štvrtok, 27 júl 2023 15:21

Štítnická dolina sa predstavila po prvýkrát v obrazoch súťažnej výtvarnej výstavy Doporučený

Napísal(a) L. Vranová
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

V pondelok dňa 24. júla 2023 Miestny odbor Matice slovenskej v Štítniku v úzkej spolupráci s Obecným úradom Štítnik otvorili prvý ročník súťažnej výtvarnej výstavy s názvom – Štítnická dolina v obrazoch. Na otvorení sa riaditeľke Domu Matice slovenskej v Rožňave Zlatici Halkovej i starostovi obce Ladislavovi Belányimu, ďalším hosťom, súťažiacim a všetkým prítomným prihovorila predsedníčka MO MS Lenka Vranová. Potom odovzdala slovo Zlatici Halkovej, ktorá povzbudivým a milým slovom podporila snahu MO MS Štítnik vniesť umenie medzi ľudí a podporiť výtvarnú tvorbu v spojení s propagáciou Gemera, prostredníctvom zachytenej krásy Štítnika a celej doliny na obrazoch. Podčiarkla význam práce ľudí angažujúcich sa v Matici slovenskej a tiež výnimočnú ústretovosť starostu obce. Súťaže sa mohli zúčastniť umelci starší ako pätnásť rokov v profesijne neohraničenom priestore na pôde zasadacej sály Obecného úradu v Štítniku. Okrem Štítničanov sa zapojili aj súťažiaci z Rožňavy.

Porotu tvorili riaditeľka Domu MS v Rožňave Zlatica Halková, pracovníčka Matice slovenskej Tatiana Tomková, predsedníčka MO MS Štítnik Lenka Vranová, za obec boli v porote Margita Vilimová a Adriana Oláhová. Rozhodovanie bolo náročné a pred vyhlásením výsledkov prebiehala vskutku živá diskusia. Porota nakoniec vybrala víťazné práce a udelila aj ceny za účasť.

Prvé miesto získala Martina Belányiová s obrazom Vodný hrad. Na druhom mieste sa umiestnila Erika Tomajková s obrazom Pohľad na Štítnik a tretie miesto obsadil Štefan Burčo s obrazom Markuška. Všetkým srdečne blahoželáme a prajeme ešte veľa tvorivých chvíľ pri maľovaní. Ceny do súťaže poskytli samotní organizátori a Dom Matice slovenskej v Rožňave, pričom hlavnou cenou bolo umelecké dielo – košík z ručne spracovaného skla.

Výstava sa pre lepšiu dostupnosť verejnosti presunie do bašty Vodného hradu v Štítniku, kde ju budú mať možnosť návštevníci vidieť do 5. augusta 2023, teda aj počas nadchádzajúcich Hradných hier.

Celkom na záver predsedníčka MO MS v Štítniku Lenka Vranová spolu so Zlatkou Halkovou z Domu MS v Rožňave rozdala pamätné listy za zachovávanie tradícií, odkazu našich predkov a dlhoročnú činnosť pri napĺňaní matičnej myšlienky dvom matičiarkam Valérii Belányiovej a Margite Vilimovej, ktoré svojou prácou a angažovanosťou prispeli k fungovaniu a propagácii matičnej činnosti MO MS v Štítniku. Radosť z výhry, ale aj vydarenej akcie dokumentuje naša fotogaléria.

 

Autor článku: Mgr. Lenka Vranová
Autori fotografií: Tatiana Tomková, Monika Liptáková, Ing. Margita Vilimová, PhD.

 

Čítať 568 krát Naposledy zmenené piatok, 28 júl 2023 10:45

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!