utorok, 30 jún 2015 17:01

Júl vyhradili keramickým (hlineným) dlaždiciam z Aquinca

Napísal(a) PhDr. Alexander Botoš
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

rs dlazdice keramicke aV mesiaci júl mieni Gemersko-malohontské múzeum v Rimavskej Sobote vystavovať výnimočné zbierkové predmety zachované v zbierkových fondoch z odboru archeológia – keramické dlaždice z Aquinca, približujúce antický svet. Návštevníci si ich budú môcť pozrieť od 1. júla 2015 do 31. júla 2015. 
Aquincum bol pôvodne rímsky vojenský tábor, rozprestierajúci sa na území dnešnej Budapešti (časť Óbuda). Pôvodný vojenský tábor vznikol už v 1. storočí n. l. Neskôr sa z tohto vojenského tábora vyvinulo významné civilné mesto, ktoré sa stalo centrom provincie Panónia. Svoj najväčší rozmach dosiahlo v období 2.- 3. stor. n. l.
Do Rimavskej Soboty sa dlaždice dostali v roku 1884, keď ich do zbierok múzea daroval jeden z nestorov uhorskej archeológie – barón Eugen Nyári. 
Dlaždice sú šesťhranného alebo elipsovitého tvaru s polooblúkovitými „výrezmi“ po dlhších stranách. Predpokladáme, že dlaždice boli používané v interiéroch domov a príbytkov. Dlaždice datujeme do obdobia 2. – 4. storočia n. l.
Dlaždice sú typické solídnym spracovaním a kvalitným rovnomerným výpalom.

Samotné rímske tehliarstvo bolo na veľmi vysokej úrovni. Nálezy rímskej stavebnej keramiky

sú najstaršími nálezmi tohto druhu keramiky na našom území.
Keramické dlaždice z Aquinca sú dokladom vysokej civilizačnej úrovne antického sveta a v zbierkach GMM majú svoje výnimočné postavenie.
PhDr. Alexander Botoš

 

Čítať 2335 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:23

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!