nedeľa, 16 december 2018 20:51

Na Bosoráckom jarmoku v Mokrej Lúke sa podával i tradičný "mokrenský pudžing" a gemerské guľky Doporučený

Napísal(a) Štefánia Dachová
Ohodnotiť túto položku
(5 hlasov)

Dedinka Mokrá Lúka si žije spokojným životom celý rok. Bežné dni sa tu striedajú so sviatočnými. No keď prichádza december, sviatok Lucie, dedina ožíva oveľa intenzívnejšie ako inokedy. Už po štvrtýkrát sme dňa 15.12.2018 zorganizovali bosorácky jarmok pre mokrolúčanov a širokú verejnosť. Už od rána prichádzali ľudia aj zo širokého okolia. Dedinou sa ozývali vianočné piesne a koledy. Po trhu nám lietali strigy s metlami – poniektorí sa ich aj báli, veď aj vedeli prečo. Trhovníci ponúkali len to najlepšie zo svojich dielní - nechýbali perníky, výrobky z medu, z dreva, ručne šité bábiky, šperky, sviečky, vianočné ozdoby.

Babky korenárky, pekárky, kvetinárky a mäsiari si tiež prišli na svoje. Celým trhom rozvoniavala kapustnica, sladký punč, či pečená klobáska, podával sa i tradičný "mokrenský pudžing" a gemerské guľky. Veľkým lákadlom jarmoku je i kultúrny program. Tentokrát k nám zavítali folkloristi z Rejdovej. V nádherných krojoch nám predviedli tance a spevy z Rejdovskej doliny. Tradične nám zahrali Veselí chlapci z Horehronia a zaspievali Chlopi zo Šumiaca. Príjemnú atmosféru doplnili svojimi koledami aj deti z Mokrej Lúky.

Touto cestou sa chcem poďakovať všetkým účinkujúcim v programe, všetkým trhovníkom a účastníkom nášho jarmoku. Zvlášť veľké ďakujem patrí celému organizačnému tímu, ktorí sa nejakým spôsobom podieľali na príprave a zorganizovaní celého podujatia. Dúfam, že o rok sa zase stretneme už na piatom ročníku Bosoráckeho jarmoku v Mokrej Lúke.

Štefánia Dachová,
členka kultúrnej komisie obce Mokrá Lúka
Fotografie: Peter Poboček

Videá: Hronci na Bosoráckom jarmoku

            Lykovec v Mokrej Lúke

Čítať 5916 krát Naposledy zmenené pondelok, 17 december 2018 14:28

Galéria obrázkov

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!