sobota, 02 marec 2024 10:15

Prvá náučná cyklotrasa Gotickými kostolíkmi na hornom Gemeri Doporučený

Napísal(a) M. Mikitová
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

Slovenský cykloklub Slovenský kras odovzdal do užívania prvú značenú náučnú cyklotrasu Gemera pod názvom Náučná cyklotrasa Gotickými kostolíkmi / Talianske fresky na Gemeri. Trasa č. N8704 je 20,4 km dlhá, s prevýšením 152/22 m v malebnom kaňone Štítnického potoka medzi Koniarskou a Plešiveckou planinou, ktorá spája gotické kostoly so vzácnymi stredovekými freskami – nástennými maľbami – v Plešivci, Štítniku a Koceľovciach. Je nenáročná, vhodná aj pre rekreačných, menej zdatných cyklistov a rodiny s deťmi, s povrchom asfalt, spevnená cesta. 

Projekt, ktorý prebiehal od 1.4.2023 do 31.10.2023 bol spolufinancovaný Košickým samosprávnym krajom cez program Terra Incognita. Cieľom projektu je upozorniť návštevníkov regiónu na skvosty zaradené do Európskeho kultúrneho dedičstva a iniciovať ich návštevu ekologickým spôsobom: na bicykloch. 

hg Cyklotrasa PlešivecŽltá náučná cykloturistická trasa začína v obci Plešivec, na križovatke viacerých cykloturistických trás. V Plešivci sa nachádza gotický Kostol reformovanej cirkvi zo začiatku 14. storočia. Predstavuje významný doklad vyspelej gotickej architektúry a kvalitného nástenného maliarstva Gemera v 14. storočí. 

Z Plešivca trasa pokračuje po ceste II. triedy č. 587 cez obce Pašková, Kunova Teplica, do obce Štítnik. Tu čaká druhá zástavka, pri gotickom Evanjelickom kostole z 13. storočia.  Ide o gotickú trojloďovú baziliku s krátkymi hviezdicovými a sieťovými klenbami. Fresková výzdoba kostola predstavuje najrozsiahlejšiu zachovanú ukážku stredovekej nástennej maľby na Slovensku a vznikla v priebehu 14. a 15. storočia.  Fresky zaberajú plochu viac ako 180  metrov štvorcových. Národná kultúrna pamiatka má mohutnú, dominantnú vežu. 

Cyklotrasa 01 mapa

hg stítnikZo Štítnika trasa pokračuje súbežne s červenou cykloturistickou trasou č. 029 po ceste II. triedy. Prechádza popri miestnej pálenici a prichádza do obce Roštár. V obci pokračuje odbočkou z cesty II. triedy smerom na Koceľovce. V obci Koceľovce sa nachádza gotický jednoloďový  Evanjelický kostol z 1. polovice 14. storočia, ktorý sa preslávil najmä vzácnymi freskami, ktoré súvisle pokrývajú celú plochu stien a klenby svätyne. Kostol je umiestnený na miernom návrší v obci v opevnenom areáli, a aj vďaka unikátnej streche veže sa stáva dominantou obce. Tu je posledná zastávka i koniec náučnej cykloturistickej trasy. Žltá náučná cykloturistická trasa v tomto bode končí. Avšak dá sa po trase vrátiť späť z obce, tu je možnosť napojiť sa na zelenú cykloturistickú trasu č. 5702, ktorá dovedie až k Dobšinskej ľadovej jaskyni.

hg Cyklotrasa 04 Kocelovce1V rámci projektu sa na turisticky frekventovaných miestach v regióne umiestnilo 25 imidžových cyklosmeroviek, postavilo 8 cykloturistických smerovníkov, vykonalo sa maľované značenie náučnej trasy, pri kostoloch sa umiestnili 3 veľkoplošné cyklomapy a 3 stojany na bicykle, vydali sa tematicky zamerané cykloturistické letáky a vytvorili sa spolupracujúce partnerstvá medzi poskytovateľmi informačných, stravovacích a ubytovacích služieb, obcami a cirkevnými zbormi. 

Tento nový projekt určite spôsobí radosť cykloturistom, prinesie nových návštevníkov do regiónu, zvýši tržby poskytovateľom služieb, prispeje k ochrane životného prostredia a poslúži na ďalší rozvoj cykloturizmu v regióne. 

Spracovala Marta Mikitová podľa zdrojov:

Slovenský cykloklub Slovenský kras

https://www.cykloklub.sk/aktuality/naucna-cyklotrasa-gotickymi-kostolikmi/

https://www.cykloportal.sk/trasy/n8704-naucna-cyklotrasa-gotickymi-kostolikmi/

www.apsida.sk

Foto: cykloportal.sk

 

Čítať 300 krát Naposledy zmenené nedeľa, 03 marec 2024 17:13

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!