streda, 31 máj 2017 22:18

Odišiel vzácny človek Štefan Macko, jeho odkaz žije v nás... Doporučený

Napísal(a) PhDr. Juraj Králik
Ohodnotiť túto položku
(3 hlasov)

Dňa 25. mája 2017, vo veku nedožitých 82 rokov, našu veľkú športovú rodinu navždy opustil jeden z jej najváženejších členov. Súboj s dlhotrvajúcou a zákernou chorobou bol pre nášho priateľa Štefana Macka vyčerpávajúci a pre unavený organizmus konečný. Uvedomujeme si, že sme zrazu stratili priateľa, kolegu a obetavého tímového hráča, ktorý stál pri kolíske viacerých športových odvetví, ktoré sa udomácňovali v našom meste. 40 rokov pôsobil ako profesor telesnej výchovy na Strednej zdravotníckej škole v Rožňave.

Bol aktívnym športovcom a neskôr trénerom a organizátorom športových podujatí v basketbale, hádzanej a lyžovaní.
Jeho nehynúcou zásluhou bolo založenie telovýchovnej jednoty Elán, ktorá sa zakrátko stala najúspešnejšou športovou organizáciou v našom meste. Stál v čele tých telovýchovných pedagógov, ktorí vštepovali lásku k športu stovkám a stovkám detí. Mnohí z nich dosahovali vynikajúce výsledky aj na najvyšších celoslovenských zápoleniach. rv Macko Pišta 2Všetci ho obdivovali, ctili a vážili si ho za jeho neutíchajúci životný optimizmus, za šibalský pohľad, dobrosrdečný úsmev, za snahu vždy vliať do duše mladého človeka optimizmus, nádej a zároveň čestnosť a obetavosť pre kolektív a spoluhráčov.
Dobrým slovom dokázal v tej najvhodnejšej chvíli vždy potešiť a povzbudiť, motivoval k lepšiemu a vyššiemu výkonu. Všetci si ho za túto mimoriadnu schopnosť empatie obdivovali a vážili. Pred nedávnom, k životnému jubileu, mu najvyšší telovýchovný orgán, Slovenský olympijský výbor, udelil za celoživotný prístup a prínos pre rozvoj športu ocenenie „Fair play“. Toto uznanie v plnom rozsahu symbolizuje jeho konanie a myslenie ako športovca na ihrisku, trénera na lavičke a tiež ako telovýchovného funkcionára. S jeho menom sa neoddeliteľne spájajú pojmy poctivosť, čestnosť, korektnosť a fair play. K týmto ideálom viedol aj svojich zverencov, študentov, ktorí si tieto vlastnosti  od neho odniesli do života.
Všetci, ktorí s ním spolupracovali a športovali chcú mu za toto dedičstvo vysloviť jednoduché ďakujeme. Ďakujeme za to, že bol v čele, viedol a riadil snaženie a úsilie mnohých ľudí, bol iniciátorom, organizátorom, vedúcim, trénerom, učiteľom, cvičiteľom, no pre nás všetkých predovšetkým veľký priateľ - kamarát.

     Navždy zostáva pre nás tým šľachetným rytierom športu.
     Navždy zostáva v našich srdciach, nech odpočíva v pokoji...

PhDr. Juraj Králik,
bývalý predseda TJ Elán ODPaM Rožňava

 

Čítať 3060 krát Naposledy zmenené utorok, 06 jún 2017 09:01

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!