sobota, 27 jún 2020 22:26

„LÁSKA SI TO ZASLÚŽI!“ Regionálna autorka Eva Wilson pokrstila prvý veľký román Doporučený

Napísal(a) J. Genčanský
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

Eva Wilson z Revúckej Lehoty nie je v literatúre žiadny nováčik. Na svojom konte má už niekoľko knižiek, ktoré však boli doteraz adresované skôr mladším čitateľom. Najnovšia kniha je už naozajstným románom, do ktorého sa môžete zahĺbiť a nechať sa unášať emóciami a vášňou – je totiž o láske.
„Už ako malú prváčku ma očaril dobrodružný román Winnetou z edície Stopy s čiernobielymi ilustráciami a tomuto žánru som zostala verná celé detstvo. Vtedy sa zrodila u mňa myšlienka, že keď budem veľká, určite aj ja napíšem taký román a budú v ňom také isté krásne ilustrácie. A keďže som už na veľkú narástla, tak sa mi patrilo ten detský sen splniť,“ hovorí o motívoch zrodu svojho prvého románu autorka Eva Wilson.

ra wilson eva 03aNázov knihy Stratená v modrých očiach veľa napovedá o leitmotíve príbehu, nuž sa pýtame autorky, či tušíme správne... „Mojím jediným posolstvom chce byť, že láska je najväčšia sila a energia, ktorá v tomto vesmíre existuje a zaslúži si, aby som sa touto témou zaoberala v knižke,“ prezrádza autorka a pokračuje: „Keď som hľadala prostredie pre môj príbeh, tak som si povedala, že Istanbul ako najväčšie mesto v Európe môže byť pre Slovákov interesantným. Dva roky som pracovala na knižke, dennodenne som sa hrabala v Googli, chodila som po uliciach, po reštauráciách, všetko som si predstavovala a použila som to v románe. Po dvoch rokoch mi dcéra vraví: Mama, prečo my nejdeme do toho Istanbulu? Nuž sme sa tam vybrali na týždňový pobyt a tam som zistila, že všetko, čo som si predstavovala, čo som vymyslela a napísala, je vlastne ešte krajšie ako ten môj výmysel. Že v skutočnosti je naozaj všetko také nádherné, pekné, úžasné, európske...!“

Hlavnou hrdinkou románu je vysokoškoláčka, ktorá študuje v Istanbule históriu a turecký jazyk a zaľúbi sa do krásneho tureckého pána profesora. Ten je však zasnúbený a je moslim... Z toho vyplývajúce dramatické konflikty sú skvelým východiskom pre ľúbostný román! Celý príbeh sprevádzajú v knižnom vydaní takmer dve desiatky vlastných ilustrácií Evy Wilson. Viac však neprezradíme a čitatelia nech sa tešia na vzrušujúce chvíle s knihou v ruke.

Krst knižky s hudobným programom a malou výstavkou obrazov na tému Istanbul sa uskutočnil v záhrade Múzea Prvého slovenského gymnázia v Revúcej v podvečer 25. júna 2020. Napriek povinným hygienickým obmedzeniam sa zídená spoločnosť priateľov autorky, literatúry či kultúry v Revúcej cítila v príjemný slnečný podvečer na udalosti veľmi dobre. Okrem vystavených ilustrácií z knihy, podujatie spestrili svojimi obrazmi aj autorkine priateľky, výtvarníčky Katka Molnárová a Eva Grendelová, keď prispeli k téme knihy svojimi výtvarnými dielkami a ich farebnosťou skrášlili celú záhradu Múzea. Ako „krstné mamy“ novej knihy potom pokrstili román „láskou a pohladením“ so želaním množstva spokojných čitateľov...

Reálny svet ponúka niekedy málo príjemných zážitkov a potešiť ducha predsa potrebuje každý. Imaginácia knižného príbehu môže byť často zázračným svetom, kde sa dá nájsť občerstvenie, ba i uzdravenie v komplikovaných časoch. Nový román Evy Wilson má ambíciu byť tou liečivou pilulkou, ktorá uľahčí, spríjemní či zahojí... Užívajte – podľa rýchlosti čítania – po dávkach, alebo naraz.

Juraj Genčanský
MsKS Revúca

 

Čítať 1271 krát Naposledy zmenené sobota, 27 jún 2020 22:59

Galéria obrázkov

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!