×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/kultura/vystava/hracky
JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/folklor/rs
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/kultura/vystava/hracky
There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/folklor/rs
pondelok, 02 december 2013 14:59

MAROŠ DETKO - FOTOGRAFIE Z PRÍRODY

Napísal(a) Mgr. Martina Mareková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

maros-detko-2aZáver roka 2013 je v Gemersko-malohontskom múzeu venovaný autorskej výstave fotografa Maroša Detka z Revúcej, ktorý sa fotografovaniu venuje od roku 1967 a zameriava sa na prírodné krásy Slovenska. Výstava bude verejnosti sprístupnená od 3. decembra 2013 v priestoroch Gemersko-malohontského múzea v Rimavskej Sobote a návštevníci si ju budú môcť pozrieť do 31. januára 2014.
Do 31. januára 2014 si môžete pozrieť v múzeu výstavu Dámska meštianska móda v 19. storočí, výstavu Pavel Cicka – insitný maliar z Kovačice, spojenú s predajom a do 15. januára 2014 výstavu Kvet.
Výstava predstaví návštevníkom prírodu Slovenska zachytenú fotoaparátom Ing. Maroša Detka z Revúcej – vzácne aj bežné druhy vtákov, cicavcov, hmyzu a rastlín, napríklad kamzíka vrchovského, sysľa pasienkového, včeláriky zlaté, sýkorku belasú či endemický lykovec muránsky. Vystavený bude aj cyklus fotografií Tatranský príbeh, ktorému bola udelená Cena poroty v súťaži Poľovníctvo vo fotografii vo Svätom Antone.
Pár slov o autorovi. Ing. Maroš Detko sa narodil 18. júla 1954 v Železníku a žije v Revúcej. Zameriava sa na prírodné krásy Slovenska, najmä na faunu a flóru Muránskej

planiny a jej okolia. Je členom Slovenského klubu fotografov prírody. Jeho fotografie boli použité pri tvorbe propagačných materiálov, pohľadníc či nástenných kalendárov, v časopisoch a publikáciách. Zúčastnil sa mnohých domácich aj zahraničných výstav a salónov fotografií, na ktorých získal viacero ocenení.

V roku 2002 mu bola vydaná samostatná fotografická publikácia Národný park Muránska planina, v roku 2011 vo vydavateľstve AB ART press publikácia Krásny kraj muránsky..., ktorú Klub fotopublicistov Slovenského syndikátu novinárov ohodnotil ako najkrajšiu knihu za rok 2011 v kategórii Knihy o obciach – obrazové publikácie a v súťaži Slovenská kronika 2012, ktorú usporadúva Národné osvetové centrum, sa publikácia umiestnila vo svojej kategórii na prvom mieste.
Za fotografickú dokumentáciu a propagáciu Národného parku Muránska planina, za dosiahnuté výsledky a prezentáciu Slovenska a Revúcej získal Cenu starostu obce Muráň (2001), Plaketu mesta Revúca (2002) a Ďakovný list generálneho riaditeľa Štátnej ochrany prírody Slovenskej republiky v Banskej Bystrici (2006).

Mgr. Martina Mareková

rs detkors vystava-1rs vystava-3rs vystava-5rs vystava-6rs vystava-10

 

Čítať 4768 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:26

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!