utorok, 27 november 2018 15:34

V rámci projektu U nás taká obyčaj... predstavili ďalšieho významného nositeľa tradícií horného Gemera, Juraja Kováča z Vlachova Doporučený

Napísal(a) MF
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

Gemerské osvetové stredisko v Rožňave, zariadenie Košického samosprávneho kraja, v stredu 21.11.2018, v rámci projektu U nás taká obyčaj... predstavilo ďalšieho významného nositeľa tradícií horného Gemera, Juraja Kováča z Vlachova. Tradičnej ľudovej kultúre sa venuje viac ako päťdesiat rokov, počas ktorých s folklórnou skupinou Stromíš uviedol množstvo úspešných programov. Okrem toho zbieral zvyky, obyčaje a piesne, ktoré sa pri rôznych príležitostiach spievali v obci i po celom Gemeri. Aby sa zachovali pre budúce generácie, rozhodol sa vydať ich v knižnej podobe. To množstvo piesní a ďalších informácií o Vlachove vyšlo v dvoch dieloch ako Spevy spod Stromíša. So spomínanými publikáciami je úzko spojený aj ďalší hosť večera Alžbeta Lukáčová, etnomuzikologička a dramaturgička, ktorú verejnosť pozná aj z televíznej folklórnej šou Zem spieva.

Podieľala sa na zostavení spomínaných piesňových zbierok a notovej príprave.

"Naši hostia sú vynikajúci rozprávači, divákov upútali zaujímavými informáciami i projekciou historických fotografií. Okrem iného Betka Lukáčová vyjadrila svoj úprimný obdiv k piesňovému bohatstvu Vlachova a Gemera. Kladne ohodnotila aj zvukové prílohy týchto publikácií, CD nosiče starých nahrávok, vďaka ktorým je možné naďalej zachovávať spevácky štýl Vlachovčanov,“ doplnila Mária Ferenczová z Gemerského osvetového strediska v Rožňave.

Rozprávanie spestrila aj mužská spevácka skupina Pekná dolinka z Vlachova. Program pokračoval speváckym domom s Betkou Lukáčovou a spevákmi z Vlachova a na záver si spoločne zaspievali tri vlachovské piesne.
MF

 

Čítať 2127 krát Naposledy zmenené streda, 28 november 2018 20:35

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!