štvrtok, 22 február 2024 14:35

Konferencia Národy a národnosti na dnešnom území Košického samosprávneho kraja v premenách času Doporučený

Napísal(a) E. Hermélyi Gecelovská
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Jednodňovú odbornú konferenciu pod názvom Národy a národnosti na dnešnom území Košického samosprávneho kraja v premenách času pripravilo začiatkom marca 2024 Banícke múzeum v Rožňave, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja. Jej ústrednou témou sú dejiny jednotlivých národov, resp. národnostných menšín, ktoré v minulosti obývali či stále obývajú to územie východného Slovenska, ktoré dnes stotožňujeme s územím Košického samosprávneho kraja.

„Aktívnu účasť na konferencii prisľúbili nielen naši kolegovia z iných múzeí Košického samosprávneho kraja, ale aj ďalší odborníci, či už z prostredia knižníc, pamiatkového úradu alebo národnostných spolkov. Samotné rokovanie konferencie bude otvorené verejnosti, takže každý priaznivec histórie si bude môcť vypočuť práve tie referáty, ktoré ho zaujímajú najviac,“ uviedol kurátor Baníckeho múzea v Rožňave Mgr. Martin Hajduk, PhD.

Hlavným cieľom konferencie je prostredníctvom pätnástich príspevkov prezentovať odbornej a laickej verejnosti nové, zaujímavé poznatky z oblasti dejín jednotlivých národov, resp. národnostných menšín žijúcich na území Horného Gemera, Dolného Spiša, Abova a južného Zemplína. V neposlednom rade toto podujatie dáva možnosť účastníkom navzájom sa informovať o práve prebiehajúcich výskumoch, s možnosťou nadviazania spolupráce pri riešení nadregionálnych výskumných tém.

Konferencia sa uskutoční 6. marca 2024 (streda) v priestoroch rožňavskej Radnice na

Námestí baníkov 32 v Rožňave, a to v čase od 8:00 hod. do 16:00 hod.. Vstup na podujatie je voľný.

Tešíme sa na Vašu účasť.

Erika Hermélyi Gecelovská

 

 

 

Čítať 258 krát Naposledy zmenené štvrtok, 22 február 2024 15:09

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!