piatok, 25 september 2020 17:34

Havrany a ich príbuzní otvorili výstavnú sezónu v Revúcej Doporučený

Napísal(a) MKS
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Vernisážou expozície HAVRANY A ICH PRÍBUZNÍ, ktorú si Mestské kultúrne stredisko v Revúcej požičalo z Gemersko-malohontského múzea v Rimavskej Sobote otvorili 11. septembra 2020 výstavnú sezónu v tomto okresnom meste na strednom Gemeri. Havrany, vrany, krkavce, straky, kavky, sojky a orešnice. Najväčšie spevavce, jedny z najinteligentnejších vtákov, tvorcovia sveta, spoločníci bohov, zvestovatelia smrti a vojen, zlodejky, hlučné čierne potvory – to všetko (a ešte viac) sú krkavcovité vtáky. Spoznajte s nami ich život, inteligenciu, miesto v prírode, vzťah s človekom a mýty a legendy, ktoré ich obklopujú. Táto výstava predstavuje jednotlivé druhy, ktoré u nás hniezdia, a bude istotne vynikajúcou pomôckou i pre školákov a ich pedagógov pri praktickej výučbe.

„Tvore bludných duchov druhu, ošarpaných ani ker...
Vyrvi z hrudi klov svoj suchý, nechcem vidieť tvojich pier!
Ni páperie nenechaj tu, zmizni z sochy mojich dvier!
Havran rečie: ‚Nikdy ver.‘“ ––

Edgar Allan Poe asi vedel, prečo si do svojej asi najznámejšej básne vybral práve havrana, nazývaného aj „poslom smrti“.

Na obranu havranov treba povedať, že sú to jedny z najmúdrejších zvierat, že dokážu imitovať ľudskú reč a sú veľmi hravé.

Podľa havrana máme na Slovensku veľké množstvo priezvisk. Po ňom je pomenovaný kôň čiernej farby, súhvezdie na nočnej oblohe, ďalej penzióny, reštaurácie, krajinné útvary – Havran v Belianskych Tatrách, Havrania skala v Slovenskom raji, Havranica, v Čechách je obec Havraň, volá sa tak chata, horské sedlo, dokonca syráreň i syr, ba i autoškola...

Vysokú inteligenciu havranov môžeme pozorovať aj z toho, že ich absolútne nezaujíma politika, reklama, celebrity, televízia a je im ľahostajný akýkoľvek smartfón, fejsbúk či internet. O ich dôvtipe svedčí aj to, že preferujú jedenie bez práce. Respektíve u nich nejde o jedenie, ale o žranie. V každom prípade sú oproti ľudom vpredu aj v tom, že nevyžierajú chladničku rodičov.

ra havrany 00

Prostredníctvom fotografií na výstave sa naučíte rozlišovať jednotlivé druhy vtákov tohto taxónu, zoznámite sa s mýtmi, bájkami a poverami, ktoré sa s nimi spájajú a budete si môcť dokonca vyskúšať, aké je to byť v ich hniezde. Na záver si pomocou interaktívnych hier môžete overiť, či ich už dokážete od seba odlíšiť.
Expozíciu vo výstavnej sieni Mestského domu kultúry si môžete pozrieť v pracovných dňoch od 8.00 do 18.00 hod. do 2. októbra 2020.

Fotografie pre Maj Gemer pripravil Peter Poboček

(Zdroj: facebook/mestské kultúrne stredisko)

 

Čítať 1017 krát Naposledy zmenené piatok, 25 september 2020 18:08

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!