×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/kultura/kniznica/prezident
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/kultura/kniznica/prezident
streda, 08 apríl 2015 11:45

VELESTÚR A JEHO ZÁHADA, alebo Ako vznikal a vznikol príbeh o zmysle života

Napísal(a) Mgr. Tatiana Bachňáková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

rv banas velestur a(Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave – tlačová správa) – Vydavateľstvo IKAR a Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho srdečne pozývajú milovníkov literatúry dňa 13. apríla 2015 o 17:00 hod. do priestorov Gemerskej knižnice Pavla Dobšinského v Rožňave, ul. Lipová č.3 na besedu s autorom knihy Velestúr Jozefom Banášom. 
Jozef Banáš patrí k úspešným slovenským spisovateľom. Vyštudovaný ekonóm, ktorý pôsobil v diplomatických službách, či ako politik, odštartoval v januári 2015 svoje turné po slovenských kníhkupectvách a knižniciach so svojou, v poradí už 11 knihou Velestúr. Jednou z inšpirácií mu bol aj život českého speváka a hudobné skladateľa Dana Landu. Poradcom mu bol Alan Dolog, rodák z Dobšinej, ktorého od detstva zaujímala história, záhadné, neobjavené a tajomné udalosti, objekty, predmety. 

Kopec, o ktorom domáci vedia, že už v predhistorických dobách pútal pozornosť, sa týči výškou 1245 m nad starou najkratšou cestou medzi Kremnicou a Banskou Bystricou. Už koncom 19. storočia tu boli objavené zaujímavé nálezy. Ide o runy, ktoré sú vtesnané do kameňa. 

„Veľmi pravdepodobným autorom všetkých nápisov v Kremnických runach bol ev. farár Gašpar Pils, ktorý v čase najväčšieho náboženského útlaku, pálenia čarodejníc, drancovania Turkov a úpadku uhorskej šľachty sám zostavil podľa starších viacerých prameňov "svoje" runy“ hovorí amatérsky historik Alan Dolog, ktorý absolvoval jednu z ciest do Kremnických vrchov so spisovateľom Jozefom Banášom a píše o tom: „Predpoveď počasia na dohodnutý termín cesty nebola dobrá. Jozef mal nabitý program a tak sme začiatkom októbra vyrazili do vrchov. Stierače sušili husté drobné kvapky. Uzavretí v bielom väzení, zaborení v bahne, sme si neboli istí našou cestou a tak sme zavolali priateľku - chatárku Ivetku z chaty Hostinec pod Velestúrom. Trpezlivo lokalizovala najprv našu polohu, vysvetlila správnu cestu. Nasledovalo stúpanie, tak 45 stupňov, rozmočený terén, napadané jesenné lístie... stískal som madlo na dverách. Na cieľovej rovinke nás ešte dvakrát myklo v bahne a zastali sme pred 300-ročným hostincom na takmer najvyššom bode strastiplnej cesty medzi dvoma banskými mestami – Kremnicou a Banskou Bystricou. Po chvíli sme, pod vedením domácej panej, stúpali na tajomstvami opradený Velestúr. I napriek nepriaznivému počasiu som vedel, že musím začať fotiť. Fotenie na Velestúre bolo lepšie, ako si vykreslila moja fantáza,“ dodal Alan Dolog, rodák z Dobšinej.
„Je to mimoriadne silný príbeh o tom, že skutočný zmysel života sa oplatí hľadať a ja som nesmierne rád, že o knihu je, za tak krátky čas, ktorý je na knižnom trhu, veľký záujem“ prezrádza spokojný spisovateľ Jozef Banáš. Hrdinom príbehu je Muž, ktorý žije naplno a stále si čosi dokazuje. Uviazne v sebaklame, povrchnosti. Objavuje svoje „ja“, hľadá správnu cestu. Veľkou oporu mu je jeho Žena.
Či zistí hlavný hrdina románu, že zmyslom života je žiť pre iných, nechávame v tajnosti. Najnovší román Velestúr, plný inšpirácie či zamyslení sa, príde predstaviť v pondelok 13.apríla 2015 o 17:00 hod. do Gemerskej knižnice Pavla Dobšinského v Rožňave, ul. Lipová č. 3 samotný jej autor Jozef Banáš. Srdečne Vás pozývame na besedu, po ktorej bude nasledovať autogramiáda.

Tatiana Bachňáková

 

Čítať 2086 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 11:02

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!