sobota, 21 apríl 2018 13:48

Náučné chodníky horného a stredného Gemera - nový seriál stránky Maj Gemer Doporučený

Napísal(a) Marta Mikitová
Ohodnotiť túto položku
(7 hlasov)

Turistické vychádzky do prírody sú vhodné v každom ročnom období a v každom čase, ale keď na jar prebúdzajúca sa príroda prebudí aj nás, príjemná klíma a oku lahodiace nádherné farby krajiny nás začnú neodolateľne lákať na častejšie výlety do prírody. Príjemným, užitočným a skutočne dokonalým spojením pohybu na čerstvom vzduchu  a aktívneho športového vyžitia s regeneráciou síl je možnosť zároveň sa bližšie oboznámiť s prírodnými, vlastivednými či historickými zaujímavosťami prechádzajúcej časti. Túto možnosť nám priam ideálne ponúkajú náučné chodníky, prechod po ktorých je výborná forma, ako byť v kontakte s prírodou a zároveň spoločne získavať nové vedomosti. Budovanie náučných chodníkov je jednou z najlepších foriem aktívnej prezentácie prírodných

hodnôt, má dlhodobý význam z hľadiska interaktívneho zážitkového vzdelávania priamo v prírode a prechod po nich predstavuje aj hlboký emocionálny a estetický zážitok.  Slúžia k usmernenému pohybu návštevníkov v prírodnom prostredí, propagujú prírodné  krásy a kultúrnohistorické zaujímavosti krajiny, umožňujú lepšie poznanie prírodného prostredia priamo v teréne, čo vytvára trvalejší a lepší vzťah k nemu, aktivizujú k zvýšenej ochrane prírody a krajiny a sú dôležitými environmentálno-výchovnými prostriedkami. Sú obohatením siete turistických značených chodníkov  a upozorňujú na miestne prírodné a vlastivedné zaujímavosti, najatraktívnejšie prírodné scenérie, prírodné zaujímavosti a chránené prírodné výtvory, vzácne historické a kultúrne pamiatky, oboznamujú s flórou, naucný chodník značkafaunou, geológiou územia. Základným typom sú naučné chodníky pre peších, odlišujú sa náročnosťou terénu a zameraním (prírodné, historické, lesnícke, banícke, ekologické a pod.),  ale vznikajú aj náučné chodníky cyklistické, vodácke, pre bežkových lyžiarov a pod. Náučné chodníky sú súčasťou informačného systému, ktorý okrem nich zahrňuje aj náučné lokality, historické cesty, múzeá v prírode a plnia aj ďalšiu dôležitú funkciu, pretože sa významnou mierou podieľajú na prezentácii mikroregiónov a obcí, ich histórie, kultúry a prírodných daností. Vybudovanie náučných chodníkov najrôznejšieho druhu má podporiť informovanosť o význame jedinečných prírodných území po celom Slovensku.

Základnou súčasťou takýchto chodníkov je niekoľko zastávok s očíslovanými informačnými panelmi, ktoré v rámci týchto trás textovo, fotograficky a ilustračne upozorňujú na prírodné skutočnosti, niektoré vybrané objekty, nezvyčajné javy alebo zaujímavosti. Panely bývajú  navrhnuté v jednotnom grafickom dizajne, zvyčajne obsahujú informácie vo viacerých jazykových mutáciach (najčastejšie v slovenskom a anglickom jazyku). Na niektorých zastávkach bývajú aj oddychové miesta s lavičkami, mnohé poskytujú nádherné, väčšinou panoramatické výhľady na široké okolie. 

Náučný chodník je v teréne i na tabuliach označený priečnym zeleným pásom v bielom štvorcovom poli. Zastavenia náučného chodníka sú označené značkou náučného chodníka doplnenou oranžovou číslicou, označujúcou číslo zastavenia a informujú o  pozoruhodnom objekte na trase či ďalších zaujímavostiach. Náučná značka má rozmery 100 x 100 mm. Tvorí ju zelený pás šírky 30 mm vedúci uhlopriečne z ľavého horného rohu do pravého dolného rohu a dva biele rovnoramenné trojuholníky. Medzi zeleným pásom a bielymi trojuholníkmi sú 5 mm medzery. Oranžovou číslicou výšky 60 mm, šírky 40 mm a hrúbky 8 mm umiestnenou uprostred náučnej značky sa vyjadruje poradie informačnej tabule na trase náučného chodníka.

naucný chodník značka   nch naucna8    nch zadielska dolina4

Náučné chodníky bývajú budované na nenáročných či stredne náročných trasách a sú vhodné na rodinné výlety s deťmi a aj pre starších ľudí. Zvyčajne sú na trasách s rovnakým štartom a cieľom, bývajú obojsmerné alebo na kruhovej trase, prístup k nim býva autom alebo verejnou dopravou. 

Náš Gemer sa môže hrdiť bohatou históriou, veľkým množstvom prírodných zaujímavostí a úchvatnou prírodou. Jeho prevažná časť leží v Slovenskom rudohorí (do ktorého patria  Veporské vrchy, Spišsko-gemerský kras, Stolické vrchy, Revúcka vrchovina, Rožňavská kotlina, Slovenský kras, Volovské vrchy a Čierna hora), severná časť je v Horehronskom podolí, južná časť v Rimavskej kotline a na Cerovej vrchovine, východná časť v Rožňavskej kotline a Slovenskom krase. Gemer charakterizuje pestrá štruktúra a druhová bohatosť lesných spoločenstiev (ihličnaté a listnaté stromy, kry, byliny, horské lúky, rôzne druhy živočíchov), vápencové náhorné planiny, hlboké údolia, podzemné i povrchové krasové javy, tiesňavy, rokliny, skalné útvary, jaskyne, ale aj stopy ľudského osídlenia a rozšírenej dávnej banskej činnosti, bohatá história, kultúrne i technické pamiatky. 

Príroda Gemera ponúka  množstvo turistických možností,  značených turistických trás,  ale aj mnoho náučných chodníkov, vedúcich nádhernou prírodou.  Do našej pozornosti sa dostali tieto gemerské náučné chodníky (ďalej NCH):

V okrese Rožňava a okolí: NCH Banský náučný chodník Rákoš (Rožňava); Betliar – NCH obce; Čučma – Náučný banský chodník na Železnej ceste; Dobšiná – NCH Po stopách baníctva v Dobšinej, Dobšiná – Ramža – Papiereň; NCH Dobšinská ľadová jaskyňa; NCH Dobšinská  Maša; NCH Domica a okolie; Gemerská Poloma – NCH obce; Gombasecká jaskyňa – NCH Gombasecký kultúrny okruh; NCH Horné Lúky (Hačava); NCH Horný vrch (Hrhov, Jablonov nad Turňou); Hrhov – NCH obce; NCH Jaskyne slovenského krasu (Krásnohorská Dlhá Lúka); NCH Jasovská skala; NCH Krasové javy Hôrky (Gemerská Hôrka); NCH Mokrade Hnilca (Dobšinská Ľadová Jaskyňa); NCH Občasný prameň (Stratená, Dedinky); NCH Prielom Muráňa (Bretka); Rejdová – NCH obce; NCH Slovenský raj – juh (Dedinky, Mlynky); NCH Stopy baníckej slávy (Mlynky); NCH Stratenský kaňon (Stratená); NCH Turecká (Rudná); NCH Turnianska vínna cesta; NCH Zádielska tiesňava; NCH na Zelenú hranicu a Szádvár (Silická Jablonica, Hrušov); NCH Zelená hranica (Domica); Vlachovo – NCH Zelená škola Vlachovo.  

V okrese Revúca a okolí: NCH Drienok (Rybník); Náučná ekotrasa Gemerská zelená cesta (Revúca);  NCH Morské oko (Tornaľa), NCH Muráň – hrad; Muráň – Veľká lúka, NCH Stožky (Muránska planina); NCH zbojníka Jakuba Surovca (Muránska planina). 

V okrese Rimavská Sobota a okolí: NCH Drienčanský kras;  NCH Hradová (Tisovec);  NCH Ipeľ (Kokava nad Rimavicou); NCH Po stopách Maginhradu (Nižný Skálnik); NCH Spoznajte prameň Rimavy (Tisovec); NCH Tŕstie (Tisovec);  NCH Za vôňami Voniacej (Tisovec); NCH Zvernica Teplý vrch.

O týchto náučných chodníkoch budeme podrobnejšie informovať v ďalších pokračovaniach. Časom istotne pribudnú aj ďalšie.

Prajeme Vám príjemné prechádzky v krásnej prírode, pekné počasie a pri zdravom pohybe na čerstvom vzduchu aj načerpanie mnohých nových a zaujímavých vedomostí.
Marta Mikitová

 

(POKRAČUJEME)

Čítať 2703 krát Naposledy zmenené sobota, 21 apríl 2018 19:32
Viac z tejto kategórie: Banský náučný chodník Rákoš »

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!