piatok, 12 február 2021 11:34

Bolože to slávy, keď sa Malá Poloma s Veľkou Polomou zlúčili do Gemerskej Polomy Doporučený

Napísal(a) Archív Rožňava
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Čo možno každý občan obce o Gemerskej Polome vie, sú fakty, že jej počiatky existencie siahajú do polovice 13. storočia, že prvá písomná zmienka o obci je z roku 1282, že najprv tu existovala jedna dedina s názvom Poloma, ktorá sa ku koncu 14. storočia rozdelila na dve samostatné obce Veľká Poloma a Malá Poloma (ich názvy predpokladáme vychádzajú z počtov obyvateľstva a množstva obydlí). Faktom je, že Gemerská Poloma vznikla v 20. storočí zlúčením týchto dvoch pôvodných samostatných obcí.
Čo ste, milí čitatelia, možno o tomto zlúčení/sobáši nevedeli, sú skutočnosti zachytené v archívnych dokumentoch, ktoré sa nachádzajú v úschove rožňavského pracoviska Štátneho archívu v Košiciach. V krátkosti Vám priblížime tento úradný proces, ktorý ani zďaleka nebol takou jednoznačnou záležitosťou, nakoľko záujmy jednotlivých obcí v priebehu rokov neboli vždy súhlasné.
Jeden z prvých dokumentov k danej téme nájdených v archíve, je písomná komunikácia medzi Okresným úradom v Rožňave a Prezídiom krajinského úradu v Bratislave z roku 1933.

Gemerská Poloma page 002Okresný náčelník v hlásení prezídiu komentuje požiadavku obyvateľov Malej Polomy, ktorú poslal bývalý notár vo Veľkej Polome Krajinskému úradu. V tejto správe píše doslovne: ,,Podávam zprávu, že v obciach Malá a Veľká Poloma nikdy nebolo v úmysle slúčenie týchto obcí. Prekvapivo sa dočítame, že Malá Poloma sa domáhala skôr zmeny svojho vlastného názvu. Ďalej píše: ,,Zaujímavé totiž je, že škola /spoločná/, notársky úrad a železničná stanica sú v obci Malej Polome, ale nesú pomenovanie Veľká Poloma. To obec Malá Poloma akosi ťažko niesla a žiadala nápravu a síce v tom smysle, aby mená zniely keď už nie Malá Poloma, tedy aspoň len Poloma.

V nasledujúcom dokumente z roku 1942 navrhuje okresný náčelník v Dobšinej, Župnému úradu v Banskej Bystrici, zlúčenie obcí pod spoločným názvom ,,Poloma nad Slanou“. Argumentuje medzi inými tým, že obce sú už vlastne tak tesne zastavané, že na pohľad vyzerajú ako jedna obec so spoločnou školou a kostolom.

archiv roznava 6aPrvá zmienka o súčasnom názve obce je zachytená v správe vedúceho odboru Okresného národného výboru v Rožňave z roku 1957. Opäť sa uvádza, že obce sú už natoľko zrastené, že aj z hľadiska národohospodárskeho a pre úspešný vývoj oboch obcí vôbec, je potrebné tieto zlúčiť v jednu ,,politickú obec“ s počtom obyvateľov 1600 a navrhuje nový, a teda súčasný názov ,,Gemerská Poloma“. Na tomto sa v podstate zhodli aj predstavitelia oboch obcí na svojich zasadnutiach 28. septembra 1957 väčšinou hlasov. Termín pomyselnej svadby, oficiálneho zlúčenia, určil Okresný národný výbor v Rožňave – odbor pre vnútorné veci, na 1. január 1958.

Zdroj: Štátny archív v Košiciach, pracovisko Archív Rožňava (archívne fondy: Okresný úrad v Rožňave I., Okresný úrad v Dobšinej I., ONV v Rožňave I., MNV v Gemerskej Polome)

 

Čítať 1529 krát Naposledy zmenené sobota, 13 február 2021 12:43

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!