štvrtok, 09 máj 2024 12:47

Noc múzeí a galérií 2024 aj v Gemersko-malohontskom múzeu Doporučený

Napísal(a) Sz. Tóth
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Máj je mesiacom, keď je už jar v plnom prúde a leto nám klope na dvere. Tento mesiac však patrí nielen láske, ale aj múzeám. V máji sa totižto už tradične, na veľkú radosť múzejníkov a všetkých milovníkov histórie a kultúry, organizuje podujatie Noc múzeí a galérií. V roku 2024 to bude jubilejný XX. ročník tohto podujatia pod patronátom Rady Európy a pri príležitosti Medzinárodného dňa múzeí. Európsku noc múzeí a galérií organizuje a zastrešuje francúzske ministerstvo kultúry v Paríži, ktoré každoročne vyzýva múzeá v celej Európe k organizovaniu neopakovateľnej noci plnej zážitkov. Múzeá majú pri tejto príležitosti možnosť prezentovať kultúrne dedičstvo pestrým, netradičným spôsobom, hodnotným programom zaujať a interaktívne vzdelávať návštevníkov, pre ktorých je tento večer skvelou príležitosťou na kultivovaný oddych v netradičnom čase a atmosfére.

XX. jubilejný ročník podujatia Európska noc múzeí a galérií sa aj v roku 2024 organizuje tretiu májovú sobotu, teda 18. mája. Do tohto celoeurópskeho podujatia sa už tradične zapája aj Gemersko-malohontské múzeum v Rimavskej Sobote, ktoré si na tento významný dátum naplánovalo vernisáž atraktívnej výstavy s názvom Sisi: život vyrozprávaný v šatách.

2024 05 18 NOC MÚZEÍ plagát xVýstava je venovaná róbam a šatám rakúskej cisárovnej a uhorskej kráľovnej Alžbety Bavorskej (24. 12. 1837 – 10. 9. 1898), nazývanej Sisi. Súčasťou vernisáže bude kurátorský výklad pod vedením kurátorky Móniky Czédly, ktorá je profesionálnou krajčírkou a autorkou replík šiat. Rodina Móniky Czédly sa zaoberá krajčírstvom od roku 1886. Jej prastarý otec Ferenc D´Elia založil v tomto roku v Budapešti obchod s odevmi pod názvom D´Elia.

Rad sprievodných podujatí sa viaže práve na túto výstavu, aby sa návštevník cítil na nádvorí múzea ako na dobovom jarmoku. Tých najmenších bude zabávať bábkové divadlo Dvor zázrakov. Divadlo fungujúce od roku 2017 sa zameriava na hru s bábkami – marionetami. Hrajú klasické rozprávky, ktoré publikum pozná z podania Pavla Dobšinského či Boženy Nemcovej. 

Hudobné zoskupenie Musicantica Slovaca prináša na nádvorie gemersko-malohontského múzea tóny barokovej hudby. V ich podaní odznie nielen hudobné vystúpenie, návštevník bude mať možnosť pozrieť si aj výstavu hudobných nástrojov. No a pre deti si členovia kapely Musicantica Slovaca pripravili tvorivé dielne, počas ktorých si budú môcť deťúrence vyrobiť svoj vlastný hudobný nástroj. 

Po barokových melódiách prichádzajú na rad barokové tance, a to v podaní tanečnej skupiny Teatro Olimpico Nuovo, ktorá svoje vystúpenie obohatí tanečným workshopom. Príležitosť vyskúšať si dobové tance budú mať teda aj všetci návštevníci. 

V spolupráci s rimavskosobotskou Hvezdárňou sa po zotmení uskutoční pozorovanie neba. Pozrieť sa na súhvezdia budú môcť prítomní, malí aj veľkí, očami mytológie. 

V tombole sa môžu tešiť návštevníci na hodnotné ceny, a v priebehu celého popoludnia až do večera sa v troch daných termínoch uskutočnia prehliadky stálej expozície pod vedením lektorky. V dobovom jarmoku na návštevníkov čakajú chutné pekárenské dobroty, ochutnávka bylinných čajov, ukážka paličkovanej čipky a hrnčiarsky stánok, kde si budú môcť záujemcovia vyskúšať prácu s hlinou aj na ručne poháňanom hrnčiarskom kruhu. 

Vyvrcholením večera bude baterková nočná prehliadka stálej expozície, ktorá bude obohatená tajomnou live history. 

Organizátori a zamestnanci všetkých srdečne pozývajú do priestorov Gemersko-malohontského múzea 18. mája 2024 o 16:00 hodine! 

Autor tlačovej správy: Mgr. Szilvia Tóth, PR manažérka

Čítať 133 krát Naposledy zmenené piatok, 10 máj 2024 12:14

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!