streda, 24 október 2018 15:47

Na Salaši pod Maginhradom už po siedmykrát ožilo Slovenské mitrovanie Doporučený

Napísal(a) MG od
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)
Slovenské mitrovanie 2018 vo Veľkých Teriakovciach. Slovenské mitrovanie 2018 vo Veľkých Teriakovciach. Foto: Peter Poboček, Revúca

Na Salaši pod Maginhradom aj tohto roku sa uskutočnilo zaujímavé podujatie, ktoré organizátori pomenovali Slovenské mitrovanie. Tento starý zvyk, viažúci sa k 26. októbru, na svätého Demetera alebo Mitra si v obci Veľké Teriakovce pripomenenuli v sobotu 20. októbra 2018 už po siedmykrát. Jeho účastníci si pochvaľovali program, ktorý prebiehal po celý deň. Rušno bolo na každom kroku. Na pódiu sa predvádzali folkloristi, ktorí s nadšením vyhrávali, spievali a krepčali jedna radosť. Podchvíľou sa ku každému hosťovi, či domácemu dostala vôňa baranieho guľáša, ktorý bol vhodnou témou pre súťažiace kolektívy z okolia. Ej, veru bolo na čo pozerať, počúvať i ochutnať. Tak, ako každý rok doteraz. Čo oči videli, to srdce žiadalo. Veru, nechýbalo ani pečené mäso, ani pre tento kraj tradičné mliečne výrobky.

Novinkou bol detský kútik umiestnený v krytej hale, v ktorom čakali na deti tvorivé dielne a iné aktivity, ale aj divadelné predstavenie Maťko a Kubko v podaní divadelného súboru Punc. Slovenské mitrovanie vo Veľkých Teriakovciach je už tradične lákavou jesennou akciou. Aj tento rok sa valasi a pastieri rozlúčilil so sezónou ako sa patrí. Napokon, pozrite si fotografie, ktoré vyhotovil náš spolupracovník Peter Poboček z Revúcej. Aj tie dokumentujú širokú paletu rôznych poujatí počas celého dňa, ktorý vyvrcholil slávnostným sprievodom ovčiarov, bačov a valachov a ukončený vyúčtovaním s majiteľmi oviec.

MG od

 

 

Čítať 1519 krát Naposledy zmenené streda, 24 október 2018 16:04

Galéria obrázkov

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!