piatok, 11 január 2019 13:23

JANUÁR - MAREC: Fašiangy plné zábavy Doporučený

Napísal(a) Kristína Furmanová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Obdobie veselenia a hodovania, nazývané fašiangy, začalo v pondelok 7. januára po sviatku Troch kráľov a potrvá až do polnoci pred Popolcovou stredou, ktorá tento rok pripadá na 6. marca. Dovtedy budú v našom regióne na programe hlavne plesy, fašiangové sprievody a stretnutia, na ktoré Vás v mene organizátorov srdečne pozývame.

V znamení tradícií
Sériu fašiangových podujatí odštartovali už v piatok 25. januára v Kokave nad Rimavicou Detské fašiangové podujatie v maskách, ktoré si tu šikovné rúčky najmenších sami vyrobili.

Prvý z tradičných sprievodov je naplánovaný na sobotu 9. februára v Nižnom Skálniku. Vinšovanie po obci v maskách vyvrcholí "chasnovačkou" a zábavou pri harmonike v kultúrnom dome.

05 03 2019 Sprievod HNHodovať sa bude aj na dedinských zabíjačkách o týždeň neskôr (16.2.) v Rimavských Zalužanoch a v poslednú februárovú sobotu (23.2.) v Hrnčiarskej Vsi. Okrem ukážky tradičnej zabíjačky sa môžete tešiť aj na ochutnávku zabíjačkových špecialít.

Tak ako to už býva zvykom, najveselšie budú aj tento rok práve posledné fašiangové dni. V piatok 1. marca sa na tradičný sprievod masiek po obci vydajú v Utekáči.

Pod názvom Fašiangy sa krátia, už sa nenavrátia sa uskutoční fašiangový sprievod v maskách v sobotu 2. marca v Hrnčiarskych Zalužanoch. Tradičnú atmosféru umocnia fašiangové piesne a vinše v podaní FS Hrnčiarka. Podávať sa bude fašiangová kapustnica, herovce, škvarkovníky a punč. V ten istý deň budú vo vtipných maskách zabávať aj členovia FS Kokavan v uliciach Kokavy nad Rimavicou. V Rimavskom Brezove zas tradičný sprievod masiek doplní fašiangová zabíjačka spojená s veselicou a pochovávaním basy Rózy.

Definitívnu bodku za tohtoročnými fašiangami dajú v predvečer (5.3.) Popolcovej stredy v Hnúšti. Na programe bude sprievod v maskách, tanečná zábava a pochovávanie basy.

Tanečné plesy

19 01 2019 Poľovnícky plesPlesovú sezónu zaháji v sobotu 12. januára Gemerský ples v Revúcej. Po ňom preberie štafetu v piatok 18. januára Matičný ples a na druhý deň (19.1.) XI. ročník Poľovníckeho plesu, obidva sa uskutočnia v Rimavskej Sobote. O týždeň neskôr (26.1.) bude nasledovať Rómsky ples v Kokave nad Rimavicou.

V znamení tanečnej zábavy sa bude niesť aj nasledujúci mesiac. Jeho prvý deň - piatok 1. februára je už vyhradený pre Ples priateľov športu v Hnúšti.

Piatok 15. februára bude patriť Osvetárskemu plesu v Klenovci, ktorý v sobotu 16. februára vystriedajú Valentínsky ples v Kokave nad Rimavicou, Fašiangový ples v Sušanoch, Poľovnícky ples v Hnúšti a Hasičská plesová zábava v Kružne.

Posledná februárová sobota (23.2.) so sebou prinesie tri plesy, a to Ples rodákov v Utekáči a hasičské plesy v Rimavskom Brezove aj Rimavskej Bani.

Koncert a divadlo

18 1 2019 Cimbal brothersV piatok 18. januára ovládnu Dom kultúry v Rimavskej Sobote najväčšie svetové hity a filmová hudba v netradičnej cimbalovej verzii. Na Novoročnom koncerte sa spoločne s Cimbal Brothers predstaví aj známa speváčka pôsobiaca vo Fragile - Svetlana Rymarenko.

Vo štvrtok 7. februára sa môžete tešiť na efektnú, tematicky vtipnú komédiu Horúca sprcha. V Rimavskej Sobote sa s ňou predstavia herci Divadla Komédie.

Na druhý deň (8.2.) príde na rad ochotnícke divadlo v Revúcej. Divadelný súbor Komédia Rev pozýva na druhú premiéru ich inscenácie s názvom Krutohlav. Komédiou si chcú pripomenúť a uctiť jedného z velikánov mesta Revúca - Gustáva Maurícia Reussa, autora prvej slovenskej sci-fi Hviezdoveda. Ak chcete vedieť, či sa naozaj dá z Revúcej doletieť až na Mesiac, určite si toto predstavenie nenechajte ujsť.

Šport a turistika

12 01 2019 Železný hasičV sobotu 12. januára si na podujatí Železný hasič v Kružne zmerajú sily súťažiaci z celého Slovenska. Muži aj ženy si vyskúšajú 7 rôznych prekážok vrátane prenosu figuríny cez tunel či presunu pneumatiky prevracaním.

Počas víkendu 19. a 20. januára sa členovia KST mesta Rimavská Sobota a KST Hnúšťa chystajú na 35. ročník prechodu po „Ceste Márie Széchy“. Viac informácií o termínoch a trasách získate po kliknutí na názvy jednotlivých turistických klubov.

O tri týždne neskôr, v sobotu 9. februára, usporiada obec Muráň a TJ Tatran Muráň 41. ročník Zimného prechodu Muránskou planinou. Na svoje si prídu nadšenci pešej i lyžiarskej turistiky.

09 02 2019 41. zimny prechod MPVo februári sa okrem iného dozvieme aj mená najúspešnejších športovcov a športových kolektívov regiónu Gemer-Malohont za uplynulý rok. V poradí 53. ročník prestížneho podujatia s názvom Športovec roka 2018 sa uskutoční v piatok 22. februára v Hnúšti. 

01 02 2019 Ples priateľov športu 02 03 2019 Fasiangový sprievod KnR 05 03 2019 Basa HN      07 02 2019 Horúca sprcha
     
15 02 2019 Osvetársky ples 16 02 2019 Poľovnícky ples 25 01 2019 Fasiangové deti     08 02 2019 Krutohlav

 

Ďalšie podujatia pripravované v tomto roku v regióne Malohont a jeho okolí, ako aj kontakty na organizátorov nájdete v Kalendári podujatí 2019.
Zmena termínov a programu podujatí vyhradená!
Kristína Furmanová

 

Čítať 3432 krát Naposledy zmenené piatok, 11 január 2019 19:04

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!