streda, 21 jún 2023 11:19

Na prvom turnaji v dáme pohár riaditeľky školy v Štítniku získala tretiačka Janka Saligová Doporučený

Napísal(a) L. Vranová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

V telocvični Základnej školy v Štítniku dňa 20.júna 2023 sa uskutočnil 1. ročník Školského turnaja v dáme. Na podnet predsedníčky MO MS v Štítniku a učiteľky zároveň Mgr. Lenky Vranovej ho zorganizovali MO MS v Štítniku v úzkej spolupráci so Základnou školou v Štítniku. V úvode sa prítomným a súťažiacim prihovorila zástupkyňa školy Mgr. Zuzana Adamová, rod. Oravcová, ktorá všetkých hostí a prítomných privítala a prečítala zopár zaujímavosti o vzniku a histórii tejto hry a upresnila pravidlá dámy. Zároveň poukázala na nápad Mgr. Lenky Vranovej na využitie odpadového materiálu a celý turnaj sa odohral "kameňmi" z vrchnáčikov z PET fliaš na svojpomocne vyrobených šachovniciach. Vážnosť akcie a našu činnosť podporila svojou účasťou a prijatím pozvania aj predsedníčka DMS v Rožňave Ing. Zlatica Hálková, ktorá vysvetlila žiakom dôležitosť inštitúcie Matice slovenskej a jej prínos pre spoločnosť a aj deti samotné práve pri takýchto akciách. Pripomenula im tohoročné 160. výročie založenia Matice slovenskej a 1 160 výročie príchodu Cyrila a Metoda na územie Veľkej Moravy. Potom všetkým popriala veľa šťastia, rozvahy a sústredenia v hre a Školský turnaj v dáme sa mohol začať.

Zúčastnili sa ho prihlásení žiaci z každého ročníka školy. Rozdelení boli do dvoch kategórií: 1. stupeň a 2. stupeň. V každej kategórii súťažilo formou vyraďovacieho pavúka 16 detí, spolu 32. Postupne sa okruh súťažiacich zužoval a hralo sa o prvé tri miesta v každej skupine, Bolo vidno, že žiaci usilovne trénovali aj v škole počas prestávok, v školskom klube a aj doma. Poniektorí dokonca aj s počítačom.

Nakoniec sa v kategórii - 1. stupeň na 1.mieste umiestnila Janka Saligová z 3. A, na 2. mieste Viktor Ferko z 2. B a na 3. mieste Rastislav Bučko z 4. A triedy. V kategórii - 2.stupeň obsadil 1. miesto Alexander Gábor z 5. A, na 2. mieste Martin Milo z 9. A a na 3. mieste Marek Šimko zo 6. A.

Všetci zúčastnení hráči dostali na pamiatku účastnícky diplom a sladkú odmenu. Žiaci, ktorí sa umiestnili na prvých troch miestach získali diplomy, medaily a vecné ceny, ktorých hlavným sponzorom bol MO MS v Štítniku.

stit dama DSC03845

Na záver sa však odohral napínavý a prekvapivo vyrovnaný duel víťazov oboch kategórií o pohár riaditeľky školy. K stolu si proti sebe zasadli Alexander Gábor 6. A a Janka Saligová z 3. A. Prvú hru vyhral Alexander, druhú Janka a v tretej hre, ktorú Janka výborne rozohrala sebavedome porazila svojho staršieho súpera a zaslúžene si z turnaja odniesla najväčšiu trofej.

Všetci sme si odniesli, krásne zážitky a radosť z podujatia, ktoré možno bude motiváciou aj pre ostatných spolužiakov do budúcich ročníkov tohto turnaja a ukážkou toho, že stačí len trošku chcieť a úspech sa dostaví.

Veľké poďakovanie za spoluprácu patrí ústretovému vedeniu Základnej školy Štítnik, MO MS v Štítniku a DMS Rožňava, všetkým, čo prispeli k organizácii a regulérnemu priebehu, zúčastneným súťažiacim, aj žiakom, ktorí robili pomocných rozhodcov pri jednotlivých stoloch.

 

Mgr. Lenka Vranová

 

Čítať 372 krát Naposledy zmenené štvrtok, 06 júl 2023 09:33

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!