utorok, 31 október 2017 19:06

Reformačné podujatie SOLUS DEUS v Rožňavskom Bystrom

Napísal(a) ThDr. Zuzana Poláková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

„Boh, náš Otec, urobil všetko závislé od našej viery. Ten, kto má vieru, má všetko; kto nemá vieru, nemá nič.“ (M. Luther.)
V nedeľu 29.10.2017 sme si v cirkevnom zbore Rožňavské Bystré pripomenuli blížiace sa 500. výročie reformácie kultúrnym podujatím „Solus Deus“ (Jedine Boh). Sála Kultúrneho domu sa podvečer i napriek nepriazni počasia zaplnila do posledného miesta nielen domácimi viery, ale i hosťami z okolitých miest a cirkevných zborov a svojou účasťou nás poctilo aj vedenie Gemerského seniorátu, ako i zástupcovia odboru Matice slovenskej z Rožňavy.

Podujatie otvorila sestra farárka Zuzana Poláková, pričom zdôraznila myšlienku, že celá reformácia nás navracia k najvyššej autorite nášho života, ktorou je Boh. Preto tou najkrajšou a zároveň aj najsprávnejšou pripomienkou reformácie je postaviť Boha vo svojom srdci opäť na prvé miesto. Miroslava Macková v duchu týchto slov predniesla báseň ku pamiatke reformácie a sestry Katarína Strojná a Zuzana Birková potešili srdcia prítomných svojím spevom.

V rámci podujatia bola otvorená aj výstava kníh, prevažne z obdobia 19. a 20. storočia, ktoré boli v minulosti súčasťou evanjelických domácností, kníh, s ktorými rodiny doslova žili každý jeden deň. Návštevníci tak mali možnosť vidieť, napríklad, niektoré vydania Písma svätého, Cithary Sanctorum, Svätých Pašií, Funebrálu a iných hodnotných modlitebných kníh.
Ďalším bodom programu bola krátka prednáška z dejín reformácie so zreteľom na roky 1517-1521, ktorú si pre prítomných pripravila domáca sestra farárka.

Vrcholom podujatia „Solus Deus“ bolo uvedenie divadelného predstavenia „Luther“, ktoré sestra farárka a zborová dozorkyňa Marta Lajčáková pripravili v spolupráci s mládežou a šikovnými občanmi obce – amatérskymi hercami. Dej príbehu sa paradoxne začína až v období 20. storočia, kedy sa diváci ocitajú na fare evanjelického kňaza, básnika a publicistu Martina Rázusa. Práve úryvky z jeho básne Vidiny zaznievali počas celého predstavenia. Rázus sa vo sne dostáva do kostola vo Wittenbergu, kde sú uložené pozostatky doktora Martina Luthera, a práve na tomto mieste si sprítomňuje dôležité deje a udalosti Lutherovho života. Celé predstavenie dopĺňali hudobné vstupy členiek cirkevného zboru a talentovaných sólistov: Evy Dovcovej, Dominiky Ďurskej a Stanislava Ďurského.
Aj napriek tomu, že príprava takéhoto podujatia stála nemalé úsilie, mohli sme napokon s vďakou vyznať, že Pán Boh prípravu i celé toto reformačné stretnutie mimoriadne požehnal.
ThDr. Zuzana Poláková,
námestná farárka CZ Rožňavské Bystré

 

Čítať 2858 krát Naposledy zmenené štvrtok, 02 november 2017 21:07

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!