štvrtok, 02 máj 2013 14:34

Na akcii "Ukáž čo vieš a nauč nás" v Lubeníku boli všetci milo prekvapení množstvom, krásou a užitočnosťou výrobkov seniorov Doporučený

Napísal(a) Z. H.
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

V kultúrnom dome v Lubeníku sa 30. apríla 2013 zišlo 221 seniorov stredného Gemera a pozvaných hostí, aby sa zúčastnili okresnej akcie „Ukáž čo vieš a nauč nás“. Podujatie otvorila privítaním prítomných a hostí predsedníčka OO JDS v Revúcej pani Zuzana Homoliaková. S históriou obce Lubeník oboznámil starosta Ľubomír Kisel a poprial prítomným pekný zážitok a pohodu. Seniorov prišli pozdraviť MVDr. Eva Cireňová, primátorka mesta Revúca, predsedníčka ZMOS Stredného

Gemera, poslankyňa BBSK a MVDr. Ján Šeševička poslanec BBSK, ktorí schválenie projektu na BBSK podporili.
Z celkového počtu prítomných až 49 seniorov prezentovalo výrobky rôzneho druhu a zároveň predvádzali zhotovovanie výrobkov, čo všetci prítomní ocenili a mnohí sa snažili aj niektoré postupy naučiť.
Videli sme postup pri hačkovaní dečiek, opletaní demižónov, pletenie ponožiek, maľovanie, vyrezávanie, opletanie vajíčok, pletenie moderných šálov, vyrábanie úžitkových vecí s papiera, vyšívanie obrazov, krásne vyrezávané palice od P. Ferdinandyho, videli sme krásne súpravy náhrdelníkov, prácu s drevom - vyrezávanie lyžíc, pletenie košíkov i predvádzanie kozmetického líčenia. Nevedeli sme čo skôr obdivovať a čo sa učiť vyrábať.
Dopoludnie rýchlo ubehlo a už bol pripravený chutný guľáš, ktorý varili v jedálni SMZ a.s. v Jelšave a zákusky, ktoré napiekli členky zo ZO JDS Hucín, Kameňany, Jelšavy, Magnezitoviec a Lubeníka.
Posedenie pokračovalo kultúrnym programom, ktorý uvádzala Mgr. Margita Mladšia. Vystúpili žiaci ZŠ Lubeník, spevokol Úsvit zo ZO JDS Revúca – zmiešaná skupina, zbor mužov a DUO E. Sendrei a R. Hyžnai, Poľan zo ZO JDS Muránska Dlhá Lúka, Revúška z Revúčky, Levenda zo ZO JDS Muráň a cirkevný súbor z Chyžného. Piesne spievali nielen spevácke skupiny, ale rozospievali všetkých prítomných.
Na záver všetkým prezentujúcim a vedúcim speváckych skupín boli odovzdané Ďakovné listy za účasť na podujatí a kytičky.
Podujatia sa zúčastnili primátori miest, starostovia obcí, zástupcovia sponzorov a zástupcovia spoločenských organizácií. Všetci boli milo prekvapení množstvom, krásou a užitočnosťou výrobkov.
Na záver poďakovala predsedníčka OO JDS všetkým prítomným za účasť a sponzorom za pomoc pri realizovaní podujatia.

 

Z.H.

Príhovor predsedníčky OO JDS v Revúcej pani Zuzany Homoliakovej:

Vážené dámy, páni, milí seniori,

v mene OR JDS v Revúcej vás všetkých srdečne vítam na okresnej akcii „Ukáž čo vieš a nauč nás“. Prvýkrát uskutočňujeme takúto akciu a hneď v úvode sa chcem poďakovať pánovi starostovi Kiselovi, že nám seniorom vyšiel v ústrety a podujal sa podujatie zorganizovať v Lubeníku, ZO JDS Lubeník a najmä predsedníčke Betke Balcovej. Dovoľte mi privítať vzácnych a milých hostí: MVDr. Evu Cireňovú, primátorku Revúcej, predsedníčku ZMOS stredného Gemera, poslankyňu BBSK, MVDr. Jána Šeševičku, poslanca BBSK, Ing. Júliusa Laššana, predsedu OO SMER SD a starostu Mokrej Lúky, Ing. Igora Kvetku, vedúceho odboru školstva, kultúry a soc. vecí, riad. MsKS Revúca, Elišku Fodorovú, za P - KO JDS BB.
Srdečne vítam všetkých primátorov a starostov obcí, ktorí tiež podporili toto zaujímavé stretnutie. Dúfam, že ste hrdí na svojich seniorov.
Zástupcov sponzorov:  Mgr. Janku Wožniakovú za SMZ Jelšava, Ing. Ladislava Szabóa, riad. Mestských lesov Revúca, Žanettu Hrbálovú poslankyňu Revúcej.
Za spoločenské organizácie: JUDr. Jána Kochana, ZO SZPB, Jána Málika za Obč. Združenie ZŤP.
Srdečne vítam našich bývalých členov predsednícta Jána Galoviča a R. Pavelkovú a veľmi dôležitých pánov MUDr. Atilu Molnára a MUDr. Tibora Imreho, ktorí budú bdieť nad naším zdravím.
Vážené dámy a páni!

K životu patria nielen chlieb, peniaze, zisk a úžitok, ale aj krása a radosť, vďačnosť k predkom a úcta k práci a k rukám, ktoré tú krásu a užitočnosť vytvárajú. Čas plynie a my seniori sa tešíme z každého roka života. ALE NAPRIEK TOMU ZBIERAME POZNATKY A SNAŽÍME SA NAUČIŤ NOVÉ VECI A CIBRIŤ SI PAMÄŤ. Sme vyrovnaní so svojím vekom a snažíme sa dosiahnuť všetko, čo potrebujeme a chceme víťaziť.
Jeseň života je vzácny dar, smerujeme dôstojne k starobe a napriek tomu chceme ukázať, že sme schopní zručnosťou rúk vyčarovať krásne a užitočné veci.
Máme z toho radosť, že sa môžeme pred priateľmi prezentovať a ukázať čo vieme, aby sme sa mohli hrdo prihlásiť k titulu MÚDRY SENIOR.
Vážim si všetkých, ktorí našli odvahu a prišli sa svojou šikovnosťou prezentovať – vďaka Vám. Poďakovanie patrí aj speváckym súborom, ktoré nás pesničkami potešia, a my si s radosťou s nimi zaspievame. Na záver si odvážne a hrdo povedzme : SME SENIORI A SME NEPORAZITEĽNÍ. VŠETOK ČAS SVETA JE NÁŠ, A KÝM TU BUDEME, BUDEME SA ZMYSLUPLNE SNAŽIŤ VYUŽIŤ SVOJ ČAS.

Fotoreportáž Jána Bendu z podujatia:

{jcomments on}

 

Čítať 3692 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:28

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!