×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/obsah/revuca/jds
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/obsah/revuca/jds
streda, 26 november 2014 17:08

Prozaickým perom priateľovi, rodákovi, Ratkovčanovi, Gemerčanovi Ing. Ladislavovi Bobákovi k vzácnemu sviatku

Napísal(a) Miroslav Ďurinda
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

bobak ladislav2aKeď dátum je dôvodom a chvíľa naliehavosťou bezprostredná - tak podujímam sa rád napísať prozaickým perom priateľa, rodáka - Ratkovčana - Gemerčana o niekom pár viet, niekomu, komu by viac patrila elegantná metafora z poetickej substancie k sviatku, ktorý vkročí naisto do jeho dvier významným, nevšedným a nezmeniteľným krokom posla všadeprítomného času - Ing. Lacko Bobák sa práve dožíva svojej deväťdesiatky. Ak spomínam poetickú substanciu, tak preto, že celý život bol nadchnutý jej krásou - sám nie básnik, ale ako vnímavý príjemca, obdivovateľ ňou ovplyvňovaný vo vyjadrovaní, jemným vycizelovaným tónom v publicistike, nech písal o čomkoľvek jeho pero lahodilo uchu a citlivo pohládzalo dušu... 

Sám pritom technik, demonštrujúc spojivo medzi poznateľným, skúsenostným – imanentným, no neodcudzený duchovnému – transcendentnému. Tak bol pre nás poznateľný, prijímaný a akceptovaný ako človek milujúci svoju domovinu - vlasť, našu históriu, kultúru. Narodený 27.11.1924 mal priam úzkostlivo-láskavý vzťah k svojmu rodisku - Ratkovej, Gemeru,

Slovensku. Len fragmentovane z jeho biografie spomeňme, že po vysokoškolskom štúdiu ako inžinier zakotvil na Baníckej fakulte v Košiciach, neskôr na Baníckom ústave SAV v Košiciach.

Vo výskumnej činnosti sa zameral hlavne na problematiku banskej dopravy - výsledky aplikovaného výskumu boli publikované v zborníkoch ČSAV a SAV. Nedá sa obísť jeho účasť upriamená na súčasnosť i nedávnu minulosť, nedá sa nespomenúť jeho zainteresovanosť vo vnímaní či v analýzach diania spoločenského na pozadí zmien posledných rokov podmienených sociálne ekonomickými realitami, s nadšením i v sklamaní, v očakávaniach i v rozpakoch po nich. Tak ako prebiehali, nenechávali ho ľahostajným v tom ako a kam smerovali a ako sa javili jeho vnímavému oku. Je človekom jemnej interpretácie javov.

Mohol by som pokračovať a dlhšie nekončiť - obmedzím sa len počtom (60) publicistických článkov posledných rokov v tlači (denníkoch, týždenníkoch - Zmena, Koridor, Slovenská republika, Extra-plus, Literárny týždenník, Nový deň, Slovenské národné noviny) s kritickými či polemickými i diskutabilnými článkami, glosami, fejtónmi.
bobak laco-2Ale až ako dôchodca nechal voľnosť svojmu peru v „Malom almanachu spomienok na Ratkovú“, kde ako zostavovateľ sústredil organizačne vkladmi článkov okolo 25 autorov, prevažne ratkovských rodákov s článkami rôzneho tematického, hlavne však spomienkového zamerania (osobnými reminiscenciami i spomienkami prenášanými cez podané tradíciou už od nežijúcich predkov). No ťažiskom jeho práce je kniha vydaná v r. 2013 „Ratková v premenách času a spomienkach“, kde sa v úlohe zostavovateľa a aj autora zaoberá hlavne nežijúcimi, či ešte žijúcimi osobnosťami minulej i súčasnej Ratkovej so zameraním na biografiu a hlavné akcenty charakteristiky významu národného, literárneho, odborného či historicky zaujímavého u konkrétnych postáv. Nástojčivo akceleroval dopovedať to, čo roky v ňom rezonovalo, čo malo termín časovo neodkladný, aby nepodľahlo vstupu entropie z nenávratna. A to bol moment, ktorý ho viedol autorsky i ku vzniku knihy vydanej tohto roku (2014) – „Naši básnici z ratkovskej domoviny“. Bol neúnavný, priam „zaťato pracovitý“, nešetriac seba. Patriotický vzťah k svojmu rodisku nám všetkým bol známy a obdivovaný pri sporadických stretnutiach, pri končiacich a stále nedokončených rozhovoroch odkladaných akože „nabudúce“. Metaforicky povedané, nerád sa vracal z nedobojovaného, nezdieľal ani pomyselne ústup, „anabázu“ z nerealizovaného, neustále sa domáhal, vysvetľoval, argumentoval, ak mal na mysli akýkoľvek projekt prezentácie ratkovskej reality či histórie. 

Nemávam ašpirácie k hyperbolizovaniu kohokoľvek a čohokoľvek a asi by o to ani oslávenec nestál, môžem len dodať, vážime si Ťa, ďakujeme Ti a želáme k životnému jubileu - deväťdesiatke, Tebe, nestrácajúcemu mentálny brisk v tom prejave v akom si bol nami poznateľný, veľa zdravia a pohody. Ale i spokojnosti z toho, že z histórie kedysi prosperujúceho mestečka Ratkovej si časť uložil ako vzácnu mincu na dosah potomkom i súčasníkom cez prezentujúce osobnosti na piedestál, ktorý jej v minulosti právom patril - tak nepodobný dnešnej realite.

Miroslav Ďurinda, Košice

  {jcomments on}

 

Čítať 3792 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:42

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!