pondelok, 25 marec 2024 09:49

Prezidentské voľby 2024 na hornom Gemeri voličov veľmi nezaujali Doporučený

Napísal(a) MG od
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

V uplynulú sobotu sme boli na celom území Slovenska svedkami prezidentských volieb, ktoré vyhlásil 8. januára 2024 predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini. Boli to už šieste, ktoré prežívali oprávnení voliči u nás od roku 1999. Do volieb na nového prezidenta kandidovali deviati záujemcovia. AJ keď sa volieb zúčastnilo 2 254 206 voličov oprávnených voliť, ani jeden z nich neprekročil 50 percentnú hranicu zvoliteľnosti. Najdôveryhodnejší z nich obsadili prvé dve miesta a to Ivan Korčok, ktorému dôverovalo 42,51% voličov a Peter Pellegrini s 37,02 % hlasov voličov. Druhé kolo volieb bude v sobotu 6. apríla, kedy sa rozhodne o tom, kto bude zastávať túto významnú funkciu v nasledujúcich piatich rokoch na Slovensku.

Pozrime sa bližšie, ako zaujali voľby na hornom Gemeri. Čísla, ktoré uverejnil Štatistický úrad SR však svedčia o tom, že voliči v tomto regióne zaujali opatrnejší postup. Akoby očakávali, že sobota 23. marca neprinesie nového víťaza volieb a preto viacerí z nich pravdepodobne rátajú s tým, že prispejú k zvoleniu nového prezidenta až v sobotu 6. apríla.

V regióne horného Gemera sa v 88 obciach prezidentských volieb zúčastnilo 17 811 oprávnených voličov, čo predstavuje 38,29 %.

Spomedzi deviatich kandidátov v tomto regióne sa na kandidátskych listinách najčastejšie krúžkovali štyri mena: Peter Pelegríni, Ivan Korčok, Dezider Forró a Štefan Harabin. Zápisnice z okrskových volebných komisií potvrdzovali, že najviac hlasov získal Peter Pellegrini, a to až 7 010 hlasov, čo tvorilo 39,56 % voličov oprávnených voliť. Druhé mieste obsadil Ivan Korčok, ktorý v tomto regióne presvedčil 5 594 voličov, čo predstavovalo 31,57 zo všetkých voličov. Tretie miesto získal Kristián Forró s 2 122 hlasmi, čo je v percentuálnom vyjadrení 11,97 % z oprávnených voličov horného Gemera. Ako štvrtým najčastejšie voleným kandidátom sa stal Štefan Harabin, s dôverou 1911 voličov, čo predstavuje 10,78 % oprávnených voličov.

hg Peter Pellegrini 555x763

 

V 1. kole Peter Pellegrini (je politik, predseda strany Hlas a predseda parlamentu) najviac hlasov získal v 34 obciach okresu: Brzotín, Čierna Lehota, Dedinky, Dobšiná, Gemerská Poloma, Gemerská Panica, Gočaltovo, Gočovo, Hanková, Henckovce, Honce, Kobeliarovo, Koceľovce, Kunova Teplica, Markuška, Nižná Slaná, Ochtiná, Pača, Petrovo, Plešivec, Rakovnica, Rejdová, Rochovce, Roštár, Rozložná, Rožňavské Bystré, Rudná, Slavec, Slavoška, Slavošovce, Stratená, Štítnik, Vlachovo, Vyšná Slaná.

 

Korcok 740x416Ivana Korčoka (slovenský politik a diplomat) pasovali na prezidenta v týchto obciach (10): Ardovo, Betliar, Brdárka, Čučma, Drnava, Jovice, Kováčová, Krásnohorské Podhradie, Lipovník, Lúčka, Rožňava.

 

hg forro 1Krisztián Forró (podnikateľ a politik maďarskej národnosti) prvenstvo získal v obciach (17): Bohúňovo, Bôrka, Bretka, Čoltovo, Dlhá Ves, Gemerská Hôrka, Hrhov, Hrušov, Jablonov n/T, Kečovo, Krásnohorská Dlhá Lúka, Kružná, Meliata, Pašková, Silica, Silická Brezová, Silická Jablonica.

 

hg harabin 1Aj keď Štefan Harabin (slovenský právnik a sudca na dôchodku) nezískal väčšinu hlasov ani v jednej obci rožňavského okresu, podarilo sa mu aj tak o svojej kandidatúre presvedčiť vyše 10 percent oprávnených voličov horného Gemera.

 

Najväčšiu percentuálnu účasť z obcí horného Gemera zaznamenali v obci Stratená a to až 77,00 % a v obci Dedinky so 70,92 % zúčastnených voličov.

 

Najmenšiu účasť zápisnice potvrdili v obciach Pašková 14,75 %, Čoltovo 16,18 %, Kunova Teplica – 19,78 % a Roštár 19,90%.

V troch malých obciach obciach okresu Rožňava presvedčili voličov iba traja kandidáti, aby im dali svoj hlas. V obci Brdárka to boli: Korčok s 13 hlasmi, Pellegrini 6 a Matovič 1 hlas. V Hankovej: Pellegrini 25 hlasov, Harabin 4 a Korčok 3 hlasy. V Slavoške: Pellegrini získal 27 hlasov, Harabin 6 a Korčok 2.

Aj z týchto údajov vyplýva, že nie všade na hornom Gemeri pristupovali k tejto dôležitej udalosti tak, aby využili právo zúčastniť sa volieb takej významnej funkcie, akou je funkcia prezidenta Slovenskej republiky. Ako to preukážu v druhom kole, dozvieme sa 6. apríla 2024.

 

MG od

 

Čítať 244 krát Naposledy zmenené pondelok, 25 marec 2024 16:19

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!