×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/skola/materska/rb/11
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/skola/materska/rb/11
pondelok, 16 december 2013 13:02

„Čakali sme, že príde aj "Lucia"..., ale na krížne cesty sme nešli,“ končila svoj list starostka obce Rožňavské Bystré pani Želmíra Gonosová

Napísal(a) Želmíra Gonosová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

rb rozne-obec-085aZasielam vám uzimený pozdrav z obce Rožňavské Bystré, ale nedá mi nezaslať fotky z dvoch akcií, ktoré sme mali minulý týždeň, a to 12. a 13. decembra. Najprv aspoň krátku informáciu o tom, že v našom kultúrnom dome 12. decembra 2013 sa konala členská schôdza ZO SLOVES OÚ Štítnickej doliny. Pozdraviť hostí boli i deti z tunajšej materskej a základnej školy. 
Vyslovene našou akciou bola v nasledujúci deň ďalšia, o ktorej chcem napísať trošku viac. V spolupráci s Obecným úradom, MO Matice slovenskej a ZO Jednoty dôchodcov na Slovensku sa v podvečer 13. decembra 2013 uskutočnilo posedenie pri čaji. Po pozdrave detí mal príhovor predseda JDS Ing. Tibor Barna, ktorý prítomných vyzval do zapojení sa do súťaží, kde ženy ozdobovali perníky a muži šúpali jablká a ktorý mal najdlhšiu šupku ten vyhral. Potom nasledovala uvoľnená atmosféra a naši domáci " dvorní" harmonikári pán Ondrej Leng a Ján Dávid st. naladili svoje nástroje a pesničkami zaspomínali nielen na svoju mladosť, ale aj na už nebohých priateľov. Počas obidvoch dní bol kultúrny dom vyzdobený bystränskými krojmi: od malej parádnici - dievčaťa, slečny, mladej ženy, gazdinej, až po robotnicu - pracovný kroj.


Nezaostali ani mužské, chlapčenské a mládežnícke kroje.  V neposlednom rade očarila výstavka šatiek, od bielej až po čiernu, od pracovnej po sviatočnú. 
A do tejto atmosféry zapadol aj krst CD - "Tichý vetrík po doline veje“, ktoré vydalo Gemerské osvetové stredisko a v ktorom účinkuje aj naša DFS Bystränky a práve pesničkami z tohto CD sa ozýval náš kultúrny dom. Sú na ňom pesničky v podaní Dominiky Ďurskej - Ach Bože maj...., Stanka Ďurského - Pjarko mi je pjarko..., v podaní DFS Bystränky - Konopa, konopa a Bystränský regec.
Čakali sme, že príde aj "Lucia", ale nebolo jej a do polnoci sme nevydržali, aby sme išli na krížne cesty. Takže takéto zvyky nezachovávame.
Želmíra Gonosová

 

Čítať 4142 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 11:09

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!