utorok, 09 júl 2019 21:26

V Revúcej budeme toto leto ladiť muzikantskú formu na skutočnú septembrovú lahôdku Doporučený

Napísal(a) Juraj Genčanský
Ohodnotiť túto položku
(3 hlasov)

Po letných dvoch koncertoch skvelých sólohráčov (18.7./Peter Guľas/hammerklavír a 8.8./Pavol Mucha/violončelo) a troch hudobných večeroch s domácimi kapelami (11.7./All in Band + 15.8.& 22.8./Jazz trio), na septembrové výročie založenia Prvého slovenského gymnázia sme pripravili hudobne kalorickú bombu...

PAVEL ŠPORCL, bezpochyby jeden z najžiadanejších muzikantov klasickej hudby na česko-slovenskej aj svetovej scéne, vystúpi so ŠTÁTNOU FILHARMÓNIOU KOŠICE v Revúcej – 12. septembra 2019. Najoriginálnejší husľový virtuóz uvedie v Mestskom dome kultúry obľúbený Čajkovského Koncert pre husle a orchester D dur op. 35. Virtuózny husľový koncert, ktorý zložil autor v roku 1878 vo Švajčiarsku, je považovaný za jeden z najnáročnejších diel husľovej literatúry.

Na programe bude aj dielo slovenského skladateľa Jána Cikkera. Za dirigentským pultom bude stáť súčasný šéfdirigent Orchestra Slovenského rozhlasu PETER VALENTOVIČ.

ra koncert sporcl 2 1aPavel Šporcl (*1973) je český husľový virtuóz, veľmi výrazná a silná umelecká osobnosť, laureát mnohých popredných husľových súťaží, dnes zrejme vôbec najpopulárnejší český umelec pôsobiaci v oblasti vážnej hudby. Po štúdiách na konzervatóriu a na AMU študoval husle v USA. Vystupuje na svetových pódiách a festivaloch (Salzburger Festspiele, Pražská jar, Schleswig-Holstein) aj s renomovanými orchestrami (Slovenská filharmónia, Tokyo Metropolitan Symphony Orchestra, National Orchestra de France, Liverpoolska kráľovská filharmónia, Orchestre de Paris). Poslucháčov navyše zaujal svojím často veľmi neformálnym vystupovaním a obliekaním, ktorým sa snažil obecenstvu čo najviac priblížiť – vystupoval so štylizovanou „pirátskou“ šatkou na hlave, nechal si zhotoviť unikátne modré husle pre 21. storočie... Takmer všetky jeho albumy získali titul Platinová platňa. Popri hlavnej klasickej hudbe koncertuje a nahráva aj iné žánre: s cigánskou kapelou (albumy Gipsy Way & Gipsy Fire) odohral viac ako 270 vystúpení v mnohých krajinách sveta, vrátane Číny. Na koncertných pódiách sa stretol s K. Gottom, E. Pilarovou, V. Dykom, E. Farnou, T. Černochovou, kapelou Kryštof i Hradišťan. Je častým hosťom televíznych a rozhlasových relácií, teší sa záujmu všetkých médií.

Štátna filharmónia Košice (ŠfK) bola založená v roku 1968 ako druhý profesionálny symfonický orchester koncertného typu na Slovensku. Prvý koncert novovzniknutého telesa sa uskutočnil v apríli 1969 pod vedením vtedajšieho šéfdirigenta Bystríka Režuchu. Dnes tvorí orchester ŠfK viac než 80 profesionálnych hudobníkov, ktorí koncertujú nielen doma, ale aj v zahraničí. Od svojho vzniku koncertoval orchester na významných medzinárodných hudobných festivaloch a v dôležitých kultúrnych centrách – ako prvý slovenský symfonický orchester sa predstavil v USA.

2019 09 12 sporcl 3 plagatPeter Valentovič patrí k najmladšej generácii slovenských dirigentov. Študoval na bratislavskom Konzervatóriu hru na klavíri a dirigovanie. Neskôr dirigovanie na Hudobnej univerzite vo Viedni a na Konzervatóriu v Paríži. Dirigoval Slovenskú filharmóniu, Rozhlasový symfonický orchester mesta Viedeň, Mníchovských symfonikov a vystupoval na podujatiach Wiener Festwochen a Salzburger Festspiele. Od roku 2004 bol zbormajstrom a dirigentom v Kapskom Meste a od roku 2006 dirigentom v Štátnej opere v Istanbule. Hosťuje v SND, spolupracoval tiež so Slovenskou filharmóniou, so Štátnou filharmóniou Košice, Symfonickým orchestrom Slovenského rozhlasu, v posledných rokoch dirigoval viacero produkcií v Štátnom divadle Košice. Od septembra minulého roku je šéfdirigentom Orchestra Slovenského rozhlasu.

Ak sa vám neujde vstupenka na koncert, bude vám to (aj nám!) ľúto...
viac: facebook.com/msksrevuca/

Juraj Genčanský
MsKS Revúca

 

Čítať 1752 krát Naposledy zmenené streda, 10 júl 2019 11:05

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!