×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/kultura/film/norik
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/kultura/film/norik
nedeľa, 06 október 2013 13:00

Dokument Petra Pobočeka z Revúcej „Norik muránsky“ získal cenu ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR na Agrofilme v Nitre

Napísal(a) AG-od
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Tentoraz mimoriadne radi konštatujeme, že slávnostným odovzdávaním cien 4. októbra 2013 sa skončil v Nitre Medzinárodný filmový festival Agrofilm 2013. Ocenenia na ňom získalo 17 filmov z 11 krajín. Medzinárodná porota vyberala z 52 súťažných snímkov. Dnes už vieme, že po niekoľkohodinových búrlivých diskusiách rozhodla udeliť Hlavnú cenu Agrofilmu nemeckému filmu „San Agustin – odliv v plastovom mori“. Réžia: Gudrun Gruber, Alexander Hick a Michael Schmitt. Prvú cenu získal opäť nemecký dokument „Pleseň zemiaková – Nákazový cyklus Phytohthory infestans“ v réžii: Rolfa Stumma. Druhú cenu udelili filmu maďarského režiséra Szabolcs Mosonyiho „Tichí votrelci“. Nás najviac potešil slovenský dokument Petra Pobočeka z Revúcej „Norik muránsky“, ktorý získal cenu ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. Cena prezidentky Agrofilmu bola udelená čínskemu filmu „ Invázia nepôvodných druhov“, a Cenu RTVS získal dokument „Národný žrebčín Topoľčianky“.


Peter Poboček je tohto roku mimoriadne často oceňovaný za film, ktorý robí takú pozitívnu propagáciu predovšetkým Noriku muránskemu a jeho chovateľom na Muránskej planine. Správne si teda vybral objekt i jeho spracovanie a veríme, že tento autor z Gemera sa blisne aj inými snímkami z nášho regiónu. Radi mu preto blahoželáme k oceneniu a prajeme ďalšie úspechy. Snáď pritiahnu k tomuto koníčku Petra Pobočeka ďalších aj mladfých tvorcov.
Doplňme ešte, že počas festivalu sa uskutočnilo viac ako 100 premietaní pre odbornú aj širokú laickú verejnosť a to na štyroch miestach - CVŽV v Nitre - Lužiankach, na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre, na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre a v Nákupno-zábavnom centre Galéria Mlyny Nitra.
Každé premietanie bolo doplnené o sprievodný interaktívny program. Napríklad po filmoch o potravinách v obchodnom centre nasledovali prednášky o tom, ako a z čoho urobiť dobrý steak a nikto nezostal hladný. Dokumenty o inváznych druhoch rastlín a živočíchov na univerzite boli doplnené o prednášky a diskusie s univerzitnými pedagógmi.
29. ročník Agrofilmu bol výnimočný diváckym záujmom o premietané filmy. Návštevníci ocenili, že filmy prišli za divákom a premietania boli spestrené rôznymi zaujímavými podujatiami. Chutila „výskumnícka“ klobása, slovenské potraviny a veľký ohlas malo stretnutie chovateľov dobytka pri filmoch, v ktorých vystupovali mnohí z nich. Vďaka správnemu načasovaniu sa zootechnici a milovníci umenia stretli na vernisáži akademického maliara Jozefa Dobiša. Podľa divákov to bol doteraz najlepší ročník festivalu.
(zdroj: AF Nitra)

 {gallery}kultura/film/norik{/gallery}

 

Čítať 2969 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:14

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!