štvrtok, 08 november 2018 11:36

Seniorská turistika lákala trasou Stratenský kaňon - Stratenská píla - Dedinky Doporučený

Napísal(a) Ján Gallo
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Okresná organizácia Jednoty dôchodcov Slovenska Rožňava zorganizovala dňa 9.10.2018 seniorskú turistiku s názvom „Potulky – Stratenský kaňon - Stratenská píla - Dedinky". Ráno o 8,30 z rožňavskej autobusovej stanice tri autobusy prepravili 145 účastníkov do Stratenej na parkovisko pri cestnom tuneli. Ďalší 14 účastníci prišli osobnými autami. Účastníkov privítal predseda OO JDS Rožňava Mgr. Ladislav Fabián. Informáciu o trasách a časovom rozpise turistiky podal Ing. Martin Markušovský, organizátor podujatia spolu s Jánom Gallom. Turisti prešli "Náučným chodníkom Stratenský kaňon“. Dĺžka trasy 1,1 km, počet zastávok 8, prevýšenie do 2 m, čas prechodu 15-30 min. Nenáročný chodník po spevnenej ceste prechádza kaňonovitým úsekom horného toku riečky Hnilec.

Kaňon leží medzi osadou Dobšinská Ľadová Jaskyňa a obcou Stratená. Je súčasťou značeného turistického a cykloturistického chodníka. Nachádza sa v Národnom parku Slovenský raj, v Národnej prírodnej rezervácií Stratená. Panely sú venované histórií, jaskyniam, flóre, faune, geológii okolia - geologické pozadie horného toku Hnilca, vznik roklín Slovenského raja. Náučný chodník je unikátny tým, že ako prvý na Slovensku je vybudovaný aj pre hendikepovaných ľudí - vozíčkarov. Panely sú unikátne, všetky sú osadené do skaly vo výške, ktorá je prioritne čitateľná pre vozíčkarov.

Po absolvovaní Stratenského kaňonu sa účastníci presunuli autobusmi do Stratenskej píly. Tam sa rozdelili na dve skupiny. Prvá pod vedením Ing. Martina Markušovského prešla žltou turistickou značkou do Dediniek. Druhá skupina pod vedením Jána Galla prešla zelenou turistickou značkou do údolia Malé Zajfy a Veľké Zajfy, cca 3 km a späť na Stratenskú pílu, odkiaľ sa presunuli autobusmi do Dediniek. V Dedinkách sa účastníci občerstvili z vlastných zásob, ako aj v miestnej Pizzerii a predajni Lahôdky. Turistika sa vydarila aj vďaka krásnemu slnečnému počasiu. Počasie ako aj účastníci vytvorili príjemnú, priateľskú atmosféru, pohodu a spokojnosť s pobytom v krásnej prírode Slovenského raja. Celkove sa podujatia zúčastnilo 159 seniorov z 21 ZO JDS okresu Rožňava.
Text: Ján Gallo

 

 

Čítať 1425 krát Naposledy zmenené piatok, 09 november 2018 08:40

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!