sobota, 19 máj 2018 11:37

Hrhov – Náučný chodník obce Doporučený

Napísal(a) Marta Mikitová
Ohodnotiť túto položku
(4 hlasov)

Obec Hrhov leží na juhovýchodných svahoch Národného parku Slovenský kras v Turnianskej kotline, 22 km juhovýchodne od okresného mesta Rožňava. Náučný chodník má 2,4 km, vedie naprieč obcou a prostredníctvom náučných panelov informuje o kultúrnych pamiatkach a prírodných zaujímavostiach obce. Pozoruhodný je Hrhovský vodopád, ktorý tečie priamo v strede obce, má asi 15 metrov a je napájaný vyvieračkou Féj. V minulosti táto vyvieračka napájala aj štyri mlyny, no dnes slúži na zásobavanie dediny pitnou vodou. Vodopád je najväčším vodopádom v Národnom parku Slovenský kras. Ďalšou zaujímavosťou je lokalita Hrhovské rybníky s rozlohou 250 ha, evidovaná ako Významné vtáčie územie Slovenska, technická pamiatka starý vodný mlyn, ktorý sa nachádza uprostred

nch hrhoovske 1 obce, niekoľko sedliackych domov z konca 19. a začiatku 20. storočia. Z kultúrnych pamiatok je to gotický rímsko-katolícky kostol sv. Jána Krstiteľa, klasicistický kostol evanjelickej reformovanej cirkvi a kaplnka z roku 1780. Nad obcou sa nachádza chránené nálezisko Krasová stráň so vzácnymi rastlinami. Stará vinohradnícka obec je súčasťou Turnianskej vínnej cesty, ktorá predstavuje významnú vinohradnícku oblasť, jeho históriu, tradície a zvyky, tradičnú gastronómiu a tradičné remeslá.

Za obcou Hrhov začína aj Náučný chodník Horný vrch

nch hrhov hv 1Náučný chodník v dĺžke 5,7 km vedie cez kataster obcí Hrhov, Jablonov nad Turňou a Kováčová. Má spoločné úseky s trasami: Hrhov – štátne rybárstvo, Zádielská dolina – horáreň. Väčšina trasy prechádza cez les. Pamiatky popri ceste: Dolná jaskyňa, Jama pri jaskyni, Horná jaskyňa. Informačné panely oboznamujú s geologickými a prírodnými podmienkami tohoto regiónu.

Viac informácií:
http://www.slovensky-kras.eu/info/strediska-a-centra/obec-hrhov/
http://roznava.dnes24.sk/pozrite-si-zabery-jedinecneho-hrhovskeho-vodopadu-nachadza-sa-priamo-medzi-domami-265066
https://gemer.vucke.sk/trip/gemer/gemer/turistika/pesia-turistika/planinou-horny-vrch-vyhliadku.html
https://turistika.oma.sk/-5832241

Pri Hrhovských rybníkoch (južne od obce Hrhov vedľa cesty I. triedy 16) v jeseni 2019 pribudli na upravenom chodníku informačné tabule a dve pozorovacie veže. Nižšia z nich je na východnom okraji rybníka, vyššia na západnom. Návštevníci tam majú voľný prístup a môžu pozorovať výskyt vtáctva. V súčasnosti je lokalita Hrhovských rybníkov evidovaná ako  Významné vtáčie územie Slovenska. Žije a hniezdi tu celý rad chránených druhov vtáctva, z nich za spomenutie stoja volavky, kane močiarne, bučiaky veľké, trsteniariky, celosvetovo chránené chochlačky bielooké a mnohé ďalšie (okolo 120 druhov). Jedinečnosť chráneného územia pri Hrhove má vyzdvihnúť projekt Úžasný vtáčí svet bez hraníc, realizovaný v rámci programu spolupráce Interreg V-A Slovenská republika – Maďarsko. Projekt je prospešný pre rozvoj turizmu, prácu ornitológov i vzdelávanie žiakov. 

nch Hrhovske rybniky   nch rozhľadňa Hrhov pozorovateľňa 1   nch Rozhľadňa Hrhov pozorovateľňa 2

 

Popri jazerách prechádza aj červená cykloturistická trasa.

Pripravuje Marta Mikitová

 

Čítať 3565 krát Naposledy zmenené nedeľa, 10 november 2019 21:48

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!