky z kostolov Ochtinej i Rákoša v optike Nadácie VÚB Doporučený

Napísal(a) od
Ohodnotiť túto položku
(4 hlasov)

vub nadacia 2Fresky na Slovensku patria svojím výtvarným prejavom, bohatosťou námetov i rôznorodosťou použitých techník k špičkovým hodnotám stredoeurópskeho kultúrneho dedičstva. Z dnešného pohľadu sa dá povedať, že sú to stredoveké

cirkevné komiksy určené pre jednoduchých ľudí, ktorí väčšinou nevedeli písať ani čítať.

Dokázali však dešifrovať obrázky. Fresky poznáme aj v Gemeri, kde svojou historickou i umeleckou kvalitou vypovedajú o bohatestve výzdoby najmä kostolov v tomto regióne Slovenska. Mnohé z nich však čakajú na ďalšiu obnovu a ich sprístupnenie v plnej kráse v týchto budovách. 

„V minulosti už takýmto spôsobom Nadácia podporila obnovu zvonice, vežových hodín, mestských brán, historických portálov v rôznych slovenských mestách. Naposledy si grant vybojovali Spišiaci na obnovu vitrážového okna v Spišskej Kapitule. Rozhoduje len chuť lokálpatriotov zapojiť sa a urobiť niečo pre pamiatku vo svojom regióne,“ uviedol Alexander Resch, predseda správnej rady Nadácie VÚB.

Na Slovensku máme množstvo kultúrnych pamiatok. Niektoré z nich sú v narušenom alebo dezolátnom stave. Nadácia VÚB dlhodobo pomáha tento stav zmeniť v rámci grantového programu Poklady môjho srdca. O pamiatke, ktorá od Nadácie VÚB dostane grant na rekonštrukciu, rozhoduje verejnosť v hlasovacej súťaži. Nadácia do on-line hlasovania vyberá vždy jeden typ pamiatky, ktorý je každý rok iný. Spoločnou črtou objektov je to, že sú poškodené a potrebujú rekonštrukciu. Tento rok je možné hlasovať za záchranu jednej z historických fresiek na www.vub.sk/fresky.

V aktuálnom ročníku hlasovania o grant na obnovu súťažia historické fresky v ôsmich slovenských mestách. Potešiteľné je, že medzi nimi sú zaradené i dva vzácne objekty a to v Ochtinej fresková výzdoba stredovekého kostola a v Rákoši stredoveké nástenné maľby v Kostole Najsvätejšej trojice. Tohto roku vybrané fresky sú mimoriadnej hodnoty a teraz je tu nádej, že jedna z nich sa dočká záchrany. Vyberie ju verejnosť a Nadácia VÚB jej udelí grant na reštaurovanie. Hlasovať môžete na www.vub.sk/fresky.
Do hlasovania je zaradených týchto osem fresiek, ktoré sú významné a zároveň značne poškodené:

1. Kalvária v Prešove: klenba nad Svätými schodmi
2. Kaštieľ v Svätom Antone: tympanón na južnom nádvorí
3. Ochtiná: fresková výzdoba stredovekého kostola
4. Rákoš: stredoveké nástenné maľby v Kostole Najsvätejšej trojice
5. Čerín: kristologický cyklus v Kostole sv. Martina biskupa
6. Marianka: klenba pod emporou v Kostole Narodenia Panny Márie
7. Historická budova SND: klenba loggie vstupného portika
8. Horná Mičiná: stredoveké fresky v Kostole sv. Michala Archanjela

Hlasovať možete na www.vub.sk/fresky od 15. februára. Výsledky sa dozvieme po skončení hlasovania, ktoré trvá do 29. februára 2016.

 (od)

 

Čítať 4640 krát Naposledy zmenené nedeľa, 21 február 2016 23:31

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!