pondelok, 31 júl 2023 14:48

Nový zážitkový chodník Sviniarky otvorili v lokalite Predná Hora Doporučený

Napísal(a) V. Brádňanský
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

Predná Hora, 28. júl 2023 – V krásnej prírode turisticky obľúbenej lokality Predná Hora, na okrajoch obcí Muráň a Muránska Huta, bol slávnostne otvorený nový interaktívny edukačný chodník Sviniarky. Táto oblasť je bohatá na prírodné krásy, čo viedlo aj k myšlienke vytvorenia náučného chodníka, ktorý zážitkovou a hravou formou umožní návštevníkom bližšie spoznať miestnu flóru a faunu.

Projekt zážitkového chodníka Sviniarky vznikol v spolupráci oblastnej organizácie cestovného ruchu GEMER a bol spolufinancovaný Rozvojovou agentúrou Banskobystrického samosprávneho kraja vo výške takmer 9 000 eur. 

Zážitkový chodník návštevníkov zavedie lesnou cestou z Prednej Hory do malebnej obce Muránska Huta cez lúky Sviniarky, na ktorej sa naskytnú nádherné výhľady na Stolické vrchy, ktoré očaria v každom ročnom období. 

 

stolicke vrchy Color Restored Enhanced

Na trase náučného chodníka sú osadené rôzne tematicky zamerané infopanely, ktoré priblížia čaro prírody a života v nej. Návštevníci si môžu pozrieť neobsadené včelie rámiky, predna hora sviniarky DSC03672“megahmyzí” domček, či objaviť stopy zvierat Muránskej planiny. Spomienku na prechádzku chodníkom si môžu zvečniť na panoramatickom fotopointe s výhľadom na Zdychavské lazy, alebo pri príjemnom piknikovom mieste – polkruhovom sedení s výhľadom na lúky Osiská a Košariská. 

S otvorením edukatívneho chodníka Sviniarky spúšťa Región Gemer na svojom Instagrame aj letnú súťaž o wellness pobyty v Apartmánoch Planina a rekreačnom zariadení Predna Hora. Podmienky súťaže sú veľmi jednoduché, stačí sa prejsť chodníkom a urobiť si fotku. Záujemcovia nájdu všetky informácie na webovej stránke a sociálnych sieťach Región Gemer,” dodal Jaroslav Hric, výkonný riaditeľ OOCR GEMER.  

predna hora sviniarky DSC 0490Prechádzka edukatívnym chodníkom je nenáročná. Vedie lesnou cestičkou, ktorá je vhodná pre rodiny s deťmi aj starších ľudí. Zážitkový chodník Sviniarky dopĺňa ponuku turisticky zaujímavých miest, ktoré sa v prostredí Národného parku Muránska planina a jeho blízkeho okolia nachádzajú. Návštevníci si tak môžu výlet na obľúbené sysľovisko, Muránsky hrad, či inú zaujímavú lokalitu Muránskej planiny doplniť aj o prechádzku týmto zážitkovým chodníkom,“ uviedol podpredseda Banskobystrického samosprávneho kraja Mikuláš Pál. Ako doplnil: „Od vzniku Rozvojovej agentúry BBSK bolo v regióne Gemer a Malohont podporených viac ako 30 projektov, ktorých cieľom je rozvoj cestovného ruchu v regiónoch Banskobystrického kraja."

 

Mgr. Viktor Brádňanský

Čítať 853 krát Naposledy zmenené streda, 02 august 2023 12:56

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!