štvrtok, 18 jún 2015 13:10

Brzotínsky kozmodrom bol svedkom I. otvorených majstrovstiev Európskej únie veľkých rakiet

Napísal(a) Mgr. Štefan Andoga
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

brz rakety 1aKlub modelárov Hawks Brzotín v spolupráci s Krajským klubom modelárov Košice usporiadal v dňoch 12. – 14. júna 2015 v Brzotíne na kozmodrome Repište I. otvorené M-EU veľkých rakiet.
Súťaže sa zúčastnili raketoví modelári z Čiech, Estónska, Maďarska a Slovenska. 
Prezentácia pilotov bola v piatok 12.03.2015 od 14.00 do 24.00 hod. Celkove na Konskom dvore v Brzotíne sa prezentovalo 27 účastníkov z toho 22 pilotov veľkých rakiet. V piatok prebehlo aj statické bodovanienie makiet – kategória R3.
Bodovači Ing. Tkačik, Szabo a Samko sa poriadne zapotili, keď v čase od 20.00-24.00 hod. museli presne obodovať prekrásne makety skutočných rakiet.
Najväčšou maketou bola raketa francúzskej provienecie Dragon 3, ktorá merala vyše troch metrov pilota M. Klešča zo SR. Aj makety J. Čaju z ČR, alebo najstaršieho účastníka B. Večeřu, J. Němcovej a R. Němca neboli o nič horšie!
Sobota ráno nás privítala horúcim počasím a ako aj riaditeľ súťaže, ktorý bol už o pol piatej ráno na letisku, vravel, už bola poriadna "vyhňa".
Otvorenie súťaže za zvukov hymien SR a EÚ a za krásneho zvuku štartujúcej rakety Š. Račka previedol Mgr. Štefan Andoga. Predstavil medzinárodnú jury v zložení Čaja - CZ,

Polukainen - EST a Samko - SVK a RSO Ing. Kisty a ekonóma súťaže Ing. Vápeníka.

Súťažiť sa začalo otvorením štartovného okna o 10.00 hod., ktoré trvalo do 13.00 hod. pre rakety R2 viacstupňové. Bohužiaľ, ani jeden let tejto kategórie nebol platný, tak sa kategória nehodnotila.
Po obedňajšej prestávke a výbornom obede priamo na letisku, ktorý pripravili a priviezli zamestnanci Konského dvora sa o 14.00 hod začala lietať kategória R1 /rakety s minimálnym priemerom 50 mm a minimálnou dĺžkou 1000 mm, resp. s priemerom 76 mm a minimálnou dĺžkou 1000 mm/.
Štartovné okno bolo uzatvorené o 17.00 hod. Najvyššiu výšku elektronický výškomer zaznamenal žiakovi M. Daňkovi v druhom lete 707,75 m. a po súčte dvoch najlepších výsledkov sa stal víťazom tejto kategórie.
Po polhodinovej prestávke sa do 20.00 hod. odlietala kategória R4 experiment, v ktorej zvíťazil B. Večeřa.
Večer od 21.00 hod. sa v reštaurácii na Konskom dvore konalo vyhodnotenie odlietaných kategórii. Víťazi dostali poháre, medaile a diplomy.
Po tomto ceremoniáli sa do 24.00 hod. pokračovalo v bankete, na ktorom sa vymieňali zážitky z letového dňa a diskutovalo sa ako ďalej v lietaní týchto prekrásnych kategórii.
Nedeľa ráno - nádherne počasie a od 05.00 hod. M. Klešč pripravoval na štart maketu Dragona 3.
Raketa bola pripravená a o 08.15 hod., odštartovala za burácania štyroch raketových motorov. Práca motorov I. stupňa perfektná, perfektné oddelenie a práca II. stupňa ako jeho celý let až po pristátie.
Napriek perfektnej práci I. stupňa /motory/ sklamala elektronika a stupeň skončil v zemi, keď „vykopal“ hlbokú dieru do zeme Repišťa.
Celý let bol hodnotený ako neplatný. Ďalšie makety lietali perfektne a o 12.00. hod. sa súťaž ukončila odovzdaním cien maketárom.
Ďakujem všetkým pilotom za príjemnú športovú atmosféru, skvelé výsledky. Zvlášť ďakujem Mikulášovi /MIKIMU/ Szabóovi za materiálnu a finančnú pomoc,
medzinárodnej jury a v neposlednom rade RSO R. Kistymu, ako aj všetkým ostatným nemenovaným, ktorí sa podieľali na príprave a samotnom zdarnom priebehu súťaže!!
Štefan Andoga

Fotografie: František Andraščík

Výsledkové listiny: 

R1

R3

R4

[cincopa AINAsrsx0Bcn]

 

 

Čítať 2095 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:10

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!