nedeľa, 02 december 2018 18:18

Dvadsiaty štvrtý ročník zimného festivalu zvykov a obyčají Gemera a sto rokov od ukončenia prvej svetovej vojny Doporučený

Napísal(a) MG od
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Rok na Gemeri 2018 - dvadsiaty štvrtý ročník zimného festivalu zvykov a obyčají Gemera máme už dávno za sebou. Aj keď sa nám to nezdá, tohto roku sa uskutočnil v Dome tradičnej kultúry Gemera v dňoch 19.-24. novembra a vyvrcholil v sobotu dvomi vystúpeniami v divadelnej sále OKC v Rožňave. Záštitu nad ním prevzal predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka. Na našej stránke sme venovali tomuto festivalu pozornosť od jeho samého začiatku, keď účinkujúci mali premiéru ešte v Slavošovciach. Festivalu sa predovšetkým fotografickými zábermi z jeho záverečného sobotňajšieho galaprogramu chvíľu venujeme aj my. Postaral sa o to náš verný propagátor Gemera pán Peter Poboček, ktorý neváhal na finálové predstavenie prísť do Rožňavy z Revúcej.

Priblížil nám 1. premiéru programu "Čo starí pamätajú, to mladí zachovajú". Tohto roku bol venovaný stému výročiu ukončenia prvej svetovej vojny, ktorej účastníkmi boli aj naši Gemerčania z viacerých obcí. Námetom k tomu poslúžila najmä kniha Martina Gallíka z Nižnej Slanej “Za cisára pána”, ktorej krst bol niekoľko dní predtým v jeho rodnej obci. Aspoň niekoľko viet z rozhovoru, ktorý odznel na scéne javiska pri priblížení pomysleného rozhovoru autora knižky so svojím starým otcom Jánom Gallíkom, účastníkom spomínanej vojny. Tieto vety zrejme každého vtiahli do deja, ktorý diváci s napätím počúvali. Skúste sa na chvíľu ponoriť do spomienok Martina Gallíka na starého otca, ktoré odzneli nižšie aj vy:  

     "Aj ja Vám niečo poviem o tej vojne.
    gallík Ján 1918Nemal som to šťastie poznať môjho starého otca, lebo zomrel rok predtým, ako som sa narodil. V rodine sa zachovali jeho fotografie a obraz z vojny, tri medaily a informácia o tom, že keď zomrel, do rakvy mu uložili aj jeho šabľu. 
Toto, o čom budem teraz rozprávať som si musel nájsť v archívoch, kronikách, vygúgliť a vyzvedať, kde sa dalo.

     Keď vypukla "Veľká vojna", starý otec Ján Gallík z Nižnej Slanej slúžil druhým rokom základnú vojenskú službu v 16. honvédskom pešom regimente, v 3. prápore v Jelšave a bojoval na ruskom fronte.

     A keď o ňom hovorím, dovoľte, aby som Vám ho predstavil.
Starý otec (Peter Nemčko - oblečený v uniforme vojaka z 1. svetovej vojny s pripnutými medailami) sa predstaví publiku:

     Prijmite pozdrav od frontového vojaka. Dobrý večer! (zasalutuje)
     Takto sa vrátil ako 26-ročný z frontu a „vyznačený“, ako sa píše v obecnej kronike. Podarilo sa mu utiecť aj z ruského zajatia.
     Za hrdinské činy na bojiskách v Galícii bol vyznamenaný: Karlovým vojenským krížom,  Bronzovou medailou za statočnosť, Veľkou striebornou medailou za statočnosť. V hodnosti feldwebel mu bola udelená 12. novembra 1915 Zlatá medaila za statočnosť.
Hovorím o štyroch medailách a vidíte len tri. Zlatá, bohužiaľ, chýba.
Tak, ako na začiatku vojny išli všetci na front so spevom a presvedčením, že vojnu vyhrajú, o to smutnejšie, nikým neprivítaní, sa vracali domov. Nebolo cisára pána, nebolo vlasti a boli radi, keď ich privítala vlastná rodina.
     A tá štvrtá medaila zo „zlata“? Tú v novej vlasti musel starý otec predať, aby mohol opraviť v roku 1921 rodný dom zničený požiarom.
gallik martin stary otec 27 22 1a     Vďaka mojej manželke však túto medailu mám. Kúpila ju od zberateľa z Českej republiky. Darovala mi ju nedávno k meninám z úcty ku všetkým, ktorí vo vojne trpeli, nevrátili sa a neodpočívajú v rodnej zemi a z úcty k starému otcovi.
     Dovoľte, aby som ju umiestnil tam, kde doteraz chýbala. (Pripne medailu starému otcovi na hruď.)
     Aj taká bola Veľká vojna."

Do deja programu prispeli svojím vystúpením folklórne súbory, sólisti a inštrumentalisti z Gemera. Ich gro tvorili najmä členovia folklórnych súborov Hôra z Rejdovej, Stromíš z Vlachova aj s mužskou speváckou skupinou Pekná dolinka, Hrabina z Nižnej Slanej, Dolina z Gemerskej Polomy, Dubina z Rožňavy, Genšenky z Honiec a Borostyán z Drnavy. Bohatým materiálom k spomenutému programu však disponujú aj iné naše dedinské telesá, škoda, že sme ich tu nevideli. Aj keď odozva na pripravený program bola u väčšiny diváckej obce pozitívna, účinok programu mohol byť ešte údernejší. Tak však rozhodli organizátori i režisér programu.
MG od

ROK NA GEMERI 2018 - záver - VIDEO

Čítať 6673 krát Naposledy zmenené streda, 05 december 2018 17:56

Galéria obrázkov

1 komentár

  • Odkaz na komentáre Folklorista123 utorok, 19 február 2019 11:28 Napísal(a) Folklorista123

    Ten posledny odsek si mohol autor odpustit. Ziarlivost? Alebo co. Boli vybrane tie najschopnejsie telesa ake horny gemer ma, inak by to bola brutalna nuda.

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!