×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/kultura/muzeum/zast
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/kultura/muzeum/zast
piatok, 22 apríl 2011 12:00

Predmetom mesiaca máj 2011 v Gemersko-malohontskom múzeu je župná zástava Gemera z roku 1744 Doporučený

Napísal(a) PhDr. Eva Ádámová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Zástava Gemerskej župy so žrďou. Foto: GMMPredmetom mesiaca máj v Gemersko-malohontskom múzeu v Rimavskej Sobote je zbierkový predmet z historického fondu múzea - zástava Gemerskej župy so žrďou. Zástava je vyhotovená z červenej tkaniny  a po obvode má zlatými niťami bohato vyšívané rastlinné ornamenty. V strede averzu sa nachádza erb Gemera a nápis: „VEXILLUUM IN COTTUS: GÖMÖR 1744.” Na reverze je vyobrazený erb Uhorska a nápis: „DULCE EST PATRIA MORI”. Žrď je drevená s mosadznou špicatou násadkou. Je to ručná práca, ktorej výrobca a pôvod sú neznámi.
Datovanie vzniku župnej zástavy spadá do obdobia panovania Márie

Terézie. Jej nástup na trón je spojený s vypuknutím vojny o rakúske dedičstvo (1740 - 1748), ktorej sa nemohol vyhnúť ani Gemer. V tom čase bol županom Gemera gróf Pál Balassa (1744 - 1770), podžupanom András Török (1741- 1745) a župným sídlom Plešivec. Rimavská Sobota v tom čase  bola  sídlom Malohontského dištriktu, ktorý mal vlastnú  samosprávu, ale úradne patril k Hontianskej župe. K prvému zjednoteniu Gemera a Malohontu došlo až v roku 1786, počas panovania Jozefa II. (1780-1790).
Rok 1744 bol mílnikom Gemerskej župy aj z iného hľadiska. Gróf Pál Balassa pri svojej inaugurácií za župana 9. júna 1744 bol prvým, kto namiesto latinčiny privítal prítomné stavy v maďarskom jazyku. Počas jeho pôsobenia sa aj zápisnice zo župných zhromaždení písali po maďarsky. V roku 1744 vypukla tiež druhá vojna proti Prusku. Panovníčka Mária Terézia (1740 - 1780) bola nútená znova požiadať uhorskú šľachtu o pomoc. Na čele gemerského šľachtického vojska stál sám župan Pál Balassa, ale v pluku sa našli aj mená slávnych gemerských rodín, ako Máriássy, Szentmiklóssy, Vécsey, Kubínyi  alebo Czékus.  Možno práve jeden z nich bol tým, kto zachránil župnú zástavu pre budúce generácie.
Dĺžka zástavy  je 97 cm a šírka 56 cm. Žrď je dlhá 275 centimetrov . Do Gemersko-malohontského múzea sa dostala darom. Meno darcu ani obdobie, v ktorom zástavu do múzea daroval nepoznáme.
PhDr. Eva Ádámová

{gallery}kultura/muzeum/zast{/gallery}
{jcomments on}

Čítať 2713 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:39

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!